U bent hier

Gezondheid en Welzijn

Eerste hulp bij seksuele voorlichting

Sinds enkele jaren geven onze studenten Vroedkunde workshops seksuele opvoeding op de lagere scholen. Voor klasleerkrachten zijn deze lessen een hele uitdaging. Daarom kunnen ze op onze expertise rekenen. Op maandag 29 januari gaven enkele laatstejaarsstudenten een workshop aan de leerlingen van het 6e studiejaar.

De workshop werd aangevat met een puberteitsspel. Eens horen hoeveel de kinderen al wisten rond puberteit en seksualiteit. Je zou ervan versteld staan welke woorden ze konden opsommen hierrond! Ze benoemden welke soorten relaties er allemaal zijn en ze schreven een mooie boodschap op op een hartje voor iemand die ze graag zien.

Ook leerden ze kennismaken hoe je later met je liefje moet kussen. Verder werden lichamelijke veranderingen benoemd: puistjes, okselhaar, borsten, vergroten van geslachtskenmerken, ... Tijdens de pauze kregen ze tijdens het eten van een stukje cake de tijd om een 'anonieme vraag' te stellen en die te plaatsen in de vragendoos.
Na de pauze werden de veranderingen tijdens de puberteit besproken (o.a. menstruatie). Ook kwamen de leerlingen alles te weten over vrijen: plezier, een baby, soa's, voorbehoedsmiddelen, ...

Na 1,5u workshop over deze materie waren de kinderen van het 6e leerjaar weer een heel stuk wijzer. De studenten vroedkunde kregen duidelijke feedback en bijsturing om hun didactische kunsten nog verder aan te scherpen. Een win-win voor beide partijen! Wij danken alle leerlingen en ook de studenten vroedkunde voor hun inzet! 

Vroedkunde