U bent hier

Gezondheid en Welzijn

Berlijnse partner wint cultuurprijs

Samen met drie andere Europese hogescholen en vier internationale organisaties uit het socio-culturele werkveld stampte de opleiding Sociaal Werk van AP in 2011 ‘E-TFU’ uit de grond. E-TFU staat voor ‘Empowering the future’ en is een onderzoeksproject waarin innovatieve werkmethoden ontwikkeld worden voor professionals die empowerend willen werken met jongeren en daarvoor gebruik willen maken van kunst en (nieuwe) media. Schlesische 27, één van de partners van het project, viel onlangs in de prijzen.

Schlesische 27 is een Berlijns kunst- en cultuurhuis voor jongeren. Het is een plek waar de jeugd zijn creativiteit kan botvieren. Samen met de partners van E-TFU lanceerde Schlesische 27 het project ‘Jonge pachters’: Berlijnse jongeren bezetten leegstaande locaties  waar ze aan cultuurprojecten werken en creëren zo broedplaatsen voor kunst en expressie. Professionals uit de kunstwereld treden op als mentoren en staan de jongeren bij met advies.

In september 2013 ontving Schlesische 27 voor dit project een belangrijke Duitse staatsprijs voor cultuur. Uit 120 inzendingen kwam dit project als een van de drie hoofdwinnaars uit de bus. Ze kregen de prijs uit handen van Duits minister voor cultuur Bernd Neumann.

In Antwerpen loopt er onder supervisie van de opleiding Sociaal Werk en in samenwerking met vzw De Veerman een gelijkaardig project, genaamd Artlab. Jongeren krijgen er de tijd en ruimte om hun kunstcreaties tot uiting te brengen. Tussen de partners in Antwerpen en Berlijn is er een nauwe samenwerking.

Meer info over E-TFU vind je op www.etfu.eu.
Of contacteer Michel Tirions, projectleider van E-TFU: michel.tirions@ap.be

Schlesische 27 ontvangt cultuurprijs uit handen van Duits minister Bernd Neumann.

Binnenkijken bij Schlesische 27 in Berlijn.

Binnenkijken bij Artlab in Antwerpen.