U bent hier

Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Absurde helden

donderdag, 20 april, 2017 -
20:00 tot 22:00
Koninklijk Conservatorium Antwerpen
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Het absurde ontstaat uit de confrontatie van de mens die vraagt, en de wereld die op een onredelijke wijze zwijgt.
Albert Camus, De mythe van Sisyphus. 

De moeder van een man overlijdt. De basis van zijn leven, de oorzaak, verdwijnt. Meursault blijft alleen achter. Hij leidt een zintuigelijk bestaan en stelt zich amper vragen bij het ‘waarom’ van zijn huidige toestand. Uit ervaring, omdat hij geen antwoord krijgt op belangrijke levensvragen, besluit hij gehoor te geven aan lichamelijke prikkels en lusten. Hierin ondervindt hij een enorme vrijheid. Wanneer hij echter een Arabier vermoordt wordt hij opgepakt. Alles is geoorloofd betekent niet dat er geen grenzen zijn. Zijn enige verweer is dat het kwam door de zon.

Camus’ omstreden protagonist Meursault is net als Don Juan en Sisyphus een voorbeeld van de absurde held. De absurde held stelt geen vragen, hij ondervindt en beschrijft.

Deze voorstelling gaat over moraliteit in het werk van Camus, over Meursault en L’étranger en over het publiek en de spelers. Dit project wil (jong-) volwassenen aanzetten tot nadenken over moraliteit in een rumoerige tijd waar goed en kwaad niet duidelijk te onderscheiden zijn. In hoeverre ben je verantwoordelijk voor je daden? 

Dit evenement kadert in het onderzoeksproject ‘L’Etranger’ van Servaas Petrov en Andy Van Kerschaver. 

20/04 om 20u
Zwarte zaal Conservatorium
Vrije bijdrage, geen reservatie
RSVP via Facebook 

21/04 om 20u in HetPaleis, Kleine Zaal
22/04 iom 20u in HetPaleis, Kleine Zaal