U bent hier

Sociaal Werk

Maatschappelijk werk

Maatschappelijk werk is een afstudeerrichting van de bachelor Sociaal Werk.

Waarom kiezen voor Maatschappelijk werk?

Je wil graag met kwetsbare mensen werken. Je wil iets betekenen voor jongeren, ouderen, gedetineerden of mensen in armoede. Je wilt hen ondersteunen en de kans geven om het tij te keren.

Je bent een bruggenbouwer tussen die kwetsbare individuen en hun gezinnen, en de instellingen die een verschil kunnen maken in hun leven. Je wilt die mensen heel concreet helpen met hun problemen vandaag, én je wilt ze sterker maken op lange termijn. Zodat ze het straks ook zonder jouw hulp weten te redden. Maatschappelijk werk is iets voor jou!

De opleiding is geen vrijblijvend praatje over samenleven. Nee: je natuurlijke sociale aanvoelen wordt hier onderbouwd met vaardigheden en methodieken die je helpen om écht een verschil te maken voor je medemensen. Bovendien doe je dat in een open en positief studieklimaat, waarin veel ruimte is voor debat met je medestudenten en je docenten.

Opleidingsprogramma Maatschappelijk werk

Je zoomt vanaf het tweede jaar écht in op maatschappelijk werk. Je besteedt veel tijd aan het onderzoek van vraagstukken rond jeugdwerk, justitieel werk, zorg en gezondheid en algemene dienstverlening. Je maakt kennis met de sociale instellingen die een rol spelen in het leven van je toekomstige 'cliënten'. En tijdens je afsluitende stage en bachelorproef word je helemaal ondergedompeld in de realiteit.

Je vindt straks werk op de sociale dienst van ziekenhuizen, jeugdrechtbanken en opvangcentra. Je kunt terecht bij ziekenfondsen, diensten voor thuislozen en OCMW's. Of je zet je in voor verslaafden, bejaarden en gehandicapten. Jij kunt overal je steentje bijdragen.

Bachelor Sociaal Werk - Maatschappelijk werk