U bent hier

Gezondheid en Welzijn

Studente Ergo succesvol tandempilote

Caren Commissaris is studente Ergotherapie. Haar grote hobby is cyclo-cross. Daarnaast is ze ook tandempilote voor Anita De Coster, een slechtziende wielrenster. In september behaalden ze samen een zilveren medaille op de wereldbekerwedstrijd in Zuid-Afrika. Hun grote doel: de Paralympics in 2016.

Tandempilote

Tijdens de cyclo-cross trainingen kreeg Caren te horen dat Anita De Coster een piloot zocht om aan tandemracen te doen. Anita heeft een visuele beperking en wilde graag als ‘stoker’ een nieuw duo starten. Dat viel niet in dovemansoren en sinds juli vormen Caren en Anita een tandem. 

Caren: “Als tandempilote moet je zowel op als naast de fiets goed overeenkomen. Lichamelijk gezien is het goed als je qua spierkracht en uithoudingsvermogen overeenkomt, maar ook naast de fiets komt er wat bij kijken. Op een wedstrijd begeleid ik Anita mee naar de inschrijving en bijvoorbeeld naar de toiletten. Als we op de fiets zitten, waarschuw ik haar als er een bocht komt, als er iemand wil demarreren, als we gaan rechtstaan op de trappers ..."

Sociaal en hulpvaardig

Het verbaast niet dat Caren haar engagement als tandempilote combineert met een bachelor Ergotherapie; een bachelor waarin je leert om het dagelijks leven van mensen vlotter te laten verlopen. Ze is sociaal en hulpvaardig, en dat komt haar zowel als tandempilote als ergotherapeute goed van pas.

Caren: “Tijdens de wereldbekerwedstrijd in Zuid-Afrika leefde ik een week met Anita samen. Hierbij heb ik heel wat geleerd. Het is namelijk helemaal anders om bij haar thuis te komen of op een plaats waar ze het niet kent. Thuis merk je amper dat ze slechtziend is, omdat ze daar alles perfect weet staan. In Zuid-Afrika heb ik gezien dat het toch een grotere handicap is dan ik oorspronkelijk dacht. We hebben de eerste dag de weg van onze kamer naar de eetruimte enkele keren achter elkaar afgelegd, zodat ze deze daarna alleen kon doen. Ook bij het eten schepte ik haar bord vol. Het zijn de kleine dingetjes die toch een groot verschil kunnen maken voor iemand die slechtziend is. Het is heel interessant om de theorie die ik leer in de bachelor Ergotherapie te kunnen vergelijken met de praktijk. Ik denk dat ik in deze korte periode dat ik Anita ken al heel veel heb bijgeleerd!”

Op naar het WK in Italië

Samen timmeren Caren en Anita aan de weg naar de Paralympics. De volgende uitdaging staat ook al op het programma: een goed resultaat halen op het pisterijden op het WK in Italië. Pisterijden is helemaal nieuw voor Caren, dat betekent nog heel wat trainen en afzien. Maar het is het allemaal waard: de sportieve prestaties, de koning begroeten op paralymicdag ... 

Caren: “Dit is allemaal best indrukwekkend, maar het is vooral een hele ervaring om met mensen met een beperking om te gaan.” 

Een zilveren medaille voor Anita De Coster en Caren Commissaris in Zuid-Afrika.
Een zilveren medaille voor Anita de Coster en Caren Commissaris (team links) op de wereldbekerwedstrijd in Zuid-Afrika.