Skip to main content

AP-studenten nemen voortrekkersrol voor meer solidariteit

paars

De Paarse Week is een anti-pestcampagne die dit jaar loopt van 11 tot 17 mei. Op zondag 17 mei (Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie) kleurt de wereld massaal paars. Met deze symbolische daad zeggen we resoluut nee tegen pesten en tonen we meer solidariteit voor de LGBTQ+ community in het bijzonder. Aangezien AP diversiteit en verdraagzaamheid hoog in het vaandel draagt, werkt onze hogeschool nauw samen met de organisatoren van dit initiatief.

Paars is een wereldwijde anti-pestcampagne in scholen, die oorspronkelijk uit de VS is overgewaaid. In 2010 werd daar - na een reeks zelfmoorden onder gepeste holebi-jongeren - via social media een oproep gelanceerd om paars te dragen als teken van solidariteit met de LGBTQ+ community. Deze paarse kleur is een verwijzing naar de regenboogvlag en symboliseert de kracht en moed om jezelf te (durven) zijn. Doel van de Paarse Week is genderdiversiteit bespreekbaar maken, stereotypen ontkrachten en een gezamenlijk standpunt innemen tegen pesten.

Dit jaar kan de organisatie op de steun rekenen van talloze secundaire scholen, álle Vlaamse universiteiten en álle hogescholen in Vlaanderen en Brussel (Nederlandstalig)

Paarse krant 

Ook AP draagt haar steentje bij aan de campagne. Meer nog: onze hogeschool vervult een echte voortrekkersrol. Studenten en lectoren uit verschillende opleidingen creëerden samen met JOEN een educatieve Paarse krant met bijbehorende website. Deze Paarse krant wordt digitaal verdeeld onder alle secundaire scholen.

Een team van studenten Grafische en Digitale Media en Journalistiek leverde het webdesign, de huisstijl, promomateriaal, redactionele en social media content voor de krant en website. De website omvat naast getuigenissen ook een informatief luik. Hier vind je onder meer een handleiding voor de Paarse krant waarmee leerkrachten in de klas aan de slag kunnen. Deze kwam tot stand met de hulp van onze studenten Secundair Onderwijs. 

De AP'ers zelf hebben alvast genoten van het project. "Zo’n krant heeft echt nog zin. Veel mensen kennen de term LGBT+ nog niet, en er heerst nog steeds een taboe rond het thema. Veel van de geïnterviewden wilden niet op de foto, uit angst voor reacties uit hun omgeving", zegt journalist in spe Wouter. Ook Demi getuigt: "Praten met mensen uit de LGBT+-community, de stress om goede artikelen te schrijven ... Een emotionele rollercoaster!"

Dit project valt onder het opleidingsonderdeel ‘redactie tekst’. Allen zijn ze unaniem akkoord dat deze praktijkgerichte werkveldcase een leerrijke ervaring was voor hun verdere carrière. Manon: “De krant heeft ons bloed, zweet en (een beetje) tranen gekost, maar het resultaat mag er zijn!” Jana: “Het was niet makkelijk om tegen de klok te werken, maar de waardering die je krijgt van je geïnterviewden als ze je stuk nalezen, daar doe je het voor.”

PAARS in uw kot

Zo goed als alle activiteiten en acties rond de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie werden afgelast omwille van de coronacrisis. Om meer aandacht te geven aan het thema roept de organisatie iedereen op vrijdag 15 mei, een PAARS-selfie te maken, vanuit hun kot of vanop de school. Zo kunnen jongeren tonen dat ze achter de boodschap van verdraagzaamheid staan. Ook iedereen die de campagne een warm hart toedraagt kan meedoen en een PAARS-selfie nemen. De foto’s kunnen gedeeld worden op sociale media met de hashtag #paarstoday. Alle foto’s en filmpjes kunnen gedeeld worden met de hashtag, als je iets paars draagt of vasthoudt.

Op deze manier brengt het coronavirus ons, figuurlijk dan, dichter bij elkaar en komen we er met z’n allen sterker uit.

Nood aan een luisterend oor? 

Naast al deze ludieke steunbetuigingen voorziet AP natuurlijk ook volwaardige psychosociale ondersteuning. En die beperkt zich niet alleen tot de Paarse Week. AP wil een veilige thuis zijn waar studenten zich goed in hun vel voelen. Wie worstelt met LGBTQ+ (of andere) issues kan steeds terecht bij de studentenbegeleiders of de dienst Studentenvoorzieningen (STUVO)

Gerelateerde artikels