Skip to main content

5 tips om je studiekeuze te maken van studiekeuzecoach Anne 

studiekeuze maken tips ap hogeschool antwerpen
© Joost Joossen

Benieuwd hoe je een goede studiekeuze kan maken? Onze studiekeuzecoach Anne verklapt 5 simpele maar succesvolle tips!  
 

Studiekeuzetip 1: Zoek de zeven verschillen 

Twijfel je tussen meerdere opleidingen? Maak gewoon eens een lijstje met criteria die voor jou belangrijk zijn en vergelijk. Bijvoorbeeld: Welke vakken krijg je? Hoe word je geëvalueerd? Hoe en wanneer krijg je les? Geraak je vlot naar de campus? … Door een overzicht te maken van de verschillende opties krijg je een duidelijk(er) beeld van de voor- en nadelen.  

👉 Download hier onze handige template om opleidingen te vergelijken

Studiekeuzetip 2: Praten helpt 

Websites en brochures raadplegen is een goed vertrekpunt. Maar praat ook zeker eens met anderen over je studiekeuze. Praten helpt je om meer bewust te worden van jouw keuzeproces. Stel gerichte vragen en sta voldoende stil bij eventuele drempels en twijfels.  

Praat om te beginnen met mensen die je goed kennen: je vrienden, je ouders, je leerkrachten … Hoe kijken zij naar jou en je talenten?

Ga daarnaast ook eens horen bij mensen die de studie(s) en/of job(s) van jouw voorkeur doen of hebben gedaan. Hoe hebben zij dit aangepakt? Zijn ze tevreden over hun opleiding? Of zouden ze nu toch voor iets anders kiezen? Tijdens de infomomenten van scholen kan je bijvoorbeeld makkelijk met studenten, lectoren en studentenbegeleiders babbelen.

👉 Download hier onze handige template om rondvraag te doen

Studiekeuzetip 3: Doe je eigen ding    

Praten met anderen kan voor meer inspiratie en inzichten zorgen. Maar baseer je studiekeuze nooit op de dromen en plannen van anderen. Dat klinkt logisch, maar is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Nog al te vaak laten jongeren zich te veel leiden door hun ouders, vrienden of leerkrachten.  

Laat je nooit pushen in iets waar je zelf niet achter staat, want jij bent uiteindelijk diegene die het straks moet waarmaken. Als je zelf gemotiveerd bent, heb je trouwens ook een veel hogere kans op succes. Ben jij de eerste in je familie die geen rechten zou gaan studeren? Ben jij de enige van je vriendengroep die naar andere school zou gaan? Ga ervoor!   
 

Studiekeuzetip 4: Check welke jobs je later kan en wil doen  

Ook al kan je met een diploma vaak nog allerlei kanten uit, je studiekeuze sluit natuurlijk ook altijd automatisch een aantal beroepen uit. Als je de zorg in wil, ben je bijvoorbeeld niets met een boekhouddiploma.  

Het is dus belangrijk om te weten hoe de arbeidsmarkt eruitziet. Welke sectoren zijn er? Welke beroepen en functies vallen hieronder? Bekijk welke jobs jou aanspreken en wat de diplomavereisten zijn. Maar ook omgekeerd: Welke jobs je kan uitvoeren met een bepaald diploma? Nuttige websites om je hierbij te helpen zijn bijvoorbeeld www.vdab.be en www.vacature.com.   
 

Studiekeuzetip 5: Neem je tijd    

Het studiekeuzeproces omvat enkele vaste fases waar iedereen door moet, maar dit proces is voor iedereen anders. De ene weet al heel vroeg wat ‘ie wil studeren, de andere hakt pas na lange tijd de knoop door. Hoe lang je over je studiekeuze doet speelt op zich eigenlijk niet echt een rol. Het belangrijkste is dat je keuze weloverwogen is en jij er zélf 100% achter staat.  

Maar een studiekeuze maken is wel een proces waar je zelf actief mee aan de slag moet. Hoe grondiger je over je studiekeuze nadenkt, hoe meer je achter je beslissing staat en hoe groter je slaagkansen. Plan dus regelmatig momentjes in in je agenda om met je studiekeuze bezig te zijn: research doen, zaken vergelijken, gaan praten met mensen, langsgaan tijdens infomomenten …  

👉 Download hier onze handige template om je studiekeuze te plannen

 

Wil je graag persoonlijk aan de slag met onze studiekeuzecoach Anne?

Dat kan! Doorheen het jaar kan je op verschillende momenten deelnemen aan een gratis workshop studiekeuze

Gerelateerde artikels