Skip to main content
Secundair Onderwijs

Project Kunstvakken (PKV)


Terug naar Secundair Onderwijs

Onderwijsvak in vogelvlucht

Vakinhoud
 • Muzikaal-technische en creatieve kennis en vaardigheden die de inhoud van je andere onderwijsvak Muziek verder versterken en verdiepen
 • Aandacht voor het vocale, instrumentale, harmonische en historische aspect van muziek.
 • Leerplannen van het DKO en van de vakken Algemene Muzikale Vorming (AMV), samenzang en Algemene Muziekcultuur (AMC).
Vakdidactiek

Je verwerft volgende vaardigheden op het vlak van lieddidactiek en –methodiek en actieve luisterpraktijk:

 • Inoefenen van muzikale en didactische vaardigheden
 • Opwarmen en inzingen: resonantie-, articulatie-, intonatie-oefeningen
 • Liedanalyse
 • Luisteropdrachten met aandacht voor alle muzikale parameters

We doen dat aan de hand van veel praktijkvoorbeelden en klassimulaties. Er komen diverse creatieve werkvormen aan bod, die jij later kan overnemen.

Courses Exchange Students 2022-23

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Project in de kijker

Kunstkuur afstudeerproject

Je maakt deel uit van een aantal muzikale pedagogische projecten. Zo ga je in ‘Kunstkuur’ aan de slag als ondersteunende muziekleraar in een basisschool. Door co-teaching breng je jouw muzikale vaardigheden naar de leraren in het basisonderwijs. In het laatste jaar neem je ook deel aan een zing- en musiceerdag in de basisschool.

Oriëntatiemomenten

Twijfels over je niveau?

Twee keer per jaar organiseren we oriëntatiemomenten om studiekiezers/starters advies te geven over hun huidige niveau. Deze proef is zeker niet verplicht, maar wel sterk aangeraden.

De oriënteringsmomenten voor academiejaar 2022-2023 vinden plaats in campus Spoor Noord - Noorderplaats op volgende dagen: 

 • Vrijdag 24 juni 2022, 12-14 uur
 • Vrijdag 2 september 2022, 12-14 uur

Via de hoofdingang van de campus kom je terecht bij het onthaal, waar je je kan aanmelden. De collega's verwijzen je vervolgens door naar het juiste lokaal. 

Meld je op voorhand aan voor het oriëntatiemoment door een mailtje te sturen naar tine.rymen@ap.be.

Aan de slag met je diploma

In het onderwijs

Je studeert af als muziekleraar met een brede achtergrond in verschillende disciplines. Je kan actief musiceren met kinderen, jongeren en volwassenen van alle leeftijden en niveaus. Jouw creatieve lessen enthousiasmeren leerlingen om in diverse soorten muziek te duiken.

Jij kan aan de slag als leraar in alle onderwijsnetten van het secundair onderwijs voor de vakken: Muziek, Artistieke Vorming, Kunst en Creatie, MEAV (Maatschappelijke, Economische en Artistieke Vorming).

Gaat je hart uit naar een andere doelgroep van leerlingen? Dan kan je met jouw diploma ook terecht als muziekleerkracht in het basisonderwijs, het buitengewoon onderwijs en het deeltijds kunstonderwijs (DKO) voor kinderen of volwassenen. Er lopen in Vlaanderen heel wat artistieke educatieve projecten zoals Kunstkuur waaraan jij kan meewerken. Ten slotte zijn er ook privé-instellingen en kunstateliers waar je muzikaal aan de slag gaat in workshops met kinderen, jongeren of volwassenen. Denk maar aan Koor&Stem, Whisper, Musica, e.a.

En daarbuiten

Sta je liever nog met een been in de praktijk, of wil jij een kijkje nemen buiten het onderwijs? Dan kan je met je instrumentale en muziek-historische kennis ook terecht bij culturele instellingen, musea en andere artistieke organisaties als educatief medewerker. 

Verder studeren

Zin in een andere opleiding
 • Wist je dat je via een verkort programma van 45 studiepunten in één jaar nog een extra onderwijsbevoegdheid kan halen?
 • Voor wie zijn kennis wil verdiepen, is er ook de mogelijkheid om via een schakelprogramma door te stromen naar een (educatieve) masteropleiding Muziek.