U bent hier

Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Campus

De campus van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen is een inspirerende ontmoetingsplaats. Een vrijplaats voor kunstenaars, studenten en een divers kunstminnend publiek, een internationale omgeving waar ook aandacht is voor permanente kunsteducatie. De unieke samenwerking met deSingel resulteert in gezamenlijke projecten. Op die manier komen leren, maken en tonen samen. Je steekt dingen op van artiesten, docenten en studenten uit binnen- en buitenland en loopt binnen bij de indrukwekkende lijst buren onder hetzelfde dak. Je kan ook terecht in de multimediale leeszaal en in de bibliotheek van het conservatorium. Deze werd als eerste erkend als Erfgoedbibliotheek in Vlaanderen en is een echte schatkamer vol boeken, partituren, tijdschriften en opnames. 

 

Infrastructuur

  • 5 eigen concert-/ theaterzalen, 51 lokalen, een opnamestudio, een erfgoedbibliotheek met moderne leeszaal, een fitnessruimte, een kinépraktijk, een foyer en grand café, ... In het internationale culturele hart van Vlaanderen, Antwerpen.
  • Repetitiemogelijkheden van 8 tot 23u + in het weekend tussen 12 en 18u. Mogelijkheid om van thuis uit een repetitielokaal te reserveren. 
  • Eten en drinken: studentenfoyer, artiestenfoyer en grand café op de campus.
  • Vlot bereikbaar met trein, auto, bus, tram en stadsfietsen.
  • Samen op 1 campus met professionele, toonaangevende ensembles en culturele instellingen zorgt voor een bruisende, artistieke dynamiek: Kunstcampus deSingel, I Solisti del Vento, Spiegel String Quartet, Radio 2, Eastman, Champ d’Action, Studiecentrum voor Vlaamse muziek, Jeugd en Muziek Antwerpen, Sabbattini en het Vlaams Architectuur Instituut.
  • Jaarlijks vernieuwde samenwerkingen met o.m. buitenlandse opleidingen en conservatoria, deSingel, Toneelhuis, deFilharmonie, De Tijd, Opera van Vlaanderen, Eastman, Piano’s Maene, Jazz Middelheim, VRT, International Opera Academy, Rataplan, ...

Expertise in kiné en preventie 

De voorbije jaren bouwde het Koninklijk Conservatorium Antwerpen expertise op in de medische begeleiding van studenten Dans en Muziek.  Dat professioneel dansen uitdagingen stelt aan het lichaam van de danser zal je niet verbazen. Maar ook muzikanten hebben vaker dan je denkt af te rekenen met overbelastingsletsels. Die komen altijd ongelegen en in drukke periodes zoals vlak voor of tijdens examens, concerten of voorstellingen. Daarom is het erg belangrijk dat onze studenten leren hoe ze moeten omgaan met de fysieke belasting van hun lichaam. Een onderzoek naar ‘preventie en behandeling van overbelastingsletsels’ bij onze dans- en muziekstudenten leidde tot de aanpassing van onze opleidingsprogramma’s, sensibilisering, de verstrekking van advies en een gespecialiseerde begeleiding van studenten. 

Een gewaarschuwd student is er dus twee waard. Loopt het toch een keer mis? Dankzij onze kiné-praktijk in huis is de redding steeds nabij. Je kan er zelfs op je sokken naartoe. Bovendien word je tijdens je hele studietijd gevolgd.

 

Erfgoedbibliotheek

In 2010 verwierf de Antwerpse conservatorium-bibliotheek, als eerste in Vlaanderen, het prestigieuze label van Erkende Erfgoedbibliotheek. Vandaag is onze bibliotheek nog steeds de enige in Vlaanderen die dit label kreeg toegekend. De rijke collectie bestaat uit circa 650.000 items. Vanzelfsprekend zijn de drie opleidingen vertegenwoordigd in de bibliotheekcollectie. Tot de meest waardevolle items uit de collectie behoren een antifonarium uit het einde van de 13de eeuw, de Dodecachordon van Glareanus en het Beiaardboek van Ioannes de Gruytter (1746). Een belangrijke collectie vormen de vele tienduizenden muziekhandschriften. 

Ook de historische toneelverzameling van de bibliotheek is zeer waardevol. Zo worden er meer dan meer dan 200 Nederlandstalige toneelstukken uit de achttiende eeuw bewaard, een zeventigtal uit de zeventiende eeuw (waaronder een unieke Antwerpse druk uit 1640) en één uit de zestiende eeuw, namelijk de zeldzame bundel van het prestigieuze Landjuweel van Antwerpen uit 1561. Deze uitgebreide collectie groeit nog elke dag verder door talrijke schenkingen (van particulieren of instellingen) en aankopen (via boekhandels of veilingen). 
Naar de bibliotheek

 

Installatie

Assia Bert bestudeerde in haar onderzoeksproject ‘De acteur vandaag en morgen’ de acteervisie van de opleiding Acteren aan het Antwerpse Koninklijk Conservatorium. Ze brengt verleden en heden van de opleiding in kaart. Vanuit deze explicitering werpt ze een blik op de toekomst. 

De eerste wegwijzer in dit onderzoek was het basiswerk ‘Dramatisch Peripatetikon’ van Herman Teirlinck. Het begrip ‘Peripatetikon’ verwijst naar het al rondwandelend lesgeven. Onderzoekster Assia Bert had tijdens het lezen van dit boek het gevoel dat ze door Herman Teirlinck bij de arm werd genomen en in zijn visie werd rondgeleid. Een gevoel dat ze graag met u deelt en dat aan de basis van deze installatie ligt.

De bladzijden van het ‘Dramatisch Peripatetikon’ vormen een wandelpad langsheen de leslokalen van de drama-opleiding. Thematische routes, belichaamd door gekleurde lijnen, doorkruisen het wandelpad. U kiest een thema en volgt het overeenkomstige pad. Zo wordt u langs verschillende citaten her en der in het ‘Dramatisch Peripatetikon’ gegidst. Teirlincks visie over een thema wordt stapsgewijs toegelicht.

De installatie ‘Petrichor. Dramatische Peripatetikon.’ bevindt zich op de vierde verdieping van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (Beel hoog). Het wandelpad start aan lokaal 434. De wandelpaden zijn beschikbaar tijdens de openingsuren van de school. Voor rondleidingen, neem contact op met assia.bert@ap.be .