U bent hier

Inschrijven aan AP

Je inschrijving voor een professionele bacheloropleiding aan AP Hogeschool gebeurt in twee stappen. Eerst vul je het online registratieformulier in. Vervolgens kom je langs op de campus waar je jouw opleiding zal volgen en vervolledig je je dossier.

Voor de kunstopleidingen van het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie gelden andere inschrijvingsprocedures. Raadpleeg de webpagina's van deze Schools of Arts voor meer info. 

Voor de HBO5-opleidingen gelden ook andere inschrijvingsprocedures. Lees hier meer.

Inschrijvingsprocedure

STAP 1: Online registreren

Vanaf 11 maart 2017 kan je je als nieuwe student inschrijven voor een opleiding. Dit doe je door het online formulier in te vullen: inschrijven.ap.be.

Wil je je inschrijven voor een artistieke opleiding aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen of de Koninklijke Academie Antwerpen? Dan moet je eerst een toelatingsproef afleggen. Je registreert hiervoor via het hetzelfde formulier: inschrijven.ap.be.

STAP 2: Kom naar de campus en vervolledig je dossier

Vanaf 28 juni 2017 kan je je inschrijving vervolledigen en afronden. Hiervoor kom je persoonlijk langs op het studentensecretariaat van jouw opleiding.

Studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de Koninklijke Academie Antwerpen kunnen hun inschrijving pas afronden na het slagen voor de toelatingsproef of nadat ze toelating hebben gekregen om de master aan te vangen. 

Je komt meer te weten over de inschrijvingsmomenten en -locaties van jouw opleiding door verder te surfen naar onderstaande pagina's:

Documenten

De volgende documenten heb je zeker nodig wanneer je je definitief komt inschrijven:

 • Een kopie van je diploma secundair onderwijs
 • Je identiteitskaart
 • Als je in 2016-’17 recht had op een beurs: een attest van toekenning van de afdeling Studietoelagen van de Vlaamse Overheid (dat verkrijg je zo)

Bij je definitieve inschrijving zal je ook meteen de betaling van de studiekosten met Bancontact (niet met VISA) in orde moeten brengen.

Is het moeilijk om het studiegeld en de opleidingsgebonden kosten in één keer te betalen, neem dan contact op met de sociale dienst van STUVO AP. Je kan met hen de financiering van je studies bespreken. Studenten die geen recht hebben op een studietoelage van de Vlaamse Gemeenschap, kunnen een studiegeldlening aangaan om het studiegeld in stukken terug te betalen doorheen het academiejaar. Breng zeker je eID mee (en zorg dat je je pincode nog weet) naar de afspraak.

Studenten van het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie kunnen zich pas definitief inschrijven na het slagen voor de toelatingsproef of nadat ze toelating hebben gekregen om de master aan te vangen.

Specifieke situaties

Wanneer een van de volgende situaties voor jou van toepassing is, neem je best eerst contact op met het studentensecretariaat van jouw opleiding. Daar kan men je vertellen welke extra documenten je moet voorzien of welke extra stappen je moet ondernemen.

 • Je wil vrijstellingen aanvragen, dat kan met dit formulier.
 • Je wil je inschrijven voor een individueel traject.
 • Je wil je inschrijven voor een bacheloropleiding in de studiegebieden Audiovisuele Kunst, Beeldende Kunst, Muziek of Podiumkunsten. In dat geval moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef.
 • Je wil je inschrijven voor een bachelor-na-bacheloropleiding of voor een postgraduaatsopleiding.
 • Je wenst gebruik te maken van bijzondere faciliteiten omdat je studie met werk en/of gezin combineert, topsporter of cultuurbeoefenaar bent, een functiebeperking hebt of kampt met een ernstig medisch of psychisch probleem.
 • Je hebt een buitenlands diploma. Zie verder.
 • Je hebt geen diploma van het secundair onderwijs.
 • Je hebt al eerder hoger onderwijs gevolgd en je hebt niet voldoende leerkrediet.
 • Je bent niet Nederlandstalig en je hebt niet minstens één leerjaar in het Nederlandstalig secundair onderwijs of 60 studiepunten in het Nederlandstalig hoger onderwijs met succes voltooid. In dat geval moet je slagen voor de Interuniversitaire Taaltest Nederlands voor Anderstaligen.
 • Je hebt niet de Belgische nationaliteit.

Lees ook