Skip to main content

Povigo, een app ontwikkeld door OLLI in samenwerking met Kunlabora

povigo

Kunlabora, gevestigd in Leuven, is een bedrijf dat software op maat ontwikkelt voor alle types van bedrijven. Wanneer een organisatie een uitdaging heeft waar geen bestaand softwarepakket voor bestaat, biedt Kunlabora zich aan om samen met de organisatie een oplossing te zoeken én te bouwen. Dit doen ze niet enkel voor bedrijven, Kunlabora zet zich ook graag in om sociale impact te creëren. Dit doen ze soms met ondersteuning van het Europees Sociaal Fonds, dat middelen ter beschikking stelt voor innovaties die bijdragen tot meer en betere jobs voor meer mensen. En dat is waar AP in beeld kwam.

“We waren een partnerschap aan het opzetten om een instrument dat we al hadden te vertalen naar de context van de arbeidsmarkt. Eerst gingen we op zoek naar een arbeidsmarktpartner, deze werd Groep INTRO. Ook IDEA Consult vervoegde het netwerk als expert rond impactevaluaties. We zochten daarnaast ook naar academische kennis en toen kwamen we bij de expertise rond soft skills bij AP Hogeschool uit”, vertelt Kris Aerts, projectleider bij Kunlabora. Door een gedeelde connectie kwam Kris in contact met Gert Vanthournout, onderzoekscoördinator bij het Onderzoekscentrum Leven Lang Leren en Innoveren (OLLI).

Dit domein is gespecialiseerd in soft skills, 21ste-eeuwse professionele vaardigheden die niet gebonden zijn aan een specifiek beroep. Amber Hoefkens, onderzoeker bij OLLI, vertelt: “We zien dat bijvoorbeeld door de coronacrisis iedereen plots digitaal moest overschakelen en op een heel andere manier moest samenwerken. Het zijn soft skills, zoals flexibiliteit, kunnen communiceren en samenwerken, die mensen veerkrachtig maken om zich te kunnen blijven aanpassen aan al die veranderingen. We merken heel erg dat al die zaken steeds belangrijker worden. Hard skills, zoals kunnen typen en metsen, zijn ook nog belangrijk, maar die zijn heel jobspecifiek, terwijl soft skills joboverstijgend zijn. Dat is een onderzoeksthema waar wij met onze onderzoekscel heel hard op inzetten omdat wij toch wel echt het belang daarvan inzien.”

Na het eerste contact volgden enkele kennismakingsgesprekken, waarin beide partijen verkenden of ze elkaar konden versterken. Dit bleek het geval, en de partijen dienden samen een projectaanvraag in. Deze opstartgesprekken, in het kader van Blikopener, waren essentieel om een goede basis te vormen voor het project en de eerste klik verder te voeden. “We merkten dat wij complementair konden zijn aan elkaar, hun vakkennis van software met onze wetenschappelijke basis zou voor mooie projecten kunnen zorgen”, vult Amber Hoefkens aan, onderzoeker van AP op het project. “Kunlabora had de expertise op vlak van software en die hele mooie tool die zij al hadden, wij onze wetenschappelijke kennis over soft skills, Groep INTRO de domeinexpertise en IDEA Consult aanvullende expertise over impactevaluatie, motivatie en effectieve feedback. Uit de gesprekken bleek dat hier een mooie samenwerking uit kon voortvloeien, die samenwerking van de vier partners leek ons een mooie opportuniteit.”

In januari 2020 ging het project van start. Kunlabora nam het promotorschap op zich, de service design-methode en de softwareontwikkeling. Groep INTRO leverde de kennis over de doelgroep aan die ze door hun praktijkervaring verwierven. En AP Hogeschool nam de ontwikkeling van de input rond soft skills voor zich. Samen ontwikkelden ze Povigo, een app die mensen met burn-out begeleidt in hun weg terug naar de arbeidsmarkt. Kris legt uit hoe het idee ontstond: “We hadden al een app gemaakt in de context van kwetsbare mensen in armoede, deze ging over gezinnen en hun coaches en elkaar versterken door gegevens te registreren en daaruit te leren. We merkten veel interesse op voor alles wat te maken heeft met mensen helpen groeien. Toen kwam de oproep van ESF voorbij, rond ‘innovatie door adaptatie'-projecten. We moesten iets dat succes had bewezen in een bepaald domein vertalen naar de arbeidsmarkt. En die soft skills denk ik, zijn een heel mooie aanvulling geweest om aan mensen 21ste-eeuwse vaardigheden bij te brengen en hen hierin te helpen groeien.” AP implementeerde daarom hun vragenlijst rond soft skills om mensen met burn-out te laten reflecteren hierover en hun hierin te ondersteunen.

