Skip to main content

Immersive Storytelling in Virtual Reality

Het postgraduaat Immersive Storytelling wordt in het academiejaar 2023-2024 niet georganiseerd.

Ben jij creatief aangelegd? Wil jij graag immersieve verhalen vertellen en visualiseren in Virtual Reality (o.a. Metaverse)? Tijdens deze praktijkgerichte opleiding leer je enerzijds de basis van storytelling technieken en kenmerken van Virtual en Augmented Reality, en anderzijds technische en productionele vaardigheden in 360° video, Virtual en Augmented Reality (via Unity, Unreal Engine en Spark AR). Je bouwt een individueel portfolio op met VR-projecten, onder begeleiding van ervaren coaches, en kan experimenteren met de hi-tech infrastructuur van het Immersive Lab.

isvr.jpgIets voor jou?

Heb je een bachelor- of masterdiploma op zak? Werk je in de sector van grafische vormgeving, marketing, communicatie, journalistiek, kunsten, kunstwetenschappen, letteren, sociale wetenschappen, informatica, game design, product design of (animatie)film? Wil je graag immersive storytelling én visualisatie in VR toevoegen aan jouw cv? Dan is dit postgraduaat iets voor jou.

Deze praktijkgerichte opleiding richt zich op professionals en afgestudeerden met passie voor Virtual Reality (o.a. Metaverse). Deze interdisciplinaire opleiding voor creatieve en artistieke profielen is gericht op het ontwikkelen van fictie en non-fictie content. Denk maar aan immersive journalism (reportages en documentaires), immersive branding (marketing en advertising), immersive culture (musea, film, dans, theater en beeldende kunst).

Je wordt een VR Storyteller: een verteller en ontwerper van verhalen in een virtuele realiteit. Je zal de kijker een meeslepende ervaring kunnen bezorgen zodat die jouw verhaal beleeft. Na deze opleiding ben je klaar om aan de slag te gaan met VR om een nieuw publiek te bereiken. Je kent de meerwaarde van VR en kan een immersieve VR-ervaring creëren en aan de man brengen.

Wat leer je?

  • Strategische, creatieve en technologische mogelijkheden van 360° video, VR en AR.

  • Immersieve verhalen vertellen en visualiseren: in 360° video, VR (basis van 3D-tools Unity en Unreal Engine) en AR (SparkAR).

  • Narratieve technieken: script en storyboard voor 360° omgevingen.

  • 360° video, VR- en AR-prototype maken en testen.

  • Praktische tips: pitching, distributie en financiering van jouw projecten.

  • Als student in dit postgraduaat kan je proeven van de hi-tech infrastructuur van het Immersive Lab: o.a. Greenkey (virtual production), onze unieke fotogrammetrie installatie (3D scanning personen), 360° camera’s en audio recorders, motion caption suits en VR-brillen. Gebruik voor commerciële opdrachten verloopt via de uitleendienst.

Wie word je?

Je wordt een VR Storyteller: een verteller van verhalen in een virtuele realiteit. Je zal de kijker een meeslepende ervaring kunnen bezorgen zodat die jouw verhaal beleeft. Na deze opleiding ben je klaar om aan de slag te gaan met VR om een nieuw publiek te bereiken. Je kent de meerwaarde van VR en kunt een immersieve VR-ervaring creëren en aan de man brengen.  

Troeven

Innovatief en toekomstgericht

Dit postgraduaat focust op nieuwe en innovatieve technieken, die de wereld van storytelling combineren met de nieuwste technologische snufjes rond 360°-video en virtual reality. Dit medium geeft verhaalvertellers de mogelijkheid om hun kijkers helemaal onder te dompelen in het verhaal. Je krijgt een introductie tot 360° video-opnames en montage tijdens hands-on workshops, alsook een introductie tot Unity, Unreal Engine en Spark AR (3D tools), zodat je de mogelijkheden kent van interactieve VR en AR. Daarnaast maak je kennis met de laatste technologische trends in de wereld van immersieve media. 

Geen voorkennis vereist

Voor deze opleiding is geen technische voorkennis vereist. We mikken vooral op creatieve en artistieke profielen. Kennis van design, color grading, Adobe Première is wel een voordeel, maar geen must.

