Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Elektromechanische Systemen

Meet- en regeltechnieken

 • Dagtraject (2 jaar)
 • Avondtraject (3 jaar)

  Troeven

  PRAKTIJK, PRAKTIJK, PRAKTIJK

  In een graduaatsopleiding staat de theorie nooit los van de praktijk. Op de campus oefen je je vaardigheden uitvoerig in de hypermoderne labo’s van de hogeschool. Daarnaast sturen we je zo vaak mogelijk de werkvloer op. Je brengt een derde van je opleidingstijd door op een werkplek naar keuze. Tijdens deze momenten bouw je een band op met bedrijven uit de industriële regio’s Antwerpen en Mechelen en met de petrochemische nijverheid uit de Antwerpse haven in het bijzonder.

  TECHNISCHE DUIZENDPOOT

  Met deze opleiding behaal je naast een diploma hoger onderwijs, ook een VOL-VCA-attest voor leidinggevenden. Je leert machines niet enkel onderhouden en herstellen, maar ook verbeteren. Je krijgt een sterke technische én praktijkgerichte basis die je onmiddellijk inzetbaar maakt als servicetechnicus en je toelaat om creatief om te springen met de technologie van morgen. Je leert samenwerken in een multidisciplinair team met verschillende specialisaties. Kortom, we stomen je helemaal klaar voor een veelzijdige job.

  FLEXIBEL STUDEREN

  Je kan de opleiding zowel in een dagtraject volgen in Antwerpen, als in een avondtraject in Antwerpen of Mechelen. Als je kiest voor dagonderwijs leg je het voltijds modeltraject al in twee jaar af. Kies je voor avondonderwijs, dan spreid je je programma over minimaal drie jaren. Met andere woorden, we bieden jou de mogelijkheid om je opleiding perfect af te stemmen op je privésituatie. Ook een combinatie van dag- en avondtraject kan steeds individueel bekeken worden.

  Extra ondersteuning

  Heb je wat achterstand opgelopen voor bepaalde basisvakken? Dan kan je vrijblijvend extra ondersteuning krijgen tijdens de monitoraten. Zo zorgen we er samen voor dat je dit mooie diploma kan behalen.

  Programma (Dagtraject)

  WANNEER HEB IK LES?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je volgt de opleiding in Antwerpen. 

  HOE LANG DUURT DE OPLEIDING?

  De graduaatsopleiding Elektromechanische Systemen omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject in dagonderwijs volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Je kan de opleiding ook over een langere periode spreiden.

  Modeltraject Academiejaar 2021-22

  • Elektromechanische systemen - Dag - Modeltraject 1*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   Rekenvaardigheden 3
   Elektriciteit DC 3
   Elektriciteit AC 3
   Industriële elektronica 6
   Mechanica 6
   Communicatievaardigheden 3
   Professionele vaardigheden 3
   Veiligheid 3
   Hydropneumatica 3
   Materialenleer en toepassingen 3
   Werktuigbouwkunde 3
   Rotating mechanical equipment 3
   Mechanisch planlezen/CAD 3
   Mechatronica 3
   Inleiding in de meet- en regeltechniek 3
   Technologie elektriciteit 3
   Elektrisch schemalezen en -tekenen 3
   Werkplekleren 1: verkenning en voorbereiding 3
  • Elektromechanische systemen - Dag - Modeltraject 2*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   Motion 4
   Werkplekleren 2: periodiek onderhoud 20
   Regeltechniek 3
   Meet- en instumentatiesystemen 3
   Procestechnologie 3
   Labo PLC 3
   Multidisciplinair projectwerk - MRT 4
   Werkplekleren 3: EMS - MRT 20

  Download een printklare pdf-versie

  Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

  Programma (Avondtraject)

  WANNEER HEB IK LES?

  Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je kan ervoor kiezen om de opleiding ’s avonds te volgen in Antwerpen of Mechelen. 

  HOE LANG DUURT DE OPLEIDING?

  De graduaatsopleiding Elektromechanische Systemen omvat 120 studiepunten. Als je het modeltraject in avondonderwijs volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na drie jaar. Je kan de opleiding ook over een langere periode spreiden.

  Modeltraject Academiejaar 2021-22

  Download een printklare pdf-versie

  Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Als servicetechnieker ben je erg gegeerd op de arbeidsmarkt. Je komt in de eerste plaats terecht in de petrochemische nijverheid van de Antwerpse haven, maar ook in de farmaceutische sector en in de voedingsindustrie ben jij gegeerd. Kortom, met dit diploma kan je alle kanten op.

  Verder studeren

  Heb je de smaak van het studeren echt te pakken gekregen? Dankzij de nauwe samenwerking met de afstudeerrichting Procesautomatisering van de bacheloropleiding Elektromechanica is een optimale doorstroom mogelijk. Na een vervolgtraject van 90 studiepunten behaal je een bachelordiploma. De klemtoon ligt dan hoofdzakelijk op het aanvullen van je theoretische basis, talenkennis, engineering skills en managementvaardigheden.

  Massaal veel praktijk

  WAT KAN JE VERWACHTEN?

  Vanaf het eerste semester ga je aan de slag in de professionele labo-omgeving van AP Hogeschool. Je kan hierbij natuurlijk rekenen op de deskundige begeleiding van je lectoren. De labo’s van AP zijn afgestemd op het werkveld en de richtlijnen die daar gelden, net echt dus! Een aantal labo’s zijn gebouwd rond een centrale miniplant, een complex en autonoom petrochemisch bedrijfje dat waarheidsgetrouw werd samengesteld uit industrieel materiaal en industriële instrumenten.

