U bent hier

Muziek

Compositie

De opleiding Muziek omvat een academische bachelor en master en leidt zelfstandige en creatieve musici op die meester zijn van hun hoofddiscipline. In de bachelor krijg je de basistools in de vingers. De master geeft je de kans daar je eigen verhaal aan toe te voegen. De master compositie sluit aan op de positie van de hedendaagse componist in het werkveld. Vanuit zijn creativiteit bouwt hij bruggen met de wereld. Het opleidingsprogramma combineert vorming in het pure métier (instrumentatie, orkestratie) met elektronische muziek, performing-composing en samenwerkingen met dans, woord en beeld. Docenten begeleiden je in de ontwikkeling van een artistieke identiteit. Inzoom en op een bepaald aspect van de muziekpraktijk kan je aansluitend doen in de vorm van een postgraduaat.

De opleiding

“Componisten worden meteen geconfronteerd met uitvoerders”

De kunstcampus is een groot en open huis met veel stimulans tot samenwerking. Niet enkel de studenten van de opleidingen Muziek, Drama en Dans van het Conservatorium worden geëngageerd maar ook gezelschappen zoals Muziektheater Transparant, deSingel en deFilharmonie, HERMESensemble en Champ d’Actoin zijn trouwe partners. Tijdens projecten betreden de studenten het professionele veld.

“Componeren is samenwerken. Zoeken naar mogelijkheden”

Compositie beperkt zich niet tot muziekschriftuur of muziektheorie. De studie is gericht op vakmanschap, maar ook op het ‘laten klinken’. Zo werd in mei 2016 het compositiefestival georganiseerd door de studenten Compositie (de klas van Wim Henderickx en Luc Van Hove). Tijdens dit festival waren nieuwe creaties te horen van student-componisten tijdens verschillende concerten. Een openheid van esthetiek staat centraal. Ze vinden inspiratie in games- en filmscoring en uit nieuwe muziek. Verschillende stijlen en media worden behandeld. Het curriculum is flexibel en staat in dienst van de creërende kunstenaar.

“Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen heeft een compositieklas die echt in de 21ste eeuw staat”.

Compositie is een stimulus voor creativiteit en leert de student organiseren, samenwerken en zich engageren voor sociaal artistieke projecten. Goede componisten die in de wereld staan, weten wat ze moeten doen om hun werk te doen uitvoeren. Betekenisvol werk afleveren. Vakmanschap gaat samen met ondernemerschap.

Kennismaken?

Er zijn diverse mogelijkheden om kennis te maken met de opleiding Muziek
Klik hier

Video's

Bekijk onze afspeellijst hier