Skip to main content

Nieuw elan voor bachelor Voedings- en Dieetkunde

Nieuw opleiding Voedings- en Dieetkunde

Vanaf het academiejaar 2019-2020 steekt AP Hogeschool de professionele bachelor Voedings- en Dieetkunde in een nieuw jasje. Met een vakoverschrijdend curriculum met extra ingebouwde flexibiliteit wil de opleiding beter inspelen op actuele ontwikkelingen in het werkveld en studenten meer ruimte bieden om persoonlijke accenten te leggen. 

Met deze herprofilering wordt de opleiding Voedings- en Dieetkunde voortaan nog beter afgestemd op het breed vertakte en continu evoluerende werkveld van de diëtist. Naast gedegen vakkennis van toegepaste wetenschappen en voedingsleer wordt van diëtisten immers ook steeds meer knowhow vereist van marketing, ondernemen, communiceren, rapporteren, timemanagement, teamwork ...

Grensoverschrijdende aanpak

Om tegemoet te komen aan deze noden is de opleiding Voedings- en Dieetkunde vanaf volgend academiejaar opgebouwd rond thema's. Het reguliere programma duurt drie jaar en is opgedeeld in zes semesters. Elk semester vormt een afgerond geheel van 30 studiepunten waarin telkens op één specifiek thema gefocust wordt, zoals bijvoorbeeld 'lifestyle & health promotion' of 'business & care'. 

Binnen elk thema komen specifieke leertaken aan bod. Deze leertaken vormen de ruggengraat van de nieuwe opleiding. Ze zijn rechtstreeks uit de dagelijkse praktijk van een diëtist gegrepen en stellen studenten in staat om simultaan kennis, vaardigheden en attitudes te ontwikkelen. Deze grensoverschrijdende aanpak stimuleert studenten om optimaal verbanden te leggen tussen de diverse werkdomeinen van de diëtist. 

Eigen klemtonen 

De brede basis van de opleiding Voedings- en Dieetkunde blijft dus behouden, maar dankzij de ingebouwde flexibiliteit kunnen studenten voortaan nog meer eigen klemtonen leggen, om bijvoorbeeld hun opleiding uit te diepen in functie van hun toekomstig werkveld. 

Naarmate ze in hun studie vorderen, mogen studenten steeds vaker zelfstandig aan de slag en dragen ze ook meer verantwoordelijkheid over hun studieplanning. Zo kunnen ze zelf beslissen wanneer ze taken uitvoeren in functie van hun persoonlijke situatie. 

Voor werkstudenten (combinatie met voltijdse job of werkzoekende in VDAB-traject) is zelfs een aangepast programma uitgewerkt, waarbij de studielast verspreid wordt over vier themajaren en acht semesters. De beschikbare tijd wordt efficiënt ingevuld: studenten hebben slechts één vaste dag per week les en verwerven de overige kennis en skills via zelfstudie en persoonlijke monitoring.

Stimulerende leeromgeving

De toenemende vraag naar internationalisering wordt eveneens volop geïntegreerd in het vernieuwde opleidingsprogramma. Studenten Voedings- en Dieetkunde kunnen voor langere termijn op uitwisseling gaan om les te volgen bij een partnerschool of stage te lopen. Maar ook wie (noodgedwongen) thuisblijft, kan op de campus proeven van internationale weken en internationale projecten. 

Ondanks alle hervormingen blijft praktijkervaring natuurlijk centraal staan. Studenten trainen in levensechte praktijklokalen zoals taste en foodlabs en kunnen gebruik maken van de laatste nieuwe innovaties, zoals de BODPOD. Zo stoomt AP Hogeschool studenten Voedings- en Dieetkunde optimaal klaar voor een job als diëtist. 

 

Valt deze vernieuwde opleiding Voedings- en Dieetkunde ook bij jou in de smaak?

Ontdek het integrale programma op de opleidingspagina of kom persoonlijk kennismaken tijdens een van onze infomomenten.

 

 

Gerelateerde artikels