Fictie en non-fictie

Dit postgraduaat focust niet op één specifiek genre. We reiken je zowel kennis als praktische vaardigheden aan, waardoor je elk type verhaal op een toegepaste manier kan vertellen. Meer bepaald immersive journalism (reportages, documentaires en content marketing), immersive branding (marketing en advertising), en immersive culture (musea, film, dans, theater en beeldende kunsten).

Praktisch en hands-on

In dit postgraduaat krijg je niet enkel de theoretische, technische en productionele bagage om een immersive story in 360°-video of Virtual Reality te realiseren, je gaat er ook effectief zelf mee aan de slag. Als student zal je individueel een eigen productie (360°-video of VR-prototype) van begin tot einde uitwerken als eindwerk. We begeleiden je hierin met ervaren lesgevers. Per module krijg je les vanuit een praktijkopdracht waar je naartoe werkt. 

Elke student krijgt bovendien zijn eigen fotorealistische 3D-avatar waardoor je Metaverse-ready bent. We maken een virtuele dubbelganger in onze fotogrammetrie installatie die uniek is in Europa. We maakten al 3D-scans van o.a. Lieven Scheire en Guy Cassiers. 

Programma

De opleiding bestaat uit 3 opleidingsonderdelen (in totaal 70 uur) en loopt van oktober 2022 tot en met mei 2023. Wekelijks heb je één lesavond van 3 uur (elke woensdag van 18 tot 21 uur, behalve in schoolvakanties). Daarnaast wordt van studenten veel zelfstudie verwacht voor de realisatie van een project per module, onder begeleiding van de lectoren. 

  • Het programma start met een algemene inleiding tot immersive storytelling in 360° video, Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR). Via best practices leer je hoe je dankzij storytelling in VR een hogere graad van immersie (onderdompeling) kan bereiken dan via klassieke storytelling. Gastsprekers delen hun inzichten en praktijkcases. Er staat ook een bedrijfsbezoek op de agenda.
  • Vervolgens verdiepen we ons in storytelling technieken die specifiek zijn voor immersive storytelling. Deze technieken uit VR games en cinematic VR worden geïllustreerd met voorbeelden. 
  • Daarnaast komt de workflow van een VR-project aan bod en leer je technische en productievaardigheden aan. Initiaties in 360° video-opnames en –montage, Unity, Unreal Engine en SparkAR (3D tools voor VR-productie) zorgen ervoor dat je de technische mogelijkheden leert inschatten.
  • Als eindwerk maak je een eigen VR-prototype, onder begeleiding van ervaren lectoren.

Course Overview

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Modules

De lessen worden aangeboden in het Nederlands en bevatten drie modules.  

1. Inleiding tot immersive storytelling 

Studieomvang: 3 ECTS = 75 studie-uren: 27 uur contactmoment (9 lessen van 3 uur) + 48 uur zelfstudie

  • Inleiding in Immersive Storytelling: 360°-video, Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR), Mixed Reality (MR)  
  • Het "XR" landschap: 360°-video, AR, VR, MR 
  • Wat is "Immersie"? Hoe creëer je het?  
  • Nieuwe narratieve technieken: VR games en cinematic VR 
  • Immersive Storytelling in verschillende sectoren
  • Personageontwikkeling, positie van de gebruiker, moodboard, omgeving 
  • Storyboard, flow (lineair versus non-lineair) 

2. Praktijkgerichte vorming 

Studieomvang: 10 ECTS = 250 studie-uren: 42 uur contactmoment (14 lessen van 3 uur) + 208 uur zelfstudie

  • Workflow van 360°- en VR-prototype 
  • 360°-video: opnames met 360°-camera + montage en storytelling/vertelritme 
  • Introductie Unity (3D game tool voor VR-productie) 
  • Introductie Unreal Engine (fotorealistische film & VR productie)
  • Introductie Spark AR Studio (toegankelijke AR creatie)
  • Introductie 3D scanning

3. Technische en productievaardigheden - project

Studieomvang: 15 ECTS = 375 studie-uren

Concept van een 360°- of VR-prototype:  

