Skip to main content

Studenten Sociaal Werk creëren hulp-app voor anderstalige werkzoekenden

GATAM vzw
© GATAM vzw

Stel je voor: je bent op zoek naar werk, maar de motivatie zakt met de dag weg waardoor je uiteindelijk afhaakt. Voor anderstalige werkzoekenden en mensen uit kansgroepen in België is dit helaas een vaak voorkomend probleem. Gelukkig hebben zes studenten van de bacheloropleiding Sociaal Werk de handen in elkaar geslagen om hier iets aan te doen. Samen met GATAM vzw hebben ze een app ontwikkeld om werkzoekenden gemotiveerd te houden tijdens hun traject.

GATAM staat voor Grote Afstand Tot de Arbeidsmarkt. Deze vzw helpt anderstalige nieuwkomers en personen uit kansgroepen in hun zoektocht naar werk. De trajectbegeleiders bij GATAM constateerden dat hun deelnemers vaak de moed verliezen en uiteindelijk afhaken. Hierdoor kunnen ze niet aan de slag gaan en komen ze vaak in een negatieve spiraal terecht. Om dit probleem aan te pakken hebben de studenten een app ontwikkeld die deelnemers gemotiveerd en geëngageerd houdt tijdens hun traject.

Whats AP With u

De app, die de naam Whats AP With u kreeg, bevat kleine opdrachten om deelnemers enkele keren per week te triggeren om met hun traject bezig te zijn. Verder is alle nodige informatie op één plaats verzameld: afspraken, belangrijke documenten, e-mails, enzovoort. De app bevat ook een chatfunctie waarmee deelnemers snel en gemakkelijk vragen kunnen stellen aan medewerkers van GATAM. Tot slot kunnen ze via de app ook aan hun taalvaardigheid werken.

De tool is zo succesvol dat GATAM de app zal gebruiken bij 150 deelnemers. De studenten zijn blij dat hun tool direct ingezet kan worden in de praktijk. Ze werken momenteel samen met andere opleidingen binnen AP Hogeschool om de app verder te ontwikkelen en uit te breiden naar een Augmented Reality-tool. Zo wordt de zoektocht naar werk een stuk gemakkelijker gemaakt en vinden deelnemers sneller een baan die bij hen past.

Student Evelien: "Aan het begin van het project hadden we nooit gedacht dat de app zo succesvol ging zijn! Het resultaat overtrof de verwachtingen waardoor GATAM meteen aan de slag gaat met de tool. Wij, als projectteam, zijn dan ook enorm benieuwd welke impact dit in het werkveld zal hebben “

 

Wil jij ook graag het verschil maken? Dan is de opleiding Sociaal Werk misschien wel iets voor jou: 

Gerelateerde artikels