Skip to main content

Onze studenten over hun persoonlijke groei bij AP Hogeschool

studeren bij ap hogeschool

Studeren aan de hogeschool? Dat is niet alleen nieuwe kennis en skills leren. Je zal als AP-student ook verborgen talenten ontdekken, meer zelfvertrouwen krijgen, nieuwe vrienden maken … 

LET IT GOOO 

Anaïs maakte de overstap van professioneel ballerina naar student. Hoewel ze tijdens het blokken soms een tandje bij moest steken, leerde ze als persoon net meer loslaten.  

“Vanuit mijn balletachtergrond was ik eerder klassiek, strikt, perfectionistisch opgeleid. Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd om alles wat meer los te laten. Een nieuwe mindset: minder naar perfectie streven en wat meer plezier hebben en van het leven genieten. Dat zie je ook aan de manier waarop ik nu lesgeef. Ik ben ietsje losser, maar dat is zeker oké.”  

Ook Britt ontdekte bij AP Hogeschool dat het beste uit jezelf halen niet altijd per se gelijkstaat aan harder werken, maar kijken wat voor jou werkt.  

“Veel studenten beseffen niet dat ze hulp kunnen vragen of voelen dat te veel aan als falen. Maar hulp vragen betekent niet per se dat je zwak bent, en een buis betekent niet per se dat je er totaal niks van kan. Zelf maak ik me daar ook nog regelmatig schuldig aan, hoor. (lacht) Maar ik heb intussen wel ingezien dat mijn studie spreiden de juiste keuze was. Zo kan ik eigenlijk het meeste bijleren en veel beter aan mezelf werken. Student zijn draait uiteindelijk niet alleen om feesten of je resultaten, maar ook over de persoonlijke groei die je doormaakt.” 

HARDER, BETTER, FASTER, STRONGER 

De Nederlandse Kylie voelde zich bij AP Hogeschool meteen thuis. Ze verwierf er naast haar diploma ook veel meer zelfvertrouwen.  

“Omdat ik dyscalculie heb, kreeg ik van jongs af te horen dat studeren niets voor mij was. Daarom ben ik eerst een tijdje gaan werken. Dat was leuk, maar ik wilde méér uit mijn leven halen. Iets doen met de talenten die ik wel had. Studeren bij AP heeft me stevig uitgedaagd, maar ik heb doorgezet en mijn diploma behaald. Mijn lectoren hebben me ook volop gesteund en aangemoedigd. Nu laat ik me door niemand ooit nog vertellen dat ik iets niet kan!’” 

Ook Michiel maakte tijdens zijn opleiding bij AP komaf met alle twijfels.  

“Bij het begin van je opleiding ben je nog niet 100 procent zeker wat in je zit. Je twijfelt heel hard of je de juiste keuze gemaakt hebt, of het je allemaal wel zal lukken. Met behulp van je lectoren, en veelal onbewust, komt dat er langzaam uit. Tot je achteraf terugblikt. Dan besef je plots: wow, kijk wat ik allemaal heb gedaan, wat ik allemaal kan, dat had ik nooit verwacht.” 

Hany leerde als AP-student slimmer studeren en sterker in zijn schoenen staan: 

“Omdat plannen en organiseren niet meteen mijn sterkste kant was, heb ik ondersteuning gezocht via STUVO (Dienst Studentenvoorzieningen). Via heel persoonlijke begeleiding leren ze studenten meer vat te krijgen op vlak van plannen en timemanagement, én helpen ze je ook om je mentaal welzijn op te krikken. Dankzij deze steun leerde ik efficiënter studeren en sta ik ook als persoon sterker in mijn schoenen.” 

Arno vond bij AP Hogeschool niet alleen mensen die zijn passie en dromen deelden. Hij ontdekte als student ook verrassende vaardigheden.   

“Aan de hogeschool leer je jezelf en je omgeving weer een beetje beter kennen. Het is een relatief veilige omgeving: je volgt samen met gelijkgestemden een opleiding die je graag doet. In het middelbaar was ik bijvoorbeeld eerder onzeker, maar nu neem ik in groepswerken wel vaker de leiding. Dat heeft me wel verrast.” 