Terug werk vinden na een burn-out is geen evidentie. “Mensen zijn vroeger vaak van de ene job in de andere gerold, dus het is een hele tijd geleden dat zij hebben moeten solliciteren of een vacature moesten analyseren of een sollicitatiebrief schrijven. Vanuit Groep INTRO kregen we kennis over wat mensen moeilijk vinden en hoe we die kunnen ondersteunen. Maar de jobcoaches van Groep INTRO zien hun cliënten ook alleen maar wanneer er een afspraak is, de klant gaat om de twee of drie weken in een gesprek met de coach. We wilden iets maken dat deze mensen permanenter ondersteunt,” verklaart Kris. Amber voegt toe: “Het motivatieverhaal bleek hier erg belangrijk, omdat mensen met burn-out terug die intrinsieke motivatie moeten vinden, want ze zijn vaak gedemotiveerd om terug aan de slag te gaan. Door in te zetten op intrinsieke motivatie kunnen zij hun eigen groei en leerpad terug in eigen handen nemen.”

Het eindproduct, de app Povigo, is nu beschikbaar voor coaches en diens organisaties die er gebruik van willen maken. Mensen kunnen dagelijks reflecteren over hun zoektocht naar werk en hoe ze zich hierbij voelen. De resultaten hiervan verschijnen in woordenwolken of sentimentanalyses, wat het voor jobcoaches handiger maakt de evolutie van hun klanten op te volgen. Gebruikers kunnen een vragenlijst invullen die gaat over 10 soft skills en krijgen dan een persoonlijke score en feedback. “Die score mag niet iets afstraffend lijken, want het gaat over kwetsbare mensen. Het moet iets opbouwend zijn en de app geeft tips over hoe ze die skills kunnen versterken,” licht Kris toe. “Sommigen gebruiken de app zelfs enkel voor deze test, ze focussen minder op het reflectieve aspect maar vullen de test in om hunzelf het vertrouwen te geven dat ze er terug tegen aan kunnen.”

Kunlabora bekijkt momenteel hoe ze de app nog verder kunnen ontwikkelen en aanpassen naar verschillende contexten, zoals bijvoorbeeld psychologen. “Psychologen vragen mensen om te reflecteren en dat kan je doen in een schriftje, maar als je dat dan meepakt naar de psycholoog moet die dat allemaal gaan lezen. In onze tool worden er een aantal dingen automatisch uitgehaald, dus ik denk dat daar wel potentieel zit,” verklaart Kris. Ondertussen ontwikkelde Groep INTRO een afgeleide van de app om mensen niet enkel tijdens het zoeken van werk te begeleiden, maar ook om de re-integratie op de werkvloer te ondersteunen. 

AP werkt ondertussen verder aan een tool om soft skills bij studenten te ondersteunen. “We vonden het concept van Povigo ook wel heel interessant omdat studenten dit bij hunzelf kunnen houden en deze kunnen invullen wanneer ze willen. Ze kunnen de test van de soft skills doen en krijgen meteen feedback, maar ze kunnen ook actief kleine doelen gaan noteren met een deadline en deze kunnen ze dan afvinken wanneer gerealiseerd. Het is niet dat ze een test ergens online moeten invullen, dan een pdf-rapport krijgen en dan zelf moeten bekijken wat ze ermee gaan doen. Een app houdt dat allemaal samen,” vertelt Amber.

Beide partijen blikken tevreden terug op hun samenwerking. “Het is een stukje innovatie, dat wil zeggen dat je op voorhand nog niet weet wat je gaat doen, dus dat is gaandeweg ontdekken en openstaan voor elkaar om te kijken hoe je elkaar kan versterken,” zegt Kris. Kunlabora leerde veel uit de kennis van soft skills en motivatie. Daartegenover was AP enthousiast om kennis te maken met het soort strakke projectmanagement van een IT-bedrijf, zoals dagelijkse stand-ups rond post-itborden. Ook toen de samenwerking online moest verder gaan door de lockdown, verliep alles zeer vlot. Sinds het einde van het project hebben AP en Kunlabora nog regelmatig contact en houden ze elkaar op de hoogte van interessante oproepen en nieuwe contacten.

Organisaties kunnen bij OLLI terecht voor info en advies rond levenslang leren (in professionele settings en in hoger onderwijs), motivatiestrategieën en duurzaam professionaliseren. Meer info en contact: https://www.ap.be/expertise/leven-lang-leren-innoveren 

Gerelateerde artikels