Skip to main content

Orthopedagogie studeren? Luc blikt terug op zijn eerste jaar

orthopedagogie studeren in antwerpen
© Orthopedagogie AP Hogeschool

Drie studenten uit de bachelor Orthopedagogie blikken terug op hun eerste jaar. Hoe startten ze aan de opleiding? Wat liep er vlot, waar lagen de struikelblokken? Student Luc weet al wat hij na de opleiding wil doen. Het eerste jaar maakte hem nog meer zeker van zijn stuk. 

Enorm veel vragen

Ik koos definitief voor de bachelor Orthopedagogie bij AP na een infodagbezoek. Studenten en lectoren hebben toen echt de tijd genomen om al mijn vragen (en dat waren er veel!) te beantwoorden. Ik maakte me bijvoorbeeld zorgen over de haalbaarheid van het programma, maar de studenten en lectoren hebben me kunnen geruststellen. De campus vind ik ook net niet te groot, gezellig. Kortom, ik voelde me meteen thuis.

Ik twijfelde heel erg tussen Toegepaste Psychologie, Sociaal Werk en Ortho. Uiteindelijk heeft een sociaal werker me over de streep getrokken om voor Ortho te kiezen. Met een bachelor in een sociale richting kan je heel wat beroepen uitoefenen. Welke opleiding je volgt, is niet zó van belang als je misschien denkt. Ze gaf mij mee dat ik moest kiezen aan de hand van de vakken en welke mij het meest interesseerden. Spreek tijdens je studiekeuze dus zeker ook eens connecties, kennissen, ... uit het werkveld aan voor een andere blik. 

Drukke weken, rustige weken

Het eerste jaar bestaat uit twee semesters. En in de opleiding Ortho heeft elk van die periodes, of semesters, een goede combinatie van theorie en praktijkvakken. Dat is voor de meeste professionele bachelors trouwens zo, de mix theorie en praktijk. Die afwisseling vind ik zelf heel fijn. De colleges (theorielessen) kunnen soms zwaar worden. Dan is het een verademing om eens wat actievere praktijklessen te krijgen.

Niet alle weken zijn hetzelfde ingedeeld qua vakken, soms heb je drukke weken, soms rustig. Meestal heb tijdens de week ook één vrije dag. En de planning wordt zo opgesteld dat je niet te veel uren (springuren) verliest. Als we dan toch eens wat tijd hebben tussen twee lessen, is het ook leuk om iets met de klasgroep te doen.

Examenstress

De eerste examenperiode is voor mij heel goed verlopen, op alles geslaagd! Ik kom uit het TSO, en ben niet direct na het secundair beginnen studeren. Dus ik twijfelde wel aan mezelf. Ik ben enorm trots dat het mij gelukt is.

De proefexamens waren trouwens een grote hulp hierbij. Vooral om me voor te bereiden op het soort vragen en de verwachtingen. Plus, dan heb je al een deel van de leerstof eens geleerd. En net omdat je ook praktijkvakken hebt, is de studiebelasting niet te groot en vallen de effectieve examenperiodes goed mee. De theorievakken hebben vaak een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken in het eerste semester moet je een paper schrijven, en heb je dus geen examens.

Zonder twijfel

Met mijn diploma Ortho wil ik verder studeren, maar in combinatie met werk. Het doel is om een masterdiploma Psychologie te behalen terwijl ik als opvoeder werk. Ik wil verder specialiseren in het domein psychologie. Dat was vooraf mijn idee, en is ondertussen alleen nog maar versterkt.

Zonder twijfel zou ik ook opnieuw voor Ortho kiezen. Je kan zoveel kanten uit met je diploma. En je leert enorm veel over jezelf. Die persoonlijke groei, dat is geweldig. De troef van deze opleiding Ortho lijkt me zeker ook het nauwe contact met de lectoren. Iedereen, lectoren én studenten, is zo behulpzaam. De lector Psychologische Stromen sprak me bijvoorbeeld na een les aan over mijn examen bij haar, wat ik ervan vond. En dat is geen uitzondering, de lectoren zijn écht begaan. Proberen ons te motiveren. Dat vind ik onbetaalbaar.

Zelf zin om aan de opleiding Orthopedagogie te starten? Kom zeker eens kennismaken op een infomoment. 

Lees ook hoe Romy en Margot terugblikken op hun eerste jaar.

Gerelateerde artikels