  • Presentatie van concept van je 360°- of VR-productie (VR-productie is haalbaar mits voorkennis van Unity aanwezig is binnen het team)  
  • Preproductie: projectbriefing, brainstorming, storyboard, screenwriting
  • Productie: 5 volledige productiedagen (krokusvakantie), in interdisciplinair team 
  • Postproductie: montage, overgangen, effecten, interactie, navigatie, typografie
  • Testing: Opzetten, uitvoeren en interpreteren van gebruikerstesten 
  • Presentatie van jouw 360°/VR-productie

Na je opleiding

Meteen aan de slag

Wanneer je het postgraduaat tot een goed einde brengt, ontvang je een getuigschrift als aanvulling op je cv. Een getuigschrift is niet hetzelfde als een diploma, maar is wel erkend en ondertekend door de hogeschool.

De jobs voor een immersive storyteller situeren zich op verschillende plekken in de media-, marketing-, advertising- en communicatiewereld. Daarnaast kan je aan slag in productiehuizen, XR-bedrijven, communicatie, digitale en advertising agencies, of bij bedrijven en organisaties.

Virtual Reality vindt ook zijn weg in de brede culturele sector. Via VR kan je verhalen via nieuwe virtuele platformen tot bij jouw doelpubliek brengen. Denk aan theater, dans, muziek en musea. Met VR kan je schilderijen of beelden tot leven wekken. Tijdens het postgraduaat leer je hoe je een nieuw publiek kan bereiken via VR en AR.

Lectoren

Lectoren

Voor de lessen en begeleiding staat een interdisciplinair team van ervaren lectoren klaar dat eerder al de succesvolle en internationaal gesmaakte Summer School “Storytelling in VR” organiseerde (i.s.m. Universiteit Antwerpen):

Jeroen Cluckers is mediakunstenaar en creëert immersieve tijdslandschappen die de grenzen bevragen tussen analoog en digitaal, reëel en virtueel, materieel en immaterieel. Zijn werk werd in meer dan 40 landen tentoongesteld op festivals, musea en galerijen, zoals Ars Electronica, ZKM, The Hermitage Museum, Athens Digital Ars Festival, ISEA en Pukkelpop. Hij werkt als lector video voor Grafische & Digitale Media, en als onderzoeker voor het Immersive Lab en MAXlab binnen de projecten Show & Tell: Immersive Storytelling (PWO, 2017-2019), AI-Driven Design (PWO, 2020-2022), Merging Realities (PWO, 2020-2024), Form a Line into a Circle (PWO, 2020-2022), The Desert of The Real (PWO, 2022-2024). Daarnaast geeft hij ook coaching voor studentenprojecten Immersive Lab: het keuzevak Immersive Storytelling, Summer School en Postgraduaat. Jeroen heeft scenariosteun (VAF) ontvangen voor de uitwerking van een virtuele performance. 'The Desert of The Real’ is een multisensoriële virtuele ervaring die de grenzen aftast tussen VR en liveperformance, installatiekunst en cinema, en zich beweegt tussen de spanningsvelden analoog en digitaal, materieel en immaterieel, reëel en virtueel.

Wes Nijssen is Graphic Designer (LUCA School of Arts, Genk), specialisatie graphic design & 3D animation. Hij ging van start als Motion Designer & Animation bij Design is Dead. In 2014 richtte hij de polygrafische studio Visual Assault op. Momenteel werkt Wes als lesgever 3D animatie voor Grafische & Digitale Media en het Immersive Lab (AP). Commercieel als artistiek werk voor klanten als Panasonic, Toyota, Bekaert, Nokia, OFFF-design festival, pukkelpop, rock werchter...Hij werkt voor 3D/VR-projecten, zoals gebarentaal in 3D, Merging Realities. Recent werkte hij aan projecten met 3D scanning en motion capturing, zo bracht hij de 3D scan van Lieven Scheire (Atlas TV, 2021) en Guy Cassiers (Het Toneelhuis, 2022) tot leven voor de Metaverse. 

