U bent hier

Gezondheid en Welzijn

Hoe rolstoeltoegankelijk is 't stad?

In aanloop naar de Dag van de Zorg trokken onze studenten Verpleegkunde, Ergotherapie en Orthopedagogie op donderdag 12 maart de straten van Antwerpen in. Ze brachten de toegankelijkheid van winkels en horecazaken voor rolstoelgebruikers in kaart.

Met de informatie die de studenten verzamelden, wordt er een app voor rolstoelgebruikers gemaakt. Deze app krijgt de naam ‘On Wheels’ en wordt op 7 april 2015 gelanceerd.

Meer dan 100 AP-studenten namen de rolmeter in de hand en maten de breedte van de doorgangen, de hoogte van de drempels en de beschikbaarheid van aangepaste toiletten.

Stilstaan bij de drempels voor rolstoelgebruikers
Eva Van Der Linden, opleidingshoofd Verpleegkunde, blikt tevreden terug op de bijdrage van de studenten. “Onze studenten Verpleegkunde, Ergotherapie en Orthopedagogie screenden samen meer dan 1700 horecazaken en winkels. Door mee te werken aan deze actie werden ze verplicht om stil te staan bij de drempels die rolstoelgebruikers ondervinden. Deze ervaring nemen ze mee wanneer ze later in de zorgsector aan de slag gaan.”

Lynn Vanhooydonck, studente Ergotherapie, verplaatst zich tijdelijk in een rolstoel. We vroegen haar om campus Lange Nieuwstraat te testen op rolstoeltoegankelijkheid. Lees verder.

Tot op de millimeter
Als het van Hanne Donceel, Michael Glibert en Sam Neyens afhing, klopten de centimeters tot op de millimeter.

‘We helpen graag, daarom studeren we tenslotte Ergotherapie’, zegt Sam in de Standaard. ‘Hoewel we liever spreken over begeleiden. Iemand te veel helpen, komt al snel over als betuttelen.’ In de opleiding Ergotherapie krijgen ze een praktisch college rolstoeltechnieken, dus zich inleven in de situatie van iemand met een lichamelijke beperking kostte hen niet ontzettend veel moeite.

Lees meer over de meetopdracht van onze studenten in de Standaard (13.03.2015):

De Standaard over App On Wheels
© Artikel in de De Standaard door Sarah Van Kersschaever.