U bent hier

Vroedkunde

Over de opleiding

Vind jij ook dat een zwangerschap de mooiste gebeurtenis op de wereld is? Wil je een vertrouwenspersoon worden in de periode voor, tijdens en na de zwangerschap en toekomstige moeders en vaders ondersteunen? Dan is de bachelor Vroedkunde iets voor jou!

Waarom kiezen voor de bachelor Vroedkunde aan de AP Hogeschool?

Als vroedvrouw ben je het eerste aanspreekpunt bij vragen over seksualiteit en vruchtbaarheid. Je bent niet bang om medische verantwoordelijkheid op te nemen en handelingen te stellen als het nodig is. Je ziet sociale en culturele diversiteit als een uitdaging om mee te werken aan een niet-discriminerende samenleving. Jij maakt als vroedvrouw het verschil als het écht telt!

-Wij staan allemaal met onze twee voeten in de praktijk. Je krijgt hier les van vroedvrouwen, lactatiedeskundigen, seksuologen, psychologen, gynaecologen, kinderartsen ... stuk voor stuk docenten die je confronteren met échte voorbeelden uit de praktijk. Zo bereiden we je heel goed voor op een boeiende carrière als vroedvrouw waarin geen twee dagen dezelfde zijn

-We leggen de lat best hoog en vragen veel inzet en werkkracht van je. Dat moet ook: je draagt straks een stevige verantwoordelijkheid en daarop moeten we je intens voorbereiden. Maar uiteraard laten we je niet aan je lot over. Je kunt op elk moment met je vragen en twijfels aankloppen bij je persoonlijke coach. En ons docententeam staat heel dicht bij jou.

-Professionele vaardigheden vormen de basis van je opleiding. Je krijgt heel wat theoretische bagage mee, maar die oefen je altijd onmiddellijk in het ultramodern vaardigheidslab op de campus. Je herhaalt die oefeningen in grote en kleine groepen, en zelfstandig. Daarvoor gebruiken we levensechte modellen, zoals poppen die echt kunnen bevallen, zwangere buiken waar je moet leren voelen hoe de baby ligt … We analyseren je handelingen professioneel met video-opnames en reflecteren hierop. Zo maak je snel grote sprongen voorwaarts en groei je uit tot een competent beginnend beroepsbeoefenaar.

-Ook je rol in de gezondheidspromotie krijgt veel aandacht. Als vroedvrouw heb je vaak de taak om complexe fenomenen met betrekking tot voortplanting en seksualiteit duidelijk uit te leggen aan ouders. Niet evident! Via onze creatieve projecten en samenwerking met studenten uit andere departementen leer je die onderwijzende rol opnemen.

-Je loopt zo vaak mogelijk stage. Al in het eerste jaar sturen we je het werkveld in. Geleidelijk aan vervul je tijdens de stage meer taken en neem je meer verantwoordelijkheid. Je brengt ook heel wat tijd door als consulent voor aanstaande ouders bij Nova Vida (www.novavida.be), ons eigen geboortehuis, uniek in Vlaanderen. Daar word je geconfronteerd met échte vragen van échte cliënten. De beste voorbereiding op je latere job.

-Ga internationaal: je laatste semester is één lange stage. Je kunt naar het buitenland als je dat wilt. Een ideale kans om jezelf cross-cultureel verder te ontwikkelen en kritisch te kijken naar andere verloskundesystemen.

Je toekomst

Afstuderen doe je na een geslaagde bachelorproef waarin je al je competenties op het niveau van een beginnend beroepsbeoefenaar aantoont. De jobdienst van de opleiding houdt interessante vacatures voor je in de gaten en geeft je de kans om snel te solliciteren. Wil je verder studeren? Dat kan! De Masteropleiding aan de universiteit is de geknipte wetenschappelijke verderzetting van je studie. De beroepspraktijk van een vroedvrouw is echter steeds in evolutie. Om kwaliteitsvolle zorg te kunnen blijven aanbieden, is het heel belangrijk dat je je als vroedvrouw levenslang bijschoolt. Wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijk denken zijn hierbij essentieel. Beide vormen de leidraad in de praktische uitvoering van je beroep als vroedvrouw.

Je kunt meteen aan de slag. Bijna al onze studenten krijgen al tijdens de afsluitende stage een job aangeboden en kunnen onmiddellijk aan de slag in de rol die ze zelf kiezen.

Wat de tewerkstellingsmogelijkheden betreft maken we een onderscheid tussen de eerste en tweede lijn. In de eerste lijn werk je als vroedvrouw buiten het ziekenhuis, in een zelfstandige praktijk, een geboortecentrum, bij Kind en Gezin … De tweede lijn vindt plaats in het ziekenhuis, met ook hier meerdere mogelijkheden zoals de kraam- of verlosafdeling, prematurenafdeling, raadpleging... Ook het onderwijs behoort tot de mogelijkheden.

Doe de student-vroedvrouw test

Heb je interesse in de menselijke voortplanting in al zijn aspecten? Beschik je over een gezond inlevingsvermogen? Schrikt verantwoordelijkheid je niet af? Doe dan de test want mogelijk is vroedkunde iets voor jou!

Ultramoderne nieuwe campus

Je volgt les op campus Spoor Noord, de nieuwe campus van het departement Gezondheid en Welzijn met ultramoderne aula's, labo's en praktijklokalen. De campus is voorzien van alle moderne studentenfaciliteiten: een uitgebreide bibliotheek, modern studentenrestaurant, ondergrondse parking met fietsenstalling en groene patio.

Ontdek hier wat campus Spoor Noord te bieden heeft voor vroedvrouwen in spe.

Meer weten over de bachelor Vroedkunde?

Vroedkunde voorpagina