  In het tweede jaar van het dagtraject en het tweede en derde jaar van het avondtraject verplaatsen de leeractiviteiten zich naar de werkvloer. Je volgt twee leerrijke stages. Een lector-stagebegeleider en een werkplekmentor staan dan samen in voor je begeleiding. Tijdens de eerste stage sta je mee in voor het periodieke onderhoud, dit wil zeggen voor gestandaardiseerde werkzaamheden die volgens een bepaalde routine en met vaste instructies gebeuren. De tweede eindstage focust dan weer op de specifieke en complexere activiteiten die je als meet- en regeltechnicus zal uitvoeren. 

  Flexibel studeren

  WERKEN EN STUDEREN

  Voor studenten die al werken in de sector zoeken we naar mogelijkheden om het werkplekleren af te leggen op de eigen werkplaats.

  AANGEPAST TRAJECT

  Is voltijds studeren voor jou niet evident? Dan kan je kiezen voor een aangepast traject. De trajectbegeleider van de opleiding staat klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken.

  DAG- OF AVONDONDERWIJS

  Voor wie overdag les volgen moeilijk past, is er een driejarig traject in avondonderwijs voorzien, dat je in Antwerpen en Mechelen kan volgen. Ook een combinatie van dag- en avondonderwijs ligt binnen de mogelijkheden.

  Je kan mogelijk ook aanspraak maken op financieringsmogelijkheden of verlofstelsels aan het Vlaams Opleidingsverlof.

  OKOT-traject VDAB

  Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

  Miniplant

  Welkom in onze meest unieke educatieve omgeving, de ‘miniplant’. Hij brengt de werkplekrealiteit van een chemische fabriek naar het labo van AP Hogeschool! Ideaal voor wie gebeten is door techniek. Neem in 360 graden een virtuele tour doorheen onze miniplant.

  EXCLUSIEF

  De miniplant is een bijzonder teamproject in het Vlaamse hoger onderwijs en is tot stand gekomen door intensief onderzoek en ontwerp van onze eigen lesgevers en vakspecialisten en bedrijven uit de Antwerpse haven.

  De installatie neemt een werkplekoppervlakte van 1500m² in en biedt talrijke leermogelijkheden in verschillende domeinen: automatisering, meet- en regeltechniek, onderhoudstechnieken en koeltechnieken. Kom ze met je eigen ogen ontdekken tijdens een van onze infomomenten

  ONZICHTBARE WERELD

  Achter de installatie van hoogtechnologische apparatuur, die voor iedereen zichtbaar is, gaat er een wereld schuil van controle-, besturings- en veiligheidssoftware. Voor onze studenten is het minstens belangrijk om die technische software te leren begrijpen en bedienen vanuit het standpunt van een operator of programmeren vanuit het standpunt van een technieker.

  Als we al die leerdoelen opsommen aan de hand van technische begrippen dan opent dat een venster op de leermogelijkheden van onze miniplant:

  PLC-automatisering – chemische pompen – IIoT (Industrial Internet of Things) – warmtewisselaar – mechanische roerders – SIL (Safety Integrity Level) – procesvisualisatie software – regelkleppen – regelparameters – safety loops – risicoanalyse – hydraulische leidingsverliezen – debieten en drukvallen – fasescheiding – S88 programmatie/besturingsnorm – batchprocessen – kalibratie – storingzoeken – Root Cause Analyse – trillingsanalyse metingen – reductiekasten – elektrische kabelberekeningen -  driedimensionaal ontwerpen – P&ID (Proces en Instrumentatie Diagram) – werkorders – curatief onderhoud – predictief onderhoud – preventief onderhoud – thermografisch onderzoek – elektronische meetomvormers – verbindingstechnieken – thermische isolatietechnieken – lagers – olie- en vetsmering – logboeken – gevaarlijke stoffen – explosie beveiliging – profibus – SMART-sensoring – motion & aandrijftechniek – PID-regelaar – fuzzy logic – doseren van vloeistoffen

  FAQ over deze opleiding

  • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

   We beginnen volledig vanaf nul, dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. Een technische vooropleiding is mooi meegenomen, maar geen must. 

  • Wanneer kies ik mijn afstudeerrichting?

   Bij je inschrijving zal je al een voorlopige voorkeur moeten opgeven, maar die ligt dus nog niet vast. 

   Het eerste jaar is gemeenschappelijk. Je proeft van beide afstudeerrichtingen, zodat je een doordachte keuze kan maken. 

   Vanaf het tweede jaar kies je definitief voor 1 afstudeerrichting om jezelf in te specialiseren:

   • Meet- en Regeltechnieken
   • Onderhoudstechnieken

  • Kan ik deze opleiding meer spreiden?

   Dat kan. Neem hiervoor contact met ons op: samen bekijken we graag de mogelijkheden voor een traject op jouw maat. 

   • Het aantal lesdagen hangt af van het lesrooster. 
   • Op deze manier zal je natuurlijk wel langer over je opleiding / diploma doen dan bij een modeltraject. (Een modeltraject is 2 jaar in dagonderwijs en 3 jaar in avondonderwijs)

  • Kan ik lessen uit het dagtraject en avondtraject combineren?

   Dat kan, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Neem hiervoor contact met ons op: we bekijken graag samen met jou de mogelijkheden.

Deze opleidingen zouden je misschien ook wel kunnen interesseren