Skip to main content

AP-studenten spelen finale van Fin Competition

bm

Als echte bankiers hebben onze studenten van de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Financie- en Verzekeringswezen de voorbije maanden deelgenomen aan de 'Fin Competition' van Febelfin Academy. AP-studenten Mariam, Jude en Bünyamin bereikten de finaleronde en getuigen over deze leerrijke ervaring.

Wat is de Fin Competition precies?

De Fin Competition is een banksimulatiespel, gericht op hogeschoolstudenten. Het is een gloednieuw concept om de studenten op een speelse, competitieve doch realistische wijze al even te laten proeven van het reilen en zeilen van een bank. In teams van drie spelen de studenten een online simulatie waarbij ze in de huid kruipen van een bankier. Ze moeten beslissingen nemen over rentevoeten voor consumenten, kmo’s en ondernemingen, over risk management, over personeelsbeleid, … Dat doen ze samen, met respect voor ieders mening. Het was best heel spannend! In totaal namen maar liefst 400 studenten deel aan het spel, uit vijftien campussen van dertien Belgische hogescholen, waaronder ook AP.

Hoe verliep het spel? Waaruit bestond de opdracht?

Het spel verliep heel vlot én de hele competitie was vooral realistisch. Naarmate de rondes vorderden hebben we meer inzicht gekregen in het hele gebeuren. We moesten een virtuele bank oprichten, om vervolgens deze bank succesvol te maken. Op basis van de feedbackrondes hebben we onze aanpak steeds bijgestuurd. Omdat we in staat waren om de tevredenheid van onze verschillende stakeholders (i.e. aandeelhouders, klanten, overheid, …) te maximaliseren, zijn we uiteindelijk genomineerd tot één van de finalisten.

Hoe hebben jullie het spel ervaren?

Het spel was vooral leerrijk. Een grote uitdaging om te zien hoe je bepaalde concepten die behandeld worden in de lessen effectief onder de knie hebt, en creatief kan toepassen in de praktijk. Spannend ook, aangezien de kloof met de andere teams zo klein was.

Vind je het een meerwaarde dat dit spel werd opgezet?

Absoluut! We hebben dankzij het spel een concreter beeld van de sector. De bankwereld heeft ons inziens nog heel wat geheimen die je pas kan ontdekken als je er effectief in staat. Verder hebben we zeker ervaren dat er heel wat externe en interne factoren zijn waar je rekening mee moet houden wanneer je bepaalde keuzes maakt. En dat het maximaliseren van één doelstelling niet noodzakelijk een winnende strategie is.

Welke competenties waren zeer belangrijk?

De samenwerking binnen ons team heeft ons enorm doen groeien in het spel. Omwille van de opgelegde Corona-maatregelen moest het spel volledig ‘op afstand’ gespeeld werden wat alles nog veel complexer maakte. Een goede organisatie en efficiënte communicatie waren broodnodig. Helder en financieel gericht nadenken, verbanden leggen en een efficiënte planning waren een must.

Kon je de opgedane theoretische kennis toepassen in de praktijk?

Ja absoluut! Dat hebben we gedaan en met succes gezien onze finaleplaats.

Heb je tips voor de studiekiezer die voor deze afstudeerrichting willen kiezen?

Ja hoor, we hebben heel wat tips: volg zeker de openlesdagen, zodat je een beter beeld krijgt van wat de richting inhoudt. Ook sterk zijn met cijfers en getallen is onontbeerlijk. Als je meer wil weten over hoe een bank werkt of een dieper inzicht wil verkrijgen over de werking van de financiële markten, dan is deze richting echt iets voor jou

Gerelateerde artikels