Skip to main content
Beeldende Kunsten

Kostuumontwerp

Type

Afstudeerrichting van Academische Bachelor en Master

Duur

4 Jaar

  • Dagtraject

Theater is de laatste jaren een mengvorm geworden waarbij disciplines uit de podiumkunsten aangevuld worden met beeldende kunstvormen en multimedia. De afdeling kostuumontwerpen biedt met zijn academische bachelor een opleiding aan die de studie van het medium ‘theater’ verbindt met de studie van de hedendaagse kunst.

Iets voor jou?

Ben jij een creatieve denker? Iemand met een unieke kijk op de wereld en veel zin om dat op een verrassende en originele manier te tonen? Dan is de afstudeerrichting Kostuumontwerp van de opleiding Beeldende Kunsten misschien wel iets voor jou.  De opleiding is geenszins een scholing tot ‘kostuummaker’ maar tot theaterkostuumontwerper, wat heel wat meer bagage met zich meebrengt. Van onze kandidaten verwachten we dan ook een interesse voor het maatschappelijke en het culturele, en enige vaardigheid in het tekenen.

theaterkostuum.jpgWat leer je?

Een uitgebreide theoretische basis zorgt ervoor dat de student een brede visie krijgt op het medium ‘theater’ in al zijn aspecten.

Naast de belangrijke tekenvaardigheden, leer je de vakkennis door middel van praktische oefeningen, waarbij tekstanalyse, dramaturgie, semiotiek, karakteranalyse, technisch onderzoek en praktijk centraal staan. Onder leiding van een team docenten bieden we met stages, workshops en oefeningen een breed pakket van tools aan.

De driejarige bacheloropleiding is kort maar intensief. De master is helemaal toegespitst op het theaterwerk op professioneel niveau.

Wie word je?

Door het aanbod van de stages en projecten in het derde bachelorjaar en in de masteropleiding, komen de studenten met het professionele werkveld in contact en krijgen er daardoor ook toegang toe na het afstuderen. De meeste afgestudeerden geraken via kleinere opdrachten ingelijfd in het werkveld, en bouwen vervolgens een toekomst uit in het theaterlandschap.

Wil je leraar worden in de beeldende kunsten? Dan is de Educatieve Master aansluitend bij de master Beeldende Kunsten zeker iets voor jou. De afgestudeerde beschikt dan over twee met elkaar verweven profielen; dat van de kwaliteitsvolle beeldende kunstenaar én dat van de kwaliteitsvolle educator. Beide profielen versterken elkaar en vullen elkaar aan.

Alle informatie over deze opleiding vind je op

AP-arts.be

Praktijk en Theorie

Kunstpraktijk en kunsttheorie zijn in de loop van de twintigste eeuw steeds nauw met elkaar verbonden geweest. Ook in de Academie gaan het beoefenen van en het nadenken over de kunsten hand in hand. De theorievakken staan in het teken van een kritische en hedendaagse artistieke praktijk. Kunstgeschiedenis, kunstfilosofie en onderzoeksmethodiek bieden je, samen met meer specifieke vakken binnen je eigen discipline, de nodige tools om je te ontwikkelen tot een volwaardige kunstenaar of ontwerper.

In de master werk je autonoom aan een artistiek afstudeerproject, waarbij je theoretische bagage en artistieke vaardigheden van pas komen. In verschillende masterclasses krijg je, onder leiding van artistieke onderzoekers en (gast)docenten, de mogelijkheid om met studenten uit verschillende disciplines samen te werken.

Internationaal

De Antwerpse Koninklijke Academie Voor Schone Kunsten heeft een internationale reputatie uitgebouwd en is ook een internationale ontmoetings- en werkplek geworden. De Academie bestaat sinds 1664 en is daarmee na Rome, Parijs en Florence de vierde oudste kunstacademie van Europa.

De bruisende campus huisvest studenten van ruim 40 verschillende nationaliteiten. De Academie werkt samen met meer dan 45 opleidingen in Europa en daarbuiten. Studiereizen, internationale projecten en Erasmusuitwisselingen bieden de mogelijkheid tot het opdoen van buitenlandse ervaringen.

Expertise

De Academie is niet alleen een plaats voor studie en creatie, maar ook voor doelgericht