Lowie Spriet is afgestudeerd als Elektronica-ICT (AP Hogeschool) en geeft programmeerlessen bij CodeFever. Hij werkt als onderzoeker (3D Unity-developer) voor het Immersive Lab en ontwikkelt innovatieve oplossingen en trainingen voor Virtual, Augmented & Mixed Reality. Hij werkte aan diverse XR-projecten: o.a. The Tower of Babel i.s.m. Maud Vanhauwaert (Wintervuur Festival, 2019), AI-gedreven VR-training (Tetra, 2021-2022), AI-Driven Design (PWO, 2021-2022), Virtual Relief (PWO, 2019-2023) en Merging Realities (PWO, 2020-2024). Hij geeft al enkele jaren Unity-coaching voor studentenprojecten Immersive Lab: Summer School en Postgraduaat. 

Ben Van den Broeck is afgestudeerd als IT’er en maakt al bijna 10 jaar interactieve projecten i.s.m. een kunstenaarscollectief. Hij heeft jarenlange expertise met immersieve projecten via Unreal Engine, 3D scanning (personen en gebouwen), motion capturing, greenkey in combinatie met bullet time slow motion rig. Zo werkte hij mee aan o.a. Confetti Piece (2018), Noord-Zuid (2018), Olympia (2016-heden), The Close (2021). Hij werkt sinds 2022 als onderzoeker voor het Immersive Lab.

Yasmine Wauthier heeft het postgraduaat Immersive Storytelling gevolgd. Ze is stafmedewerker kwaliteitsmonitoring van de graduaatsopleidingen voor de dienst Kwaliteit, Planning en Organisatie (KPO) en sinds 2021 ook onderzoeker voor het Immersive Lab. Daar werkt ze als pedagogisch expert voor het Tetra-project AI-gedreven VR-training (2021-2022) en alle opleidingen van het Immersive Lab, inclusief het Postgraduaat "Immersive Storytelling in VR". Ze heeft zelf dit postgraduaat met succes behaald (2020-21).

Dr. Silvia Van Aken behaalde haar doctoraat over “The labyrinth of the mind. Een narratieve-stilistische analyse van Jaco Van Dormaels ‘mindfilms’” (KU Leuven). In 2007 is ze begonnen als docent interaction design onderzoeksmethoden (LUCA School of Arts Genk). Ze begeleidde innovatieve studentenprojecten in 360°-video, Google Glass, VR en interactieve verhalen. Ze specialiseerde zich in storytelling technieken en gebruikersbeleving binnen visuele media. Momenteel is Silvia onderzoekscoördinator Immersive Lab (AP Hogeschool) en betrokken bij diverse VR-projecten: Show & Tell! Immersive Storytelling, Virtual Relief, Merging Realities: VR/AR as persuasive tools, AI-gedreven VR-training. Ze geeft gastlessen voor Summer School, Postgraduaat, enz.

Gastsprekers

Daarnaast krijg je gastlessen/praktijkcases van ervaren experten uit de Belgische en internationale VR-sector. Een greep uit de lijst gastsprekers van vorige edities:

  • Kristof Timmerman en Ine Vanoeveren (MAXlab, Academie AP)
  • Pieter Vanleugenhaeghe (Yondr/VRTL Academy)
  • Joris De Lamper (In the pocket)
  • Eric Joris (CREW)
  • Paolo Favero (Universiteit Antwerpen)
  • Hans Vandamme (AlfaVision)
  • Eric Joris (CREW)
  • Thomas Maddens & Lucas Dewulf (A Mad Production) 
  • Pablo Mahave (Immersive Journalism)
  • Ricardo Laganaro (Arvore)
  • Anne Marleen Olthof (Hogeschool van Amsterdam)
  • Wim Wouters & Yasmin Van de Werf (Poppins & Wayne)
  • Tim Bishop (Spatial Sound artist)
  • Julia Bruton (Sinnema)
  • Liz Rosenthal (Power to the Pixel, VR Curator Film Festival Venice VR)
  • Leen Segers (XR4ALL, Women in Immersive Tech)
  • An Oost (Cassette for timescapes)
  • Azam Masoumzadeh (Visual artist)

Reacties op Summer School “Storytelling in VR”

Reacties op de internationaal gewaardeerde “Summer School” die het Immersive Lab in 2019 organiseerde met hetzelfde lectorenteam en eenzelfde interdisciplinaire aanpak:

  • "Really enjoyed my time in Antwerp, really enjoyed the summer school, facilities were really good."
  • "Super interesting talks, well organised. Happy to have been part of this!"
  • "I had a great learning experience and met very talented and interesting people to broaden the network. Thanks again!"
  • "I would recommend the summer school to anyone interested in creating VR. Thank you for everything."

