U bent hier

Gezondheid en Welzijn

Heavy metal: kunst voor BSO-leerlingen

Hoe maak je leerlingen uit het beroeps- en technisch onderwijs warm voor kunst? Dat was de vraag die het Middelheimmuseum stelde aan onze derdejaars Sociaal Werk. Zij gingen met deze opdracht aan de slag en werkten twee rondleidingen uit met als thema ‘metaal’ en ‘steen’.   

Zonder de kennis en ambacht van de leerlingen uit het beroepsonderwijs zou veel kunst er niet zijn. En dus wil het Openluchtmuseum Middelheim in Antwerpen de wereld van deze jongeren en kunstenaars dichter bij elkaar brengen. Het museum deed daarvoor een beroep op de expertise van onze studenten Sociaal Werk die kozen voor afstudeerrichting Sociaal-cultureel werk.  

De rondleidingen die onze studenten uitwerkten, vertrekken vanuit de technische aspecten van de beeldhouwwerken. Door in te spelen op de technische kennis van de leerlingen, worden ze geprikkeld en zetten ze gemakkelijker de stap naar kunstbeleving.  

Onze laatstejaars Sociaal Werk werkten eerst een rondleiding uit voor metalen kunstwerken. Deze kreeg de toepasselijke naam ‘Heavy metal’. Nadien werkten ze ook een rondleiding over stenen kunstwerken uit. 

Het Middelheimmuseum zal in navolging van de studenten Sociaal Werk nu zelf de rondleidingen voor de materialen polyester en hout uitwerken. 

Bekijk de reportage voor Het Journaal op deredactie.be.

Dat de rondleidingen aanslaan bij jongeren, wordt duidelijk in onderstaand filmpje.

Studenten Sociaal Werk ontwikkelen museumconcept voor Middelheimmuseum

Studenten Sociaal Werk ontwikkelen musemconcept voor Middelheimmuseum