Skip to main content

Studenten Sociaal-Cultureel Werk organiseren spetterend sinterklaasfeest met kersverse vrijwilligersgroep

sociaal werk

Zie ginds komen de derdejaarsstudenten Sociaal-Cultureel Werk uit AP! Voor het vak ‘projectmatig werken’ stapten ze in de praktijk en brachten zij twee vrijwilligersorganisaties succesvol samen met als afsluiter een sinterklaasfeest voor maar liefst 140 personen!

In het derde en laatste jaar van de opleiding Sociaal-Cultureel Werk stappen de studenten écht in het werkveld en leiden ze hun eigen project voor het vak ‘projectmatig werken’. Stien, Shane, Sid, Samya, Lotte en Ruben kregen de moeilijke taak om de vrijwilligers van organisaties ‘Oud Badhuis’ en ‘Pretloket’ samen te brengen. Gelukkig konden ze daarvoor beroep doen op heel wat theorie, want bij ‘projectmatig werken’ leren ze onder andere een plan van aanpak én een draaiboek uit te schrijven.

Student Ruben Vermeulen: “Ik vond het geweldig om in het echte leven een project uit te werken. We hebben voordien al wel stage meegelopen maar nu hadden we het project zelf in handen. Hierdoor konden we de theorie meteen in praktijk omzetten en leerden we om in groep te werken. De gesprekken met de vrijwilligers gaven ons ook heel wat energie.”

Drempels

De studenten bespraken met de vrijwilligers de drempels om deel te nemen aan de activiteiten, een belangrijk onderdeel in hun plan van aanpak. Hieruit bleek dat de vrijwilligers elkaar niet goed genoeg kenden en dat zij onvoldoende op de hoogte waren van de activiteiten. Hoog tijd dus voor een uitgebreide kennismaking! Zo gezegd, zo gedaan organiseerden de studenten een gezellige lunch én een bowlingsessie.

Naast een plan van aanpak staken ze ook een heus draaiboek in elkaar voor het jaarlijks sinterklaasfeest. De studenten zorgden voor de inkleding van de zaal, zochten een actrice voor hun show, én maakten pakjes voor de bezoekers. En met succes want er waren meer dan dubbel zoveel deelnemers! Bovendien konden zij bij de organisatie ook rekenen op hun kersverse vrijwilligersgroep.

Momenteel werken de studenten hard aan hun eindrapport met voorstellingen en aanbevelingen voor het ‘Oud Badhuis’ om dan het project in schoonheid af te sluiten met ‘winterpleinplezier’.

Gerelateerde artikels