U bent hier

Dans

Inclusiedans

Re-thinking Bodies

Het woord 'beperkingen' wordt vaak geassocieerd met de onmogelijkheid om iets te verwezenlijken omwille van een zwakte, een handicap, of een gebrek aan bepaalde capaciteiten. Goethe zag de beperking als iets positief, zo getuigt zijn beroemd geworden uitspraak: 'In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister'. Ook Mies van der Rohe toonde met 'Less is more' een andere kijk op ‘beperkingen’. De opleiding Dans van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen onderzoekt dit academiejaar  in een intensief studieprogramma rond inclusiedans welke mogelijkheden beperkingen in zich dragen.

Inclusiedans is een hedendaagse dansvorm voor dansers met en zonder beperkingen, waarbij het accent ligt op improvisatie. Inclusiedans overstijgt de beperkingen die we ervaren. Waar vorm een beperking is, opent de intentie nieuwe mogelijkheden. In inclusiedans worden dansers met en zonder beperking samen gebracht. De verschillende lichamelijke mogelijkheden van de dansers dienen als inspiratiebron. De dansers verrijken hun danstaal door hun mogelijkheden en beperkingen te onderzoeken. De intentie waarmee elke beweging wordt uitgevoerd is even belangrijk als de uiteindelijke vorm van de beweging zelf. Inclusie oftewel “insluiting” staat voor het erkennen en waarderen van verschillen tussen mensen. Anders dan bij integratie, waarbij een kleinere groep zich aanpast aan een grotere groep, vertrekt men bij inclusie van het principe dat beide groepen evenwaardig zijn binnen hun eigen mogelijkheden. 

Danser en performer Marie Limet solo

Foto: Danser en performer Marie Limet solo. Tout le monde, ça n'existe pas !?!" 


Inclusiedans in de opleiding Bachelor Dans

De vanzelfsprekende manier waarop een danser met beweging omgaat, wordt fundamenteel gewijzigd en in vraag gesteld wanneer hij tegenover dansers staat met een beperking. Het roept een aantal vragen op zoals:
Kan je op een andere manier naar dans kijken? Kan je op een andere manier naar een danser kijken? Waar en hoe kunnen dansers met en zonder fysieke beperking elkaar beïnvloeden en verrijken? Welke invloed heeft het samenwerken met dansers met en zonder fysieke beperkingen op het werkproces van een danscreatie?  Kan inclusie-dans bijdragen aan een mentaliteitswijzing binnen een dansopleiding en onderwijs? En wanneer beschouwen we de communicatie tussen dansers met en zonder lichamelijke handicap als volwaardige dans?​

Ontstaan van het project

In november 2004 werkte Iris Bouche (choreorafe en artistiek coördinator Dans aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, AP Hogeschool) samen met choreografe Goele van Dijck aan "Lilium" een dansvoorstelling voor jongeren met en zonder motorische handicap (een productie van Fabuleus). Deze voorstelling werd geprogrammeerd op het Antwerpse Tweetaktfestival in april 2005. Nadien werkte Iris verder aan een onderzoekstraject over en rond beperkingen onder de naam 'Cutting Space' in samenwerking met verschillende artiesten binnen muziek, scenografie en dans, zoals o.m. danser en performer Marie Limet.

Sinds haar aanstelling als artistiek coördinator wilde Iris Bouche onderzoeken hoe inclusie-dans kan bijdragen in de ontwikkeling en opleiding van een hedendaagse danser. Vanaf dit academiejaar 2014-2015 wordt in het curriculum een module van 10 uur inclusiedans opgenomen in het derde jaar (bachelor 3) van de professionele dansopleiding.

Tijdens het derde trimester creëren de studenten Dans en de studenten van De Leerexpert Dullingen o.l.v Iris Bouche en acteur en dramadocent Karel Tuytschaever een inclusieve dansvoorstelling “De gedekende”. Deze voorstelling zal tijdens het ENTER festival uitgevoerd worden, een tweejaarlijks festival georganiseerd door Demos vzw in samenwerking met het sociaal-artistieke werkveld. 

Naast deze creatie wordt er in april 2015 met 'Rethinking Bodies' een eerste intensieve studieweek georganiseerd waar onderzoekers, docenten en dansers – met verschillende achtergronden – elkaar kunnen ontmoeten en inspireren.

Rethinking Bodies _KCA_Jotka Bauwens

Foto: Koninklijk Conservatorium Antwerpen / Jotka Bauwens


RETHINKING BODIES

Voor meer informatie over het programma verwijzen wij u door naar onze kalender

Wenst u deel te nemen aan RETHINKING BODIES of wilt u op de hoogte gehouden worden van onze toekomstige activiteiten? Blijf dan op de hoogte via deze link of volg onze facebookpagina


ERASMUS+