U bent hier

Koninklijk Conservatorium Antwerpen

VERLOREN MAANDAG CONCERT TEN VOORDELE VAN DE ORANJEBEURS

maandag, 15 januari, 2018 - 20:00
Koninklijk Conservatorium Antwerpen
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

deSingel / Blauwe zaal

€30 - studenten gratis / Reservatie via www.desingel.be - 03 248 28 28

Het Groot Koor en Big Band o.l.v. Geert Hendrix brengen u het 'Sacred Concert' van Duke Ellington

Daarnaast brengt de laureaat van de Oranjebeurs 2018 u een kort programma. 

i.s.m. Benev

Ten voordele van de Oranjebeurs

Toegang gratis voor studenten Conservatorium Antwerpen op vertoon van hun studentenkaart / Free entry for all students of Conservatorium Antwerp with a valid studentcard

In 1993 was Antwerpen ‘Culturele hoofdstad van Europa’. In dat jaar werd Antwerpen dan ook overspoeld door culturele topattracties onder impuls van intendant Eric Antonis. Zo werd het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam uitgenodigd door het Nederlands Comité Antwerpen ‘93 “ter bevordering van de verstandhouding tussen de Nederlandse en Vlaamse gemeenschap in en rond Antwerpen.”

De opbrengsten van dit concert vormen de basis van de Oranjebeurs. Deze beurs wordt, in nauwe samenwerking met het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de Belgisch-Nederlandse Vereniging (Benev), toegekend aan een veelbelovend student van het conservatorium om deze de mogelijkheid te bieden zijn/haar studies op hoog niveau verder te zetten. 

In 1965 schreef Duke Ellington ‘A Concert of Sacred Music’. In ’68 en in ’73 volgde een ‘Second Sacred Concert’ en een ‘Third Sacred Concert’.

Duke Ellington noemt zijn Sacred Concerts “the most important thing I have ever done”. Hoewel hij meer dan eens benadrukte dat het niet zijn bedoeling was om een (liturgische) mis te schrijven omschreef criticus Gary Giddins de Concerts toch als ‘bringing the Cotton Club revue to the church’.

Tijdens de tour van het orkest van Ellington werd net voor aanvang van elke opvoering een selectie gemaakt uit de delen van de drie Concerts op basis van de aanwezige solisten, gastmuzikanten, de gelegenheid of gewoon de voorkeur van de muzikanten.

Op dezelfde manier hebben Høybye en Pedersen hun eigen selectie gemaakt die voor u gebracht zal worden door het Groot Koor Conservatorium Antwerpen o.l.v. Geert Hendrix en de Bigband Conservatorium Antwerpen.