Skip to main content

Alumni Journalistiek Annabet, Jelle en Meryem over hun droomjob bij Karrewiet

journalistiek ap hogeschool karrewiet jelle annabet ampofo jelle mels meryem el mandoudi

Werken voor Karrewiet. Voor veel jonge journalisten is het een droom. Voor oud-studenten Annabet Ampofo (25), Jelle Mels (30) en Meryem El Mandoudi (33) werd die werkelijkheid. Ze studeerden alle drie Journalistiek bij AP en werken nu samen voor en achter de schermen bij het jeugdjournaal van Ketnet. 

WAAROM HEB JIJ VOOR JOURNALISTIEK GEKOZEN? 

Jelle: “Ik hou van verhalen vertellen en wist al heel snel dat ik Journalistiek wilde studeren. AP was de eerste school die ik bezocht en tijdens de infodag was ik meteen verkocht. De campus zag er voor mij uit als één grote speeltuin met al die tv- en radiostudio’s. Dus heb ik me diezelfde dag nog ingeschreven.”

Annabet: “Ik had eerst Reclamevormgeving gekozen, maar dat was niet helemaal mijn ding. In de bachelor Journalistiek ga je ook creatief aan de slag met video en beeld, maar er komen ook andere aspecten bij kijken: schrijven, social media ... Het is een heel brede opleiding waar veel in aan bod komt.” 

Meryem: “Ik heb eerst twee jaar Toegepaste Taalkunde gestudeerd, maar dat was voor mij niet voldoende hands-on. Ik wilde na die opleiding sowieso Journalistiek bijstuderen, dus ben ik maar ineens overgestapt. Al sinds mijn tienerjaren ben ik gepassioneerd door journalistiek en actualiteit. Ik was in het middelbaar al grote fan van reportages zoals Vranckx, maar miste toen een format op maat van jongeren.”  

WAT WAS HET LEUKSTE MOMENT UIT JE OPLEIDING? 

Annabet: “De vele gastlessen waren altijd interessant om verschillende inzichten op te doen. Maar het leukste was toch wel toen we een gastles kregen van Jelle. (lacht) We maakten een echt Karrewiet-journaal en dat vond ik enorm fijn om te doen.”

Jelle: “Ik ging heel graag naar school: de campus, de sfeer en contacten met lectoren en andere medewerkers waren heel aangenaam. Dankzij de vele praktijk kon ik ook met veel zelfvertrouwen mijn eerste stappen in de journalistiek zetten. Ik was, herinner ik mij, vaak trots. Elke stap en elke opdracht die we tot een goed einde brachten, gaf me een goed gevoel. Intussen kan ik ook met plezier terugkijken naar alle opdrachten die niet goed gingen of waar zelfs alles fout liep. Ik heb er heel veel uit geleerd en vaak ook goed om gelachen. Maar als ik echt moet kiezen, was het allerleukste moment sowieso onze afstudeeravond. Het moment waarop je na drie jaar hard werken en plezier eindelijk dat diploma in handen hebt, is voor velen een toppunt denk ik.” 

Meryem: “In mijn afstudeerrichting moesten we als laatstejaars elke week een radio-uitzending maken. Die werd telkens beoordeeld door een bekende gastdocent. Toen StuBru-presentator Christophe Lambrecht te gast was, liet hij tijdens de nabespreking in groep de opname plots stopzetten toen ik aan het woord was. Ik schoot even in paniek, tot hij me overstelpte met lof over mijn stem. Dat was zo’n enorm compliment. Ik voelde me ontzettend trots. Echt onvergetelijk.”

HOE BEN JIJ BIJ KARREWIET TERECHTGEKOMEN?

Jelle: “In het derde jaar van onze opleiding moesten we een stageplaats kiezen. Karrewiet stond bij mij op nummer één. Ik ben op gesprek gegaan, mocht meteen beginnen en ben er nooit meer weggegaan. Een droomparcours!” 

Annabet: “Ketnet was ook mijn eerste keus toen we een stageplek moesten kiezen. Nadat ik afgestudeerd was, heb ik eerst even een andere social media job gedaan, maar die gaf me te weinig voldoening: ik miste het maatschappelijke aspect. Gelukkig spotte ik een vacature bij de VRT en kon ik dankzij mijn stage-ervaring opnieuw aan de slag bij Karrewiet als TikTok journalist. Sinds september kreeg ik ook de kans om mee te presenteren.” 

