U bent hier

Muziek

Wim Henderickx

<< Overzicht docenten

Wim Henderickx studeerde compositie en percussie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Hij nam verschillende malen deel aan de Internationale Ferienkurse für Neue Musik in Darmstadt en volgde sonologiestudies aan het Ircam in Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Sinds 1996 is hij huiscomponist bij Muziektheater Transparant, een internationaal productiehuis voor muziektheater en opera in Antwerpen. In augustus 2013 werd Wim Henderickx Artist in Residence bij de Filharmonie. Zijn partituren worden uitgegeven bij Norsk Musikforlag, Oslo. 

Wim Henderickx doceert compositie en muziekanalyse aan de Conservatoria van Antwerpen en Amsterdam. Jaarlijks organiseert Musica de zomer-compositiestage SoundMine voor jongeren met Wim Henderickx als hoofddocent.

Zijn composities hebben vaak andere culturen als inspiratiebron. In 1999 verschenen zijn 3 RAGAS op cd met deFilharmonie o.l.v. Grant Llewellyn. Tussen 2004 en 2010 werkte Henderickx aan zijn TANTRIC CYCLE, een zevendelige compositiereeks met het oosten als inspiratiebron.

Hij ontving de prijzen Vlaanderen-Quebec (1993) en Eugène Baie (1999). In 2002 kreeg hij de prestigieuze titel 'Laureaat van de Koninklijke Vlaamse Academie van België, in 2006 werd hij genomineerd voor de Vlaamse Cultuurprijzen en in 2011 mocht hij de Lifetime Achievement Cultuurprijs in zijn geboortestad Lier ontvangen.

Zijn werk werd uitgevoerd door gerenommeerde orkesten, solisten en ensembles. Hij schreef zijn eerste opera TRIUMPH OF SPIRIT OVER MATTER in 2001 en ACHILLEUS (2003), een opera voor jongeren, had uitvoeringen in Antwerpen en in Kopenhagen. VOID (SUNYATA) (2007) voor muziektheater was internationaal te zien, van Zürich tot Stavanger. Deze productie was voor hem de start om zijn werk zelf te dirigeren.

CANZONE voor stem en piano werd gecomponeerd in opdracht van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België voor de editie 2008. Voor het Nationaal Orkest van België componeerde hij SYMPHONY No.1 (At the Edge of the World) met creatie in 2012 in Luxemburg en Brussel.

TEJAS & OTHER ORCHESTRAL WORKS werd opgenomen door deFilharmonie o.l.v. Martyn Brabbins en kreeg een release in 2011.

De full CD's DISAPPEARING IN LIGHT en TRIPTYCH ontstonden in samenwerking met het HERMESensemble (2015).

VISIONI ed ESTASI voor gemengde koren en elektronica ging in wereldpremière op het Festival van Vlaanderen-Mechelen voor de TENSO Days 2015, met 200 zangers o.l.v. James Wood.

In november 2015 werd DE KONINGIN ZONDER LAND geselecteerd als één van de winnende producties door de internationale 'Music Theatre NOW 2015' jury in New York.

In december 2015 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) voor Wetenschappen en Kunsten.

In maart 2016 kreeg een NIEUWE DUBBEL-CD met deFilharmonie een internationale release, met op de CD's Symphony No.1, Groove! en de twee versies van Empty Mind I.

 

Opleidingsonderdelen: 
Compositie/Orkestratie/Inleiding tot de compositie
Analyse en muziekschriftuur