Skip to main content

Opleiding Journalistiek krijgt upgrade vanaf september 2020

journalisitiek studeren journalist student ap hogeschool antwerpen media

De bacheloropleiding Journalistiek van AP Hogeschool Antwerpen start volgend academiejaar met een grondig verbouwd programma. De vernieuwingen van het curriculum zijn aangebracht in samenspraak met een werkveldcommissie van oud-studenten en journalisten. Met de vernieuwing wil de hogeschool inspelen op de ontwikkelingen en digitale transformatie van de sector. Doel is om allround journalisten af te leveren, die op een crossmediale digitale redactie kunnen meedraaien.

Multi-inzetbaar en klaar voor de digitale transformatie

Opleidingshoofd Koen Cornil licht toe: “Journalisten vandaag moeten echte allrounders zijn. Zij houden dus niet meer vast aan specialisaties ‘audio, video, tekst’  en moeten op een crossmediale redactie aan de slag kunnen. Oud-student Thomas Everix is daar een mooi voorbeeld van. Hij heeft zich op AP Hogeschool gespecialiseerd in televisie, maar presenteert bij DPG Media het radionieuws.”

Nieuwe curriculum: focus op redactiewerk, inzicht in actua én platformen

In het nieuwe curriculum wordt er enerzijds meer focus gelegd op het redactiewerk en anderzijds op begrip van en inzicht in de actualiteit. Aan de hand van echte cases en externe opdrachten leren ze hoe een nieuwsitem optimaal uitspelen op de verschillende platformen.

Personal branding

Het nieuwe curriculum geeft de student ook de keuze om zich al in het tweede jaar te verdiepen in de thema’s cultuur, sport, maatschappij of lifestyle. Deze focus wordt verder uitgediept in het derde jaar aan de hand van diverse individuele opdrachten. Dit persoonlijke portfolio kan de student na het afstuderen gebruiken als visitekaartje om zich aan te bieden bij een redactie.

Met het vernieuwd programma wil AP Hogeschool Antwerpen talentvolle journalisten afleveren die stevig in hun schoenen staan én onderscheidende journalistiek brengen in tekst, video en audio. 

Studenten met een diploma Communicatiemanagement op zak kunnen een verkort traject volgen van één jaar om een diploma Journalistiek te behalen.

Lees hier het interview van onze student Yanko Beekman met opleidingshoofd Koen Cornil.

Gerelateerde artikels