Meryem: “Ik ben bij de VRT kunnen starten via de MNM Talentdagen: een soort open sollicitatie voor jong talent. Ik ben begonnen bij de radio met presentatie- en redactiewerk voor MNM, Radio 2 en Joe. Op een gegeven moment zocht de JONG-redactie van de VRT hosts voor een nieuw schoolformat. Ik waagde mijn kans maar werd helaas niet geselecteerd. Maar toen Karrewiet in 2018 in een nieuw jasje gestoken werd en ze een vrouwelijke collega zochten om samen met Jelle te presenteren, kreeg ik dankzij die eerdere videosollicitatie de job aangeboden.” 

HOE ZIT EEN WERKDAG BIJ KARREWIET ERUIT? 

Jelle: “Elke dag is anders. Dat heeft natuurlijk met de actualiteit te maken, maar ook met de verschillende functies die je uitvoert. Als host schrijf je teksten en presenteer je ’s avonds de uitzending. Als reporter ga je op pad en maak je samen met de cameraploeg reportages. Als eindredacteur stel je de uitzending samen, maak je inhoudelijke beslissingen en stuur je het team aan. Daardoor zit er heel veel variatie in een werkweek.” 

HOE IS HET OM TE WERKEN MET EEN JONGE DOELGROEP? 

Meryem: “Gitte van Hoyweghen heeft mij destijds onder haar vleugels genomen en heel veel bijgeleerd. Zij was echt een krak in communiceren met de Karrewiet-doelgroep. Je moet echt leren denken in hun taal en ook veel research doen: vooral op Instagram en TikTok. Wat houdt hen bezig? Naar wie kijken ze op?”

Annabet: “Om nieuws vlot over te brengen, moet je alles zo duidelijk mogelijk formuleren. Hiervoor moet je de materie zelf ook heel goed snappen. Voor onze jonge kijkers is het ook belangrijk om altijd een positieve noot of wat geruststelling toe te voegen aan een nieuwsitem zodat ze niet met angst achterblijven.” 

Jelle: “Moeilijk nieuws uitleggen aan kinderen zonder betuttelend over te komen en zonder dat ze angst krijgen, is een stevige uitdaging. Maar dat is er net zo leuk aan! Gelukkig werd er tijdens onze opleiding Journalistiek hard gefocust op storytelling en vlot en helder schrijven. We hebben ook een heel enthousiast en dankbaar publiek. Sommige kinderen zien je echt als hun held, want natuurlijk heel fijn is. Het is een bijzondere vorm van appreciatie.” (lacht)

WAT IS JOUW RAAD VOOR JONGEREN DIE JOURNALISTIEK (WILLEN) STUDEREN? 

Annabet: “Als je in veel dingen geïnteresseerd bent en veel dingen graag doet, is Journalistiek een geschikte opleiding. Je leert alle nodige skills zoals sprekend schrijven, informatie zoeken, factchecking … Maar ook wat je buiten de lessen doet, is heel belangrijk. Zo kan je extra ervaring opdoen en al een sterk cv opbouwen.”  

Jelle: “Het klinkt cliché, maar je studententijd is een fantastische tijd en sneller voorbij dan je denkt. Dus geniet er keihard van. Verder is het ook belangrijk om keihard te werken en daar plezier in te vinden. Dat heb ik zelf ook altijd gedaan. Alleen door echt hard voor iets te gaan, kan je het verschil maken.” 

Meryem: “Als je enkel droomt van de spotlight en wil shinen op tv, dan zit je in de opleiding Journalistiek niet op de juiste plek. Je moet echt wel oprechte interesse hebben in actualiteit en nieuwsgierig zijn naar wat er in de wereld rondom je gebeurt. Redactiewerk, research en schrijven: dát is de kern van Journalistiek.” 

WELKE PLANNEN OF DROMEN HEB JIJ ZELF NOG VOOR DE TOEKOMST? 

Annabet: “Dit is echt een droomjob!”

Jelle: “De voorbije jaren heb ik echt een zot parcours afgelegd. Ik had nooit kunnen dromen dat ik bij Karrewiet zou werken, laat staan er gezicht van zou worden. Wat de toekomst brengt, weet ik niet. In de media kan het soms allemaal snel gaan. Ik probeer gewoon elke dag van deze droomjob te genieten en de rest zien we wel.” 

Meryem: “Ik hunker niet echt naar bekendheid. Ik ben een echte doener en wil dus vooral dingen blijven maken. Ik zou later graag nog als regisseur of eindredacteur voor grotere programma’s of reeksen aan de slag gaan. Daarnaast hou ik er ook van om met mijn stem te werken: bijvoorbeeld om podcasts of documentaires in te lezen.” 

 

ZELF OOK GRAAG JOURNALISTIEK STUDEREN (EN WIE WEET OOK OOIT BIJ KARREWIET WERKEN)? 

Gerelateerde artikels