Praktische informatie

Hoe kan ik inschrijven?

Door onze manier van werken in interdisciplinaire teams is het aantal plaatsen beperkt, dus overtuig ons dat je gepassioneerd bent om immersive storyteller te worden.

  • Stap 1: Bezorg ons jouw CV en motivatiebrief of -video (voor 12 september 2022) via immersivelab@ap.be
  • Stap 2: We bevestigen jou vanaf 22 augustus 2022 of je kan inschrijven voor deze opleiding. Je krijgt verdere praktische informatie over het inschrijvings- en betalingproces. 

Zodra er 15 geschikte kandidaten toegelaten zijn tot het postgraduaat, sluiten we de inschrijvingen af. Wees er dus snel bij.  

Hoeveel studiepunten?

Het postgraduaat Immersive Storytelling in Virtual Reality bestaat uit een totaal van 28 studiepunten. Dat is voldoende om recht op kinderbijslag te behouden. Je kan dit programma nog aanvullen met een stage bij het Immersive Lab of keuzevakken bij opleidingen (AP Hogeschool Antwerpen). 

Waar volg ik de lessen?

De avondlessen vinden elke woensdagavond plaats in het Immersive Lab (Campus Spoor Noord - Ellermanstraat, vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Deze campus is ook voorzien van gratis fietsenstalling en ondergrondse parking voor avondstudenten.

Wanneer heb ik les?

De les- en coachingmomenten vinden plaats op woensdagavond (18u - 21u) van oktober 2022 tot mei 2023:

  • Oktober 2022: 5, 12, 19, 26
  • November 2022: 9, 16, 23, 30 (geen les op 2 november)
  • December 2022: 7, 14, 21 (geen les op 28 december)
  • Januari 2023: 11, 18, 25 (geen les op 4 januari)
  • Februari 2023: 1, 8, 15 (geen les op 22 februari)
  • Maart 2023:1, 8, 15, 22 (geen les op 29 maart)
  • April 2023: 19, 26 (geen les op 5 en 12 april)
  • Mei 2023: 3, 10, 17, 24, 31

Tijdens de schoolvakanties zullen er geen lessen plaatsvinden.

Wat is de kostprijs?

De kostprijs voor het postgraduaat Immersive Storytelling in VR bedraagt 3.200 euro (all-in). De prijs is inclusief btw, dranken (koffie, thee en water) en gebruik van infrastructuur van het Immersive Lab. De factuur kan betaald worden door jezelf of je werkgever.

De opleiding is erkend door KMO-portefeuille (30% of 960 euro korting voor kleine ondernemingen, 20% of 640 euro korting voor middelgrote ondernemingen) en Vlaams Opleidingsverlof.

Het Immersive Lab ontving financiële steun van VLAIO voor de inrichting van een hi-tech onderzoekslab: zoals fotogrammetrie, greenkey, hand trackers, motion caption suits, haptic suits, Hololens.

Corona proof?

Op alle campussen worden de veiligheidsmaatregelen gevolgd rond COVID-19. We volgen de richtlijnen voor onderwijsinstellingen nauwgezet. Indien cijfers in besmettingen tijdens de wintermaanden opnieuw zouden stijgen of bij een mogelijke lockdown, gaan de lessen volledig online door. Daarnaast hebben we covidproof materiaal in het Lab: CleanBox (UVC-reiniger voor VR-brillen), maskers en reinigingsdoekjes.

Nog vragen?

Voor verdere vragen over het postgraduaat kan je terecht bij de onderzoekers van het Immersive Lab (AP Hogeschool): immersivelab@ap.be We beantwoorden je mail zo snel mogelijk.