Skip to main content

Studenten Sociaal Werk ijveren voor leefbaar onderwijs op Werelddag tegen Armoede

werelddag verzet tegen armoede ap hogeschool antwerpen 10

Naar jaarlijkse gewoonte engageerden onze derdejaars Sociaal Cultureel Werk zich op campus Spoor Noord voor de Werelddag van Verzet tegen Armoede. De armoedeproblematiek is immers niet zo'n ver-van-mijn-bed-show als velen denken. Rode draad dit jaar was het thema leefbaar onderwijs. Zo lanceerden de studenten onder meer een petitie voor een maximumfactuur op secundaire scholen en een inzamelactie voor oude schoolspullen.

De derdejaars Sociaal Cultureel Werk engageren zich in het kader van het vak ‘beleidsbeïnvloeding’ ieder jaar opnieuw voor de Werelddag Verzet tegen Armoede. Centraal thema dit jaar was 'leefbaar onderwijs', en meer bepaald ‘het invoeren van een maximumfactuur in het secundair onderwijs’. Een problematiek waar sommige studenten vanuit eigen ervaring over kunnen meespreken.

Studente Kylie Bollegraf: “Bij de start van het schooljaar krijg je een rekening mee, maar een week later blijkt dat je nog moet betalen voor een uitstap. Nog een week later volgt er alweer een factuur voor een tentoonstelling, en ga zo maar door ... Zo ben je algauw een groter budget kwijt dan eerst gedacht. Door deze onverwachte kosten kan niet iedereen ten volle deelnemen aan het schoolleven en krijgen ze dus helaas ook niet dezelfde leerkansen. Dit vinden wij als sociaal werkers in spe een ernstige zaak. De Werelddag van Verzet tegen Armoede is dan ook het uitgelezen moment om deze thema's in de kijker te zetten bij het grote publiek."  

Niet iedereen is op de hoogte van het feit dat er in het middelbaar onderwijs geen maximumfactuur gehanteerd wordt (waardoor allerlei kosten zonder problemen aangerekend worden). Daarom lanceerden de studenten een petitie om een maximumfactuur in secundaire scholen in te voeren en roepen ze medestudenten en lectoren op om deze massaal te ondertekenen.

Maar het engagement stopte niet bij deze petitie. Zo konden AP'ers ook een foto laten nemen met zelfverzonnen hashtag om te delen op sociale media. En werd er ook een inzamelactie voor oude schoolspullen op poten gezet. Deze laatste wordt trouwens op vraag verlengd tot 22 oktober. Dus: heb jij thuis nog oude schoolspullen rondslingeren die je niet meer gebruikt? Breng ze dan ten laatste dinsdag 22 oktober binnen bij AP (campus NOO lokaal 05.012) en maak er andere studenten of scholieren gelukkig mee!

Gerelateerde artikels