Skip to main content

Ook dit is Chemie: Junior Tack werkt als procesoperator bij BASF

junior tack procesoperator BASF bachelor chemie ap hogeschool

Junior Tack studeerde in 2014 af in de bachelor Chemie met als afstudeerrichting Procestechnologie. Vrijwel onmiddellijk na zijn opleiding strikte hij een job als procesoperator bij BASF Antwerpen. Daar is hij intussen zelfs opgeklommen tot coördinator op de afdeling Steam Cracker. 

Wat omvat jouw job als procesoperator? 

“Als procesoperator zorgen wij eigenlijk dat chemische processen stabiel en veilig verlopen. Wij controleren alle processen en installaties, en optimaliseren ze waar nodig. Dat doen we niet alleen met het oog op kwaliteit, maar ook vanuit veiligheid. Zo proberen we bijvoorbeeld in te schatten welke gevaren er kunnen optreden bij bepaalde chemische reacties.

Ik werk momenteel op de Steam Cracker afdeling van BASF Antwerpen. Hier maken wij chemische bestanddelen die nodig zijn voor andere productiesystemen. Zo zetten we bijvoorbeeld petroleumderivaten om in ethyleen en propyleen. Die grondstoffen worden op hun beurt gebruikt om super absorberende polymeren te maken. Dat zegt je misschien niet meteen iets, maar absorberende polymeren zijn bijvoorbeeld een essentieel onderdeel bij de productie van luiers.”

Welke drie eigenschappen zijn volgens jou essentieel als student Chemie of werknemer in de Chemie? 

“Om te beginnen moet je goed kunnen samenwerken. Ik werk in een grote ploeg, waarbij iedereen goed op elkaar ingespeeld moet zijn. Een goede teamplayer kan ervoor zorgen dat al die verschillende karakters en competenties elkaar aanvullen. Een tweede belangrijke eigenschap is kritisch denken. Bij de controle en optimalisatie van installaties moet je goed kunnen inschatten welke situaties en risico’s zich kunnen voordoen. En last but not least is het ook echt noodzakelijk dat je het hoofd koel kan houden. Als er iets mis gaat, moet je je kalmte kunnen bewaren. Je moet alert, maar wel rustig zijn. Alleen zo kan je de veiligheid garanderen.”  

Wat is volgens jou de grote aantrekkingskracht van werken in de Chemie? 

“Doordat Antwerpen een havenstad is, is de chemische nijverheid er goed vertegenwoordigd. Al die bedrijven zijn op bepaalde vlakken elkaars concurrent. Dat zorgt voor veel werkgelegenheid én ook voor erg veel innovatie. In de chemische industrie zien wij constant nieuwe projecten en ontwikkelingen voorbijkomen. Zo kan onze installatie er over een paar jaar alweer volledig anders uitzien. Dat maakt een job in de Chemie erg boeiend.”

Waarom moeten studenten Chemie kiezen voor AP Hogeschool? 

“Je krijgt een goede theoretische en wetenschappelijke basis, waar ik ook nu in mijn job nog regelmatig op terugval. Daarnaast is Chemie een zeer praktijkgerichte opleiding. Op de campus zijn labo’s en installaties op kleinere schaal nagebouwd, zodat je theorie ook meteen kan toepassen in de praktijk. Dat is erg leuk en leerrijk. Hoewel de installaties op de werkvloer natuurlijk veel grootschaliger zijn, ben je al met zoveel zaken vertrouwd als je in je laatste jaar stage gaat doen. Het geeft veel voldoening als je alles wat je tijdens je opleiding geleerd hebt ook ‘in het echt’ kan toepassen.” 

Wat is jouw advies voor (toekomstige) studenten Chemie? 

“Wil je graag de chemische sector in? Geloof me: de chemie wil jou net zo graag! Chemische bedrijven zijn echt keihard op zoek naar (jong) talent. Tijdens onze opleiding Chemie kregen wij de kans om heel veel rondleidingen, bedrijfsbezoeken en stages te doen. Grijp die kansen met beide handen, want dankzij zulke praktijkervaringen leer jij de bedrijven beter kennen en vice versa. Met de juiste connecties ligt de toekomst aan je voeten.”

ZELF OOK INTERESSE OM CHEMIE TE STUDEREN?

Gerelateerde artikels