U bent hier

Muziek

Jazz / Lichte muziek

De afstudeerrichting Jazz/Lichte Muziek omvat een academische bacheloropleiding (180 studiepunten/ ECTS) en een academische masteropleiding (120 studiepunten/ ECTS). Op vijf jaar tijd worden studenten opgeleid tot excellente musici met een uitgesproken artistieke persoonlijkheid die hun weg vinden in de hedendaagse internationale muziekwereld. We zetten hiervoor in op praktijkgericht onderwijs, ingebed in het (internationale) werkveld met de nadruk op het ontwikkelen van de artistieke persoonlijkheid, het aanwakkeren van de ondernemingszin en het verwerven van vakmanschap (instrumentbeheersing, kennis muziektheorie, repertoirekennis, improvisatievaardigheden, samenspel). 

De opleiding onderscheidt zich door een ruim aanbod aan (interdisciplinaire) projecten en stage mogelijkheden, de individuele coaching van artistieke persoonlijkheden en de banden die de opleiding heeft met (internationaal) gerenommeerde jazzartiesten en –festivals. Onze studenten nemen jaarlijks deel aan minstens vier (inter-disciplinaire) projecten en krijgen de kans om de grenzen van hun  artistieke eigenheid op te zoeken. De opleiding kenmerkt zich door het praktijkgericht en projectmatig lesgeven, de individuele coaching van artistieke per-soonlijkheden en de banden die de opleiding heeft met (internationaal) gerenommeerde jazz-artiesten.

De bacheloropleiding is op doorstroming gericht, wat betekent dat studenten in principe verder studeren om het diploma van Master te behalen. De masteropleiding kan men -indien gewenst- combineren met een specifieke lerarenopleiding van 60 studiepunten. Binnen de AUHA (Associatie van de Universiteit en de Hogescholen Antwerpen) kan men ook een doctoraat in de kunsten behalen.

De docenten

De studenten worden begeleid door docenten en gastdocenten die zowel pedagogisch als artistiek tot de internationale top behoren. Per instrument worden minstens twee docenten voorzien. Indien nodig (en mogelijk) worden, volgens het muzikale profiel van de student, extra musici geëngageerd in functie van een doorgedreven individueel aangepaste coaching. Op die manier krijgen studenten de kans om diverse invloeden te verwerken tot een persoonlijke stijl. 

Een overzicht van de docenten vind je hier

De studenten

De afstudeerrichting Jazz/ lichte muziek wil excellente musici afleveren met een uitgesproken artistieke persoonlijkheid. Door de studenten te confronteren met internationaal gerenommeerde artiesten en ook speelkansen aan te bieden op podia zoals die van Jazz Middelheim, deSIngel, De Singer, Rataplan e.a. timmeren de studenten al tijdens hun studies aan hun carrière.

Studenten geraken vertrouwd met belangrijke aspecten van het concertleven en met een publiek. De professionals die de jazzafdeling voortbrengt, boekten de laatste jaren successen en zorgden voor revelaties.

Leer meer

Kennismaken?

Er zijn diverse mogelijkheden om kennis te maken met de opleiding Muziek

Klik hier

Video's

Bekijk onze afspeellijst hier