Het kenniscentrum Vitalis maakt deel uit van het departement Gezondheid en Welzijn van de AP Hogeschool Antwerpen. Vitalis bundelt kennis en expertise over gezondheid vanuit ergotherapie, verpleegkunde en vroedkunde. Deze complementaire samenwerking belichaamt de fysiologie, pathologie en het dagelijks functioneren binnen alle fasen van het leven. Vitalis initieert en ondersteunt kennisverwerving en -implementatie in mono-, multi- en interdisciplinaire, praktijkgerichte onderzoeks- en onderwijsprojecten.
De expertise van Vitalis bevindt zich vooral op volgende gebieden:
Vitalis zoekt actief naar creatieve en innovatieve oplossingen die beantwoorden aan actuele gezondheidsuitdagingen. Hiervoor deelt, onderzoekt en ontwikkelt het kenniscentrum best practices en toepassingen van zorg- en onderwijstechnologie in nauwe samenwerking met academische partners, het werkveld en het onderwijs.
Heb je een vraag tot mogelijke samenwerking? Neem vrijblijvend contact op.
vitalis@ap.be
Een explorerend onderzoek naar de technologische wendbaarheid van Vlaamse zorgverleners uit de eerste-, tweede en derde lijn.
Everybody Counts - Vulnerable People
Definiëring en ontwikkeling van een competentieprofiel
Naar een meer frailtybewuste aanpak in de gezondheidszorg en de rol van verpleegkundigen in het frailtyproces.
Ontwikkeling screeningsintrument om acute fysieke deterioratie bij bewoners van WZC's vroegtijdig op te sporten
Herziening van de KCE-richtlijn voor goede klinische praktijk bij laag risico bevalling uit 2010
Onderzoek naar een assessmentinstrument om de life balance van jongeren in kaart te brengen en naar een telecoaching-interventie voor de optimalisatie hiervan
Inter- & post-pregnancy ondersteuning van maternale life balance van Vlaamse moeders tijdens de transitie naar moederschap
Een beschrijvende studie van het effect op de neonatale outcome en gezondheid van het zeer jonge kind van een op maat afgestemde zwangerschapsbegeleiding bij Antwerpse kansarmen.
De oncologische patiënt via de zelf-navigerende oncologische kaart ondersteunen in de kritieke sleutelmomenten tijdens en na de behandeling om het zelfzorgmanagement tijdens het ziekteverloop te bevorderen
Onderzoek naar de opvang van de ‘oudere’ patient op de spoedgevallendienst
Het gedrag van vroedvrouwen in het voorschrijven van medicatie
Immersieve sensibilisering en gezondheidspromotie en het effect op gezond gedrag/gedragsverandering
Seksuele gezondheid als onderwerp in de communicatie tussen ouderen en professionelen in de eerste lijn.
Welke aspecten zijn vanuit het perspectief van vrouwen en vroedvrouwen relevant om vroedvrouw-geleide zorg in Vlaanderen te realiseren? Een mixed-methods studie.
Transcultural Nursing: A European Priority, a Professional Responsibility
Training Intercultural Nursing Educators and Students
Pain Management through Immersive Technologies.
Een online eHealth programma voor preventie en reductie van maternale distress.