Skip to main content
Elektromechanica

Technisch-Commercieel Adviseur

Type

Afstudeerrichting van Professionele Bachelor

Duur

3 Jaar

 • Dagtraject
 • Vervolgtraject op graduaat/HBO5

Wil je je talent voor techniek en technologie verder ontplooien? Dan zit je goed in de richting Elektromechanica. In de afstudeerrichting Technisch-commercieel adviseur word jij klaargestoomd voor een boeiende carrière als industrial sales engineer. Jij koppelt straks je technisch inzicht aan sterke communicatieve en sociale vaardigheden. Je begrijpt hoe complexe installaties werken én weet hoe ze nuttig zijn voor bedrijven, jobzekerheid gegarandeerd!

Iets voor jou?

Techniek en technologie maken de wereld efficiënter, eenvoudiger en ecologischer en jij wil hierbij een rol spelen. Jij steekt graag de handen uit de mouwen en wil van A tot Z begrijpen hoe complexe installaties en processen werken. En dat is niet alles, want je hebt interesse om je technische kennis te koppelen aan je sociale vaardigheden en verkooptalent. Je ziet jezelf later vlot met klanten communiceren en hun noden omzetten in verkoopadvies. 

technisch_commercieel_adviseur.jpgWat leer je?

 • Een uitdagend basisprogramma opgebouwd rond 4 leerlijnen: Mechatronica, Electrical Fundamentals, Mechanical Fundamentals en STEM Fundamentals.
 • Programmeren, uittekenen, plannen en ontwerpen.
 • Daarnaast focus op praktische en commerciële toepassing van techniek.
 • Vakken als professionele verkoop, industriële marketing en economie.
 • Intensief pakket talen, sociale vaardigheden en managementskills.

Wie word je? 

Als sales engineer heb je een uniek profiel: jij snapt hoe complexe technische installaties werken en kan dit ook in klare taal omzetten voor de klant. De markt kan technische verkoopspecialisten zoals jij altijd gebruiken en ontvangt je dan ook met open armen. Je wordt straks een verkoper of aankoper van technische installaties en machines, leidt boeiende industriële projecten en traint je collega’s.

Troeven

Unieke specialisatie

Deze afstudeerrichting kwam tot stand op vraag van de industrie. Veel bedrijven hebben nood aan medewerkers met technische kennis en commerciële feeling, die het zakelijke aspect niet uit het oog verliezen. Jij zal dan ook snel een interessante en uitdagende job vinden.

Innovatieve praktijkruimtes en labo’s

Je lessen vinden plaats op de moderne campus Spoor Noord – Ellermanstraat, uitgerust met gloednieuwe labo’s en installaties, zoals een petrochemische miniplant.  De campus is verder voorzien van de nodige faciliteiten: inspirerende leer- en werkplekken, stille ruimtes, een gezellig studentenrestaurant en een ondergrondse parking met bewaakte fietsenstalling.

Multiproject: net zoals in ‘t echt

In het derde jaar werk je niet meer aan labo-opdrachten per vak, maar voer je ‘multiprojecten’ uit in verschillende labo’s. Organiseren en plannen zijn onontbeerlijk om binnen de opgelegde tijd een complexe opdracht tot een goed einde te brengen. De techniek blijft niet beperkt tot één vakgebied, maar wordt uitgebreid naar alle mogelijke domeinen. Net zoals in de praktijk!

Je staat er niet alleen voor

Hoe praktijkgericht de opleiding ook is, aan studeren ontsnap je helaas niet. Maar we laten je niet aan je lot over! Via ondersteuning op maat trekken we iedereen mee op de kar. We houden daarbij rekening met jou als persoon: je individuele studienoden, je vooropleiding en je parate kennis. Zo kan je rekenen op:

 • Wekelijkse oefensessies in kleine groepjes aan het begin van een academiejaar om zo de overgang van het secundair onderwijs te faciliteren.

 • Peerteaching  (leer van je studiegenoten) voor labotaken en projecten.

 • Vrijblijvende studiebegeleiding van een persoonlijke studiebegeleider die altijd beschikbaar is.

Iedereen welkom, ongeacht je vooropleiding

Voor studenten die uit een minder technische of wetenschappelijke vooropleiding komen, voorzien we een VIP-traject: een Veel Intensiever Programma. Dit programma biedt je dezelfde slaagkansen als studenten die al een basis elektromechanica in het secundair kregen. In de praktijk komt dit neer op een 25 procent hogere slaagkans. De moeite waard dus!

Ook voor studenten met een HBO5-diploma Elektromechanica of een graduaat Elektromechanische Systemen is er een verkort traject van 90 studiepunten.

Programma

Elk academiejaar bestaat uit twee semesters, elk opgedeeld in twee lesmodules. Na telkens een zestal weken leg je examens af van een deel van je vakken. De andere examens volgen op het einde van het semester. Zo combineer je de voordelen van beide systemen. Je spreidt de leerstof en het aantal examens en hebt voortdurend zicht op je vooruitgang.

