U bent hier

Gezondheid en Welzijn

Ervaring opdoen in de jeugdzorg

Gwenn Hendrickx zit in het derde jaar Orthopedagogie en loopt 16 weken lang stage bij het Observatie- en behandelingscentrum Mastenhof in Brasschaat. Terwijl ze er dagelijks uit haar comfortzone treedt, bouwt ze een vertrouwensband op met de jongeren. “Ik wil zo veel mogelijk ervaring opdoen in de jeugdzorg. Hier voel ik me helemaal op mijn plaats”, vertelt ze enthousiast.

“Ik doe stage bij OBC Mastenhof in Brasschaat. Dit is een observatiecentrum waar jongeren met gedrags- en emotionele problemen verblijven. Ikzelf sta in leefgroep 3. Deze groep bestaat uit 8 jongens en meisjes tussen de 11 en 16 jaar. Ik heb Mastenhof gekozen omdat de stageplaats aansluit bij wat ik later als opvoeder/begeleider wil doen. Ik wil zoveel mogelijk ervaring opdoen binnen de jeugdzorg zodat ik hier binnenkort mee aan de slag kan gaan.”

“Het leukste aspect aan mijn stage is dat elke dag anders is. Je kan in moeilijke situaties, waarin je wordt overspoeld door verbaal en soms fysiek geweld, enkel op je eigen vaardigheden rekenen. Je komt jezelf dagelijks tegen. Sommige mensen zullen mij gek verklaren maar ik vind het leuk om uit mijn comfortzone te worden gehaald. Op die manier blijf je leren.”

“Wat ik hier vooral heb opgestoken is dat je sterk in je schoenen moet staan. Mensen met een hechtingsproblematiek kunnen bijvoorbeeld al je energie opslorpen. Grenzen stellen is essentieel. Vanaf dat ze het gevoel krijgen dat ze over je kunnen lopen, zullen ze dit ook doen. Grenzen stellen is ook belangrijk om een vertrouwensband op te bouwen. Die vertrouwensband is de basis voor een goede hulpverlening.”

“Uiteraard speelt het nauw samenwerken met je collega's ook een belangrijke rol om een zo goed mogelijke hulpverlening aan te bieden. Ik werk graag in team. Ook de teamvergaderingen zijn een meerwaarde. Deze zorgen ervoor dat alles bespreekbaar wordt.”

 “Het is wel een zwaar beroep maar waar ik nu stage doe zou ik meteen aan de slag willen. Voor mezelf heb ik wel uitgemaakt dat ik me in de jeugdzorg helemaal op mijn plaats voel. Ik kan me niet inbeelden dat ik uiteindelijk toch ergens anders terecht zal komen, maar je weet nooit wat er nog op je pad komt!” 

Lees meer over de stagemogelijkheden in de bachelor Orthopedagogie.

Interview door studenten Communicatiemanagement voor het vak Digital Skills.

Gwenn Hendrickx doet ervaring op in de jeugdzorg
Gwenn vormt samen haar collega's een hecht team. Wanneer er iets te vieren valt, wordt er wel eens Chinees afgehaald.