U bent hier

Gezondheid en Welzijn

Van student tot vroedman

Mag ik me even voorstellen? Mijn naam is Ben Vervoort en sinds kort ben ik gediplomeerd ‘vroedman’.  Een woord dat (nog) niet in het Van Dale woordenboek voorkomt en bij velen nogal wat reacties oproept.

 

Omdat mensen me al talloze keren hebben gevraagd waarom ik als man voor deze zogenaamde vrouwenopleiding koos, leek het me handig dit eens neer te schrijven. Ik hoop hiermee ‘andere moedige mannen’ over de streep te trekken. 

Help, een man in de verloskamer!

Tijdens mijn opleiding Vroedkunde aan AP Hogeschool Antwerpen kreeg ik tal van vragen en opmerkingen. Mensen keken met ongeloof en afgunst maar ook met een zekere mate van bewondering naar mij. Zelfs buiten de hogeschool bleek ik een unicum te zijn. Onderstaande anekdote illustreert dit.

Tijdens een tramrit van de school naar mijn kot hoorde ik twee mensen tegen elkaar vertellen dat er sinds kort een man werkzaam was op de kraamafdeling en verloskamers. Dat deze man een aantal plaatsen achter hen zat en mee kon genieten van dit opzienbarend nieuwtje, hadden ze niet in de gaten.

De enige haan

Wanneer je als jongen aan deze opleiding begint, dien je van een aantal zaken bewust te zijn: je zult opvallen en daar moet je niet bang voor zijn!

Maak je bijvoorbeeld de keuze een les over te slaan en wat later te starten omdat je bed net iets te lekker ligt, dan heeft de lector dit meteen in de smiezen. Anderzijds is het wel leuk om weten dat iedereen je bij naam kent en men je niet met iemand anders verwart.
 
Bij rollenspelen is het meteen duidelijk welke rol je moet spelen: die van de man of toekomstige vader.  In de loop der tijd krijg je steeds meer ervaring in de maniertjes en wijze van reageren van de ander sekse. En dat komt je in andere situaties goed van pas.

Niet alleen op school maar ook op kot was ik de enige ‘haan tussen de kippen’. Ik woonde een paar jaar samen in een huis met vier meiden die ook de opleiding tot vroedvrouw volgden.

Tumult en onrust

Tijdens de verlosstages zorgde mijn aanwezigheid soms voor tumult en onrust. Verschillende partners van zwangere vrouwen keken niet blij toen duidelijk werd dat ik bij hun bevalling aanwezig en betrokken was. Een enkele keer weigerde een koppel pertinent om een man aan bed te krijgen. De opstelling van de gynaecoloog die aan mijn kant bleef staan was hierin doorslaggevend.

Het vereist tact, geduld en zelfvertrouwen om deze mensen op andere gedachten te brengen. Naarmate mijn kennis en vaardigheden op gebied van verloskunde verbeterden, voelden koppels zich bij mij in goede handen en waardeerden zij het dat ik hun bevalling begeleidde.

Een voorrecht

Terugkijkend op deze periode heb ik geen moment spijt gehad van mijn keuze voor de opleiding Vroedkunde. Het is een uitdaging om aanstaande moeders maar zeker ook de aanstaande vaders te begeleiden in hun zwangerschap en bevalling. 

Er ontstaat een vertrouwensband en het voelt als een voorrecht om bij dit intense gebeuren betrokken te zijn. Zeker wanneer het proces voorspoedig verloopt en je getuige mag zijn van hun intense geluk bij de geboorte van hun kindje. Maar ook wanneer er problemen opduiken tijdens de kraamperiode en bevalling ben je van grote betekenis. Je probeert samen met de arts naar oplossingen te zoeken en je ondersteunt de aanstaande ouders daar waar nodig is. Je staat hen bij in hun onzekerheid, angst en verdriet.

Mannen van Mars

Hoewel verloskunde wordt bestempeld als een vrouwenwereld en er wel eens gezegd wordt dat mannen ‘van Mars’ komen, heb ik ervaren dat je je als man goed staande kunt houden en je collega’s en cliënten je accepteren en waarderen voor wie je bent en wat je doet.

Ik weet dat ik dezelfde kennis en vaardigheden heb als een vrouwelijke collega om een vrouw met baringsweeën te begeleiden en te ondersteunen. De eerlijkheid gebiedt mij te vermelden dat ik stiekem opgelucht ben dat ik deze pijn niet zelf hoef door te maken.

Een snaar geraakt?

Al met al hoop ik dat ik bij een aantal jongens en/of mannen een snaar heb weten te raken waardoor zij mijn voorbeeld willen volgen en kiezen voor de opleiding tot ‘vroedman’.
 
Tot slot wil ook nog het volgende met jullie delen. Het is niet voor iedereen weggelegd maar voor mij betekende het een grote meerwaarde. Eén studiegenootje heeft me niet koud gelaten en met haar woon ik inmiddels samen.

Zin in een APpetizer? Kom proeven van de opleiding Vroedkunde.

Tags: