Skip to main content

Gezocht: deelnemers project 'Lean software for PLC Automation'

Lean software for PLC Automation

AP Hogeschool zoekt deelnemers voor zijn begeleidingsgroep bij het TETRA-project 'Lean Software for PLC Automation'. De onderzoeksgroep Smart Robotics zoekt bedrijven die zelf aan de slag zijn met PLC-software en die willen mee nadenken over het project.

Probleemstelling

Software voor machine controllers (PLC) begrijpen, aanpassen en/of ontwikkelen is vaak tijdrovend, waarbij het begrijpen van de softwareprogrammatie niet evident is. Dit doordat PLC-software vaak ontworpen is door diverse ontwikkelaars, waardoor er verschillende programmeertechnieken worden toegepast met elk hun eigen programmeerstijl. Het resulteert in onnodig tijdsverlies op vlak van engineering, storingzoeken en het uitvoeren van PLC-softwareaanpassingen.  

AP Hogeschool Antwerpen heeft de laatste jaren succesvolle ervaringen opgebouwd op vlak van PLC-software-ontwerp en -programmatie. Dit volgens de Industrie 4.0-filosofie, waarbij men PLC-software ontwikkeld in teamverband op een efficiënte manier. Dit zorgde ervoor dat studenten sneller PLC-software kunnen ontwikkelen en programmeren waarbij tegelijk het systeemoverzicht bewaard blijft. 

Deze kennis verspreiden is een uitdaging die de AP Hogeschool Antwerpen samen met haar partners aangaat. Ze is alvast gestart met de verspreiding in het secundair technisch onderwijs in samenwerking met het RTC Antwerpen om zo op alle niveaus de kennis te verspreiden.

Aanpak

Dit project wil een oplossing bieden voor de genoemde tekortkomingen door een uniforme manier van PLC-software-ontwerp en -programmatie te introduceren. Dit door volgende stappen:

  1. De ontwikkeling van een LeanSoft4PLC roadmap: het bundelen van definities, afspraken en richtlijnen in een roadmap om PLC-software te ontwerpen en te programmeren volgens een methode die PLC-producent-onafhankelijk is en de Industrie 4.0-filosofie volgt;
  2. De ontwikkeling van Open source PLC-software bibliotheken: dit voor Siemens en Beckhoff PLC’s;
  3. De inrichting van workshops: de bedrijfswereld opleiden door bedrijfsworkshops m.b.v. virtuele technische installaties die de realiteit benaderen;
  4. Bibliotheken en ontwerpmethodes afstemmen op de noden van het werkveld: de aangeleerde methodiek onder begeleiding toepassen in (delen van) technische installaties bij bedrijven waarbij deze ontwikkeld en beheerd worden door de bedrijven zelf;
  5. De ontwikkeling van een PLC-software-generator-applicatie: door de opgebouwde ervaringen een software-applicatie ontwikkelen die in staat is om PLC-software te genereren.
Doelstellingen

Met de omschreven aanpak streven we ernaar om het volgende te bereiken:

  • De doorlooptijd van PLC-software-engineering reduceren;
  • De tijd nodig om programmatiefouten op te sporen in PLC-software reduceren;
  • De tijd nodig om PLC-softwareprogramma’s te lezen en te begrijpen reduceren;
  • PLC-software-ontwerpen flexibeler maken zodat aanpassingen een kortere doorlooptijd hebben;
  • Ondernemingen en bedrijven begeleiden bij PLC-software engineering.
Team 

Betrokken projectpartners zijn:

  • AP Hogeschool Antwerpen, Bacheloropleiding Elektromechanica
  • Hogeschool PXL Hasselt, Bacheloropleiding Elektromechanica
  • Universiteit Antwerpen, Onderzoeksgroep AnSyMo
Wat is een TETRA-project?

TETRA is een programma van de Vlaamse overheid (VLAIO) dat praktijkgericht onderzoek stimuleert, waarbij een wetenschappelijke onderzoeksgroep samenwerkt met een ruime begeleidingsgroep van Vlaamse ondernemingen. TETRA-projecten vertalen academische kennis en nieuwe technologieën in concrete nuttige en bruikbare informatie en technieken voor de leden van de begeleidingsgroep. Een TETRA-project heeft een duur van 2 jaar.

Wil je lid worden van de begeleidingsgroep?

Als lid van de begeleidingsgroep word je actief betrokken bij de inhoud van het project. Verder waak je mee over de relevantie van de projectresultaten voor de organisaties binnen je eigen sector. 
Een lid van de begeleidingsgroep heeft de volgende voordelen: 

  • Als eerste toegang tot de resultaten;
  • Toegang tot het netwerk van experten en KMO’s;
  • Mee richting geven aan het project;
  • Mogelijkheid tot het aanbrengen en het ontwikkelen van delen binnen de workshopprojecten;
  • Visibiliteit in de kennisdelingskanalen (rapporten, persmededelingen …).

Interesse? Vul snel dit formulier in en stuur het op naar geert.vangrieken@ap.be

Gerelateerde artikels