Bemiddeling is een boeiend en tegelijk complex vak. We hebben immers allemaal aannames over wat goed en fout is. Daardoor denken we te weten wat voor de andere de ‘juiste’ richting is en gaan we hen sturen in een bepaalde richting. Om die overtuiging te overstijgen leer je tijdens deze opleiding om vanuit neutrale rol cliënten op een betrokken manier te ondersteunen.
Deze opleiding is een samenwerking met Mediation Instituut Vlaanderen, Mediv, erkend opleidingsinstituut voor bemiddeling.
Deze opleiding zal in het academiejaar 2022-2023 niet worden ingericht.
Iets voor jou?
Wil je leren hoe je mensen kan helpen omgaan met verschillen? Doe je in je huidig beroep (zoals leerkrachten, consultants, artsen, politici, advocaten, juristen, trainers, therapeuten, leerlingbegeleiders, ombudsen) aan bemiddeling of zou je dit meer willen doen? Wil jij je verder professionaliseren in bemiddeling? Dan is deze opleiding iets voor jou!
Wat leer je?
- Je breidt je kennis over conflicten uit: door de eigenheid van conflicten te kennen word je in staat om er beter mee om te gaan.
- Je leert een bemiddelingskader opzetten en bemiddelingsvaardigheden eigen te maken. Je leert je inhoudelijk te positioneren als bemiddelaar, krijgt een concrete gespreksstructuur aangereikt (bestaande uit drie fases) en oefent uitgebreid in de verschillende bemiddelingsvaardigheden.
- Je ontwikkelt je grondhouding op vlak van conflicten, verschillen en tegengestelde belangen. Je leert in een houding van neutrale betrokkenheid te stappen en te blijven. Je oefent in de opleiding vaardigheden om deze grondhouding te versterken.
Wie word je?
Je wordt een bemiddelaar die vanuit een rol van neutraliteit cliënten op een betrokken manier kan ondersteunen. Dankzij de opleiding verkrijg je een grondhouding van neutrale betrokkenheid en krijg je ook sterkere voeling met je eigen noden en behoeften. Bijgevolg kan je een betere verbinding creëren tussen je cliënt en de andere, hen helpen om hun doelen helder te krijgen en bewuste keuzes te maken.