Skip to main content
Muziek

Instrument-Zang

Type

Afstudeerrichting van Academische Bachelor en Master

Duur

5 Jaar

  • Dagtraject

De academische bachelor in de Muziek met afstudeerrichting Instrument-Zang biedt een doorgedreven individuele training en leidt je op in een diversiteit aan stijlen en genres. Daar horen ook interdisciplinaire, historische en/of hedendaagse uitvoeringspraktijken bij. Daarnaast krijg je ook regelmatig de kans om solo, in ensemble, koor of orkest podiumervaring of te doen in onze eigen concertzalen of op de grote concertpodia tijdens coproducties of stages.

Iets voor jou?

Leeft jouw talent op in combo, kamermuziekverband, big band, een koor of orkest? Ga je voor componist, orkestmusicus, leraar of solist? Kies dan voor de opleiding Muziek.

Om deze opleiding te starten, moet je de artistieke toelatingsproef afleggen. Die bestaat uit verschillende onderdelen afhankelijk van je keuze voor een bepaald instrument of zang. De kandidaat wordt getoetst op technische en muzikale basisvaardigheden en op elementaire stijlkennis. Criteria die hierbij worden gehanteerd zijn onder andere beheersing, ritme, inventiviteit, houding, motoriek, articulatie, persoonlijkheid, gehoor, analytisch denkvermogen, stilistiek en frasering. Naast artistieke competenties wordt ook het groeipotentieel van de kandidaat onderzocht. Met betrekking tot dit laatste kan de jury een kandidaat verzoeken om zich in de tweede sessie toelatingsproeven opnieuw aan te bieden.

Instrument-zang bachelor.jpgWat leer je?

Als bachelor in de Muziek krijg je voeling met uiteenlopende artistieke stijlen, genres en disciplines. Je kan rekenen op een team van betrokken, vakbekwame en pedagogisch onderlegde docenten. De opleiding Muziek combineert brede vorming met gespecialiseerde uitdieping. Zo zorg je voor ruime tewerkstellingskansen. Je leert methodieken aan die een maximale slaagkans creëren bij audities.

In de opleiding Muziek verzoenen we vakmanschap met kritische reflectie, een brede kijk op het werkveld en een aanzet tot ondernemerschap. Interdisciplinaire projecten maken, onder begeleiding een eigen artistiek project vormgeven en ook aspecten van communicatie, promotie en publiekswerking komen aan bod. De kunstcampus biedt unieke mogelijkheden om samen te werken met acteurs, dansers en andere kunstenaars. Het is een internationale voedingsbodem waarop de hedendaagse rol van muziek en van kunst wordt geëxploreerd en waarop je bouwt aan een professioneel netwerk.

Je kan kiezen voor de volgende instrumenten of zang: Accordeon, altviool, cello, contrabas, fagot, fluit, gitaar, harp, hobo, ahoorn, klarinet, klavecimbel, mandoline, orgel, percussie, piano, piccolo, saxhoorn, saxofoon, trombone, trompet, tuba, viool, zang.

Wie word je?

Op vijf jaar tijd leiden we studenten op tot excellente musici met een uitgesproken artistieke persoonlijkheid die hun weg vinden in de hedendaagse internationale muziekwereld. Het Conservatorium vormt je tot een bewust en kritisch musicus die aan de slag kan als onder andere instrumentalist, zanger, leraar, componist, arrangeur, dirigent en maker. Of een combinatie die bij jou past.

In het bredere culturele veld vind je werk als bijvoorbeeld programmator, producer of muziekmanager. Vaak combineren alumni meerdere facetten binnen een portfolio-carrière. Voor een loopbaan in het (kunst)onderwijs of de kunsteducatieve sector kan je (gecombineerd of niet) de Educatieve Master volgen, die we ook op onze campus aanbieden. Binnen de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen kan je als alumnus aan onderzoek doen of een doctoraat in de kunsten starten. Of je opteert na je masteropleiding voor een vervolgopleiding in de vorm van een postgraduaat, waarbij je inzoomt op een bepaald aspect van de artis­tieke praktijk.