U bent hier

Sociaal Werk

Sociaal-cultureel werk

Sociaal-cultureel werk is een afstudeerrichting van de bachelor Sociaal Werk.

Waarom kiezen voor sociaal-cultureel werk?

Je bent begaan met mensen en hun plaats in deze samenleving. Je hebt een hekel aan onrecht en ongelijkheid maar je geniet van culturele diversiteit en gelooft écht dat verschillen tussen mensen verrijken. Je vindt dat iedereen gelijke kansen verdient en bent bekommerd om de stem van alle leden van onze samenleving, ongeacht hun afkomst. Jij zoekt een manier om hen te helpen en je creativiteit en organisatietalent in te zetten. Sociaal-cultureel werk is iets voor jou!

Bij AP Hogeschool Antwerpen leer je niet alleen hoe de menselijke relaties in de stad in elkaar steken, je komt erin terecht. Uiteraard word je gecoacht en uitvoerig begeleid - in groepjes en in een heel directe relatie met je lectoren. Maar we dagen je ook uit om in discussie te gaan. En we verwachten dat je kritisch reflecteert over je acties zodat jij straks vol vertrouwen een belangrijke rol speelt in het complexe sociale weefsel van onze maatschappij.

De afstudeerrichting Sociaal-cultureel werk is geen vrijblijvend praatje over samenleven. Nee, je natuurlijke sociale aanvoelen wordt hier onderbouwd met vaardigheden en methodieken die je helpen om écht een verschil te maken voor je medemensen. Bovendien doe je dat in een open en positief studieklimaat, waarin veel ruimte is voor debat met je medestudenten en je docenten.

Opleidingprogramma Sociaal-cultureel werk

Na je eerste oriëntatiejaar, komen je organisatietalent en creativiteit in het tweede en derde jaar in the picture. Je leert hoe je als begeleider van groepen optreedt, vorming geeft, activiteiten uitbouwt, projectmatig werkt ... hoe je mensen animeert, vorming geeft, als begeleider van groepen optreedt, ... Je leert ook omgaan met diversiteit. Tijdens je stage voer je alles wat je studeerde uit in de praktijk en bij je bachelorproef verdiep jij je in een concreet sociaalcultureelthema.

Het werkveld is benieuwd naar jouw creatieve kijk op de dingen en je pragmatische aanpak. Je komt terecht in het jeugdwerk, in vormingscentra, bij een milieuorganisatie, ... Overal waar diversiteit hoog op de agenda staat, sta jij hoog op het verlanglijstje.

Bachelor Sociaal Werk - Sociaal-cultureel werk