Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg | AP Hogeschool Skip to main content

Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg

 • Dagtraject

  Troeven

  Een professionele omgeving

  Onze nieuwe campus Spoor Noord is voorzien van alle comfort en faciliteiten. Je gaat aan de slag in het hoogtechnologische vaardigheidslabo en onze eigen ziekenhuisafdeling. Net zoals in het echt! Onze levensechte patiënten simulatoren simuleren zonder verpinken een acuut hartfalen of shocktoestand en leren je onder meer defibrilleren, reanimeren, pacen en kunstmatige ventilatie toedienen. Je hebt ook praktijklessen op externe locaties, om nog beter te proeven van de realiteit. 

  Studeer op jouw tempo

  De opleiding is zo opgebouwd dat je deze makkelijk kan combineren met een job. Je volgt één week les per maand. En je kiest zelf of je de vakken spreidt over één of meerdere academiejaren.

  Programma

  Kritische zorg vanuit een verpleegkundig oogpunt

  Verwacht je aan een divers programma met onder meer aandacht voor het ademhalingsstelsel, hart- en bloedvatenstelsel en metabool falen. Je krijgt een herhaling basisreanimatie en gaat vervolgens dieper in op Advanced Life Support. Vanuit een verpleegkundige invalshoek leren we je omgaan met levensbedreigende hartritmestoornissen. Ook veilige tiltechnieken komen aan bod. Je leert traumapatiënten correct te benaderen en  we zoomen in op jonge patiënten (pediatrie) vanuit een biomedische en verpleegkundige invalshoek. Ten slotte zet je je tanden in een afstudeerproject waarin je een probleem of vraag uit de praktijk onderzoekt en doorloop je een intensieve stage van 450 uur. 

  Flexibel studeren

  We geven je alle kansen om je studies succesvol te combineren met een job. Je volgt één week per maand les tussen 8u en 18u (voltijdse opleiding). De totale opleiding omvat 60 studiepunten die je in het modeltraject na één jaar afrondt. Maar je kan de opleiding ook spreiden over anderhalf, twee of drie jaar. 

  Voor bachelor-na-bacheloropleidingen heb je geen leerkrediet nodig. 

  Betaald educatief verlof

  De opleiding  is erkend voor betaald educatief verlof. Dat is een stelsel van individueel opleidingsverlof voor werknemers die een bepaalde opleiding volgen. Hiermee krijg je het recht om op je werk afwezig te zijn om de opleiding of bepaalde opleidingsonderdelen te volgen, met behoud van je normale loon.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Werk vinden met je diploma is geen probleem. Jij studeert af met een beschermde titel. Elk ziekenhuis met een afdeling intensieve zorg en spoedgevallenzorg heeft nood aan erkende verpleegkundigen zoals jij. De regio Antwerpen alleen al biedt heel wat werkgelegenheid: Ziekenhuisnetwerk Antwerpen, het Universitair Ziekenhuis, GasthuisZusters Antwerpen, AZ Monica, AZ KLINA, ...

  Verder studeren

  Je kan verder specialiseren door een postgraduaat te volgen. Ook de masteropleiding Verpleeg- en Vroedkunde aan de Universiteit Antwerpen is een slimme keuze.