U bent hier

Gezondheid en Welzijn

APpetizer Verpleegkunde

Op woensdag 5 februari 2014 werd campus Merksem overspoeld door een 40-tal nieuwsgierige leerlingen. De laatstejaars van St. Godelieve (Antwerpen), Koninklijk Atheneum (Malle) en Sito 5 (Antwerpen) schreven zich in voor APpetizer en kwamen proeven van onze opleiding Verpleegkunde.

In vier workshops maakten ze kennis met de verpleegkundige basistechnieken. Onder begeleiding van onze laatstejaarsstudenten Verpleegkunde namen ze elkaars bloeddruk en controleerden ze elkaars suikergehalte. Ze leerden om een wonde te verzorgen en om bloed te nemen.

Het hoogtepunt was de workshop ‘reanimeren en defibrilleren’ waarbij de leerlingen leerden om een AED-toestel aan te leggen en een hartmassage toe te dienen.

*Disclaimer - no people were harmed during these workshops.*

AP'petizer Verpleegkunde
Salima, Sana en Astrid startten met het meten van elkaars suikergehalte.

AP'petizer Verpleegkunde
In het begin aarzelend en met angst voor de prik; nadien vol zelfvertrouwen als waren het ervaren verpleegsters.

AP'petizer Verpleegkunde
Han en Burak van St. Godelieve waagden zich aan wondzorg en leerden een wiek plaatsen. Bij deze techniek wordt een wonde opgevuld met gaas.

AP'petizer Verpleegkunde
Burak ontdekte dat deze oefening extra moeilijk is voor een verpleegkundige met trillende handen. En de patiënt? Die dacht er het zijne van.

AP'petizer Verpleegkunde
De dames van Sito 5 leerden bloed trekken.

AP'petizer Verpleegkunde
Evelyne was erg enthousiast en nam nadien zelf de naaldhouder ter hand. Zoals een echte professional spande ze de knelband rond de arm van de patiënt en prikte ze met de naald in de ader.  De patiënt zelf? Die gaf geen krimp.

AP'petizer Verpleegkunde
Tom, laatstejaars Verpleegkunde, verzorgde de workshop ‘reanimatie’. “Controleer eerst of de persoon echt niet meer ademt. Vraag – nee eis! –van een omstander dat hij de hulpdiensten belt op het nummer 112. Zet vervolgens het AED-toestel aan en breng de zelfklevende elektroden aan. Nadat de stroomstoot werd toegediend, begin je aan de hartmassage en de mond-op-mond beademing. Geen reden om te twijfelen. Je redt een leven!”

AP'petizer Verpleegkunde
Zo gezegd zo gedaan. Cari voerde de instructies van Tom meticuleus uit en weet nu precies hoe ze iemand moet reanimeren. En de patiënt? Die verroerde geen vin.

Je kan het fotoverslag ook bekijken op Facebook.

Zin gekregen in Verpleegkunde? Schrijf je in voor APpetizer en kom proeven van onze opleiding.