U bent hier

Verpleegkunde

Over de opleiding

Verpleegkunde is dé opleiding voor jou omdat je er kennis kan omzetten in praktijk en op een deskundige wijze voor mensen leert zorgen. Je wilt patiënten helpen genezen. Je neemt je verantwoordelijkheid op in moeilijke momenten. Jij ziet jezelf straks samenwerken met je collega’s en het onderste uit de kan halen om je patiënten te helpen.

De Vlaamse regering besliste om de bacheloropleiding Verpleegkunde vanaf academiejaar 2016-2017 te verlengen van 3 naar 4 jaar. 

Brede opleiding tot verpleegkundige

We brengen je niet alleen theoretische kennis bij, maar ook verpleegkundige vaardigheden en managementtechnieken.

Je maakt kennis met het brede verpleegkundige spectrum: acute en chronische zorg, primary health care, geestelijke gezondheidszorg, kinder- en geriatrische verpleegkunde … In het vierde jaar komen rampenplanning en farmacologie uitgebreid aan bod.

Je stageplek in het derde jaar, je keuzevakken in het vierde jaar en het onderwerp van je bachelorproef bepalen in welk domein jij je kennis verbreedt en wil toepassen. Dankzij je brede basisopleiding kan je in alle domeinen aan de slag.

Ultramoderne nieuwe campus

Je volgt les op campus Spoor Noord, de nieuwe campus van het departement Gezondheid en Welzijn met ultramoderne aula's, labo's en praktijklokalen. De campus is voorzien van alle moderne studentenfaciliteiten: een uitgebreide bibliotheek, modern studentenrestaurant, ondergrondse parking met fietsenstalling en groene patio.

Je krijgt alle verpleegkundige technieken onder de knie in ons hoogtechnologisch vaardigheidslabo. Op de campus simuleren we een echte ziekenhuisafdeling. Je oefent er alle technieken met behulp van de recentste apparatuur: het inbrengen van een maagsonde, het geven van injecties, het uitvoeren van wondzorg, bloedafname …

We analyseren de oefeningen met behulp van video-opnames, zodat je heel snel grote sprongen vooruit maakt.

In het neonatologisch labo leer je zowel pasgeborenen als jonge kinderen en tieners verzorgen. In het operatiekwartier bereid je je voor op een loopbaan als operatieverpleegkundige. De vaardigheden van het thuisverplegen leer je in een echte huiskamer.

In de kritische zorgenkamer maak je kennis met onze levensechte patiëntenpoppen. Zij simuleren zonder verpinken een acuut hartfalen of shocktoestand en leren je defibrilleren, reanimeren, pacen, kunstmatige ventilatie en zoveel meer. 

Bekijk hier foto's van de ziekenhuisafdeling op onze campus.

Meer weten over de bachelor Verpleegkunde?

Bachelor Verpleegkunde