Skip to main content

Boekvoorstelling 'A Sense of Home, samen bouwen aan een nieuwe thuis'

A Sense of Home

Op donderdag 31 januari stelde Maité Mallentjer, lector Orthopedagogie, haar nieuw boek ‘A Sense of Home, samen bouwen aan een nieuwe thuis’ voor. Na haar praktijkonderzoek bij ouderen in Vlaamse woonzorgcentra, wil zij woonzorgcentra overtuigen van de noodzaak om een échte thuis te creëren voor ouderen.

Bewoners van woonzorgcentra worden de laatste jaren almaar ouder én hulpbehoevender. En vooral talrijker in aantal. Naast het aanbieden van passende medische zorgen, staan woonzorgcentra ook voor de uitdaging om een echte thuis te vormen voor ouderen. Het is moeilijk voor ouderen om een plek, waar ze zoveel professionele zorg krijgen, hun thuis te noemen. Daarnaast is een verhuis naar een woonzorgcentrum ook vaak een rouwproces, aangezien zij hun eigen huis, zelfstandig en vaak ook hun sociaal netwerk verliezen.

Toch bestaan er verschillende mogelijkheden om het thuisgevoel op te roepen bij de bewoners van een woonzorgcentrum. Denk bijvoorbeeld aan een ontbijtkar zodat de bewoner zelf zijn ontbijt kan kiezen, een belevingstuin,  een zorgbib, eigen inrichting van de kamer, enzovoort.

Ben je benieuwd hoe je mee kan bouwen aan een thuis voor ouderen? Lees dan zeker Maité haar inspirerende boek.

 

Gerelateerde artikels