YOU GOT A FRIEND IN ME 

Marijne startte in haar eentje bij AP Hogeschool, maar studeerde af met vrienden voor het leven. Haar tip? Met een simpel complimentje kom je vaak heel ver:  

“Ik koos als enige uit mijn klas voor een andere school. In het begin voelde dat best eng en alleen, maar ik heb nog geen seconde spijt gehad. Ik deed veel nieuwe kennis op, bouwde vriendschappen op die nog jaren zullen duren … Kortom, ik beleefde echt de tijd van mijn leven! Spreek dus gewoon eens iemand aan. Het is zo fijn als iemand naast je komt zitten en bijvoorbeeld zegt ‘Wauw mooie trui, waar heb je die vandaan?’ Gewoon: bam een complimentje en je bent vertrokken.” 

Benni ging op latere leeftijd opnieuw studeren. Hij ontdekte bij AP dat je nooit te oud bent om iets nieuws te leren én om iemand nieuw te leren kennen.  

“De meeste van mijn medestudenten zijn een pak jonger, maar we studeren samen en helpen elkaar waar nodig. Zelf ben ik bijvoorbeeld niet meer zo mee met de technologie van nu, maar ik heb op mijn beurt dan weer extra levenservaring om te delen. Ook buiten de school(m)uren trekken we samen op. In die zin heeft de beslissing om opnieuw te gaan studeren ook wel een positieve invloed op je sociaal leven. Het heeft mij enorm veranderend en ik zou iedereen absoluut aanraden om de stap te zetten.”  

YES YOU CAN 

Niet iedereen was overtuigd dat Mohamed kon gaan studeren. Gelukkig bleef hij in zichzelf geloven en bewees bij AP Hogeschool mooi het tegendeel: 

“Omwille van mijn Marokkaanse roots en mijn vooropleiding in het TSO kreeg ik - net zoals veel anderen - meermaals te horen: ‘Verder studeren? Oei, daar moet jij niet aan beginnen, want dat is veel te moeilijk voor jou. Je kan beter gewoon gaan werken.’ Ook mijn breed engagement als studentenvertegenwoordiger bij AP en als vrijwilliger in jeugdwerking Bazzz verbaast blijkbaar nog steeds veel mensen. Maar kijk, ik heb op beide vlakken toch maar mooi het tegendeel bewezen.” 

Dancing queen Chelsea vond bij AP Hogeschool niet alleen haar match qua opleiding. Tot haar grote vreugde hoefde ze er ook haar talent en liefde voor dans niet op te geven: 

“Ik heb in mijn leven heel veel nee-zeggers gehad. Mede omdat ik heel intensief dans. In het middelbaar kreeg ik dan ook te horen ‘Zou je niet beter naar het BSO gaan? Gaat studeren wel lukken?’ Bij AP Hogeschool heb ik niet alleen mijn perfecte opleiding gevonden. Ze hebben me ook geholpen om een topsportstatuut aan te vragen, waardoor ik studeren en dansen beter kan combineren. Daar ben ik heel dankbaar voor, want ik dans echt supergraag en zou het echt niet kunnen missen.” 

Ook Trishia moest opboksen tegen vooroordelen: 

“Omdat ik in het middelbaar een BSO-richting heb gedaan, voel je wel dat mensen vaak al een mening klaar hebben over je: jij bent niet slim, jij kan niet gaan studeren, … Dat heb ik zelf ook moeten horen. Voor mij was een bachelor net iets te hoog gegrepen maar er zijn zeker BSO-studenten die het wel aankunnen. Nu ik een graduaat volg, besef en zie ik echter dat het mij ook kan lukken om een hoger diploma te halen. Het is zeker niet makkelijk, maar ik wil laten zien dat ik het wel kan. Ik heb een doel voor ogen en zal er alles aan doen om dat te bereiken.” 

Hoewel Zakaria in het middelbaar was gestopt met school, vond hij zijn weg naar AP Hogeschool. Daar ontdekte hij dat een diploma behalen geen eeuwige droom hoefde te blijven:  

“Mijn opleidingscoördinator heeft mij heel hard gesteund om alles te geven om mijn graduaatsopleiding af te ronden. Op de dag van onze proclamatie zei hij tegen me: ‘Kijk eens jongen, jij hebt het toch geflikt hé. Ik ben echt trots op je!’ Dat zal mij altijd bijblijven. Nadat ik mijn graduaatsdiploma had behaald, heb ik dan ook besloten om ook nog voor een extra bachelor te gaan. Bij AP kan dat via een verkort traject. Zo kan je voor sommige vakken vrijstellingen inzetten en hoef je maar 2 in plaats van 3 jaar te studeren voor je bachelordiploma.” 

Gerelateerde artikels