Skip to main content

Aan de klAP met ministers over belang kinderen in exitstrategie

Nathalie Van Ceulebroeck
© Nathalie Van Ceulebroeck in gesprek met jeugdexperten en ministers

Nathalie Van Ceulebroeck, lector Sociaal Werk, pleit in het opiniestuk ‘Wat met de belangen van kinderen’ -samen met andere jeugdexperten- om kinderen en jongeren een stem te geven in de exitstrategie. Maar liefst 176 medewerkers uit de jeugd- en welzijnssector ondertekenden het stuk, dat op 6 mei verscheen in De Standaard. Benjamin Dalle en Wouter Beke, ministers van Jeugd en Welzijn, hoorden de noodkreet en gingen met hen in gesprek.

Opiniestuk

Nathalie, lector bij de opleiding Sociaal Werk, en collega-experten vragen in het opiniestuk meer aandacht voor de stem, belangen en het perspectief van kinderen en jongeren bij de exitstrategie. We vinden het logisch om werknemers en werkgevers te betrekken bij de heropening van winkels en bedrijven. Waarom dan niet kinderen betrekken bij het heropstarten van kindgerichte sectoren zoals onderwijs, jeugdhulpverlening of vrije tijd? Het is hoog tijd voor een extra expert in de GEES, iemand die de belangen van kinderen en jongeren behartigt bij de komende beslissingen.

Onderzoek van AP 

De resultaten van een onderzoek van AP en de Antwerpse jeugdsector versterken deze noodkreet. Kinderen en jongeren tonen sterke signalen van demotivatie door de hoogoplopende spanningen in gezinnen en het grote gebrek aan (fysieke of mentale) ruimte (onder andere  voor  aanloopleren).  Ze oelen zich eenzamer, neerslachtiger of zijn net agressiever. Dat is niet alleen het geval in kwetsbare gezinnen. Ook kinderen en jongeren die thuis zijn met telewerkende  ouders  krijgen  niet  de  aandacht en begeleiding die ze nodig hebben  en  verdienen,  hoe  hard die  ouders  zich  ook  inspannen.

Videocall met jeugdexperten

Zoveel experts die mee aan de alarmbel trekken, het ontging ook Bejamin Dalle en Wouter Beke niet,  respectievelijk Vlaams ministers van Jeugd en Welzijn. Zij nodigden alle ondertekenaars van het opiniestuk uit om (virtueel) rond de tafel te zitten. AP-lector Nathalie gaf het gesprek actief mee vorm en onderstreepte met de andere experten nogmaals de nood van kinderen en jongeren aan sociaal contact, begeleiding, (speel)ruimte en perspectief op hun nabije toekomst. De minister van Jeugd concludeert dat ze het kinderen- en jongerenperspectief sterker aanwezig willen hebben in de coronaciris en periode nadien. Ze bekijken dan ook verschillende mogelijkheden om een aantal jeugdwerkactiviteiten terug op te starten vanaf 18 mei.

comments

reageer op dit artikel

Beperkte HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Gerelateerde artikels