Eerste jaar

Je start met een uitdagend basisprogramma opgebouwd rond 4 leerlijnen: Mechatronica, Electrical Fundamentals, Mechanical Fundamentals en STEM Fundamentals.

Je ontdekt precies hoe machines functioneren en uit welke onderdelen ze zijn opgebouwd. Ook leer je ontwerpen met de meest actuele software en maak je zelf 3D-tekeningen. De theorie die je ziet in de lessen kan je steeds onmiddellijk gebruiken in de labo’s en projecten. 

Tweede jaar

Je duikt nu volop je specialisatie in en krijgt lessen als Professionele Verkoop, Marketing en Economie. We werken aan je verkoopstechniek en leren je als een echte professional communiceren en onderhandelen. Ook je talenkennis wordt bijgeschaafd, een must op de moderne arbeidsmarkt. Daarnaast breng je uiteraard ook heel wat uren in de labo’s door, waar je leert werken met de meest gangbare technologie en installaties uit de industrie. Je zet je tanden in pittige projecten en praktijkopdrachten uit het werkveld. Je bouwt een brede kennis uit die erg van pas zal komen in het werkveld.

Derde jaar

Je laatste jaar draait vooral rond je stage en bachelorproef. Vanaf januari doorloop je drie maanden stage in een binnen- of buitenlands bedrijf dat je zelf uitkiest. Je draait er mee als een volwaardige werknemer. Maar je kan natuurlijk wel op intensieve begeleiding en opvolging rekenen, zowel binnen het bedrijf als vanuit de hogeschool. Na de stage staat er enkel nog de bachelorproef tussen jou en je diploma. Doorgaans werk je hiervoor een opdracht uit van het bedrijf waar je  ook stage hebt gelopen.  

Courses Exchange Students 2022-23

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Na je opleiding

Onmiddellijk aan de slag

Na de bachelor Elektromechanica begin je aan een boeiende beroepscarrière met enorme doorgroeikansen. Als industrial sales engineer kom je vooral terecht in de business-to-business (B2B) markt: jouw klanten zijn bedrijven en industriële producenten.  

Enkele specifieke beroepsuitwegen zijn:

 • Medewerker verkoopondersteuning en dienst na-verkoop
 • Verkoper industriële producten (sales executive, sales engineer of account manager)
 • Technisch aankoper
 • Projectleider
 • Leerkracht in het technisch onderwijs
 • Opleidingsverantwoordelijke of trainer in de industrie

Verder studeren

Heb je na de opleiding de smaak en de motivatie van het studeren goed te pakken? Dan kan je via een schakeljaar doorstromen naar een academische industriële ingenieursopleiding. Zo combineer je het beste van beide werelden: in je professionele bachelor kreeg je de praktische knowhow onder de knie en in de universitaire ingenieursopleiding vergroot je je theoretische kennis. Om de overgang makkelijker te maken kan je wel best in het derde jaar voor het keuzevak 'Wiskunde' gaan.

Internationaal

Stage of project in het buitenland

De opleiding besteedt veel aandacht aan internationalisering. Zo kan je je stage in het buitenland doorlopen. Als je liever thuis blijft, kan je ook bij een multinational in het binnenland aankloppen voor een stage om de internationale sfeer op te snuiven. 

Je krijgt ook een internationaal project voorgeschoteld: met een multidisciplinair team los je een reëel industrieel probleem op. Je werkt een week lang intensief samen met AP-studenten Chemie en Energiemanagement, en leert studenten uit Nederland, Tsjechië en Finland kennen. Iedere groep verdedigt zijn project voor een jury met vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven en lectoren. De voorbije jaren werkten onder meer Procter & Gamble, Electrabel, Dredging International, Maintenance partners, Monsanto, Alfa-Laval, Johnson Controls, Coca-Cola, Hansen Transmissions, GDF Fabricom Suez en Philips mee.

Flexibel studeren

Kies zelf je programma

Je kiest zelf hoeveel vakken je per semester volgt en dus hoe licht of zwaar je het opleidingsprogramma maakt. Je kan bijvoorbeeld 45 studiepunten per academiejaar afleggen. In dat geval behaal je dus je diploma in vier jaar. In samenspraak met je trajectbegeleider kan je dit programma opstellen.

VERVOLGTRAJECT OP HBO5/GRADUAAT

Voor studenten met een HBO5-diploma Elektromechanica of een graduaat Elektromechanische Systemen is er een verkort traject van 90 studiepunten. Zo kan je op twee jaar tijd een professioneel bachelordiploma halen.

Vrijstellingen

Heb je al een (voor)opleiding gevolgd? Dan kan je voor bepaalde vakken vrijstellingen aanvragen, zodat je die niet meer hoeft af te leggen. Tijdens een individueel gesprek met het opleidingshoofd bespreek je de vrijstellingen waarop je recht hebt. 

OKOT-traject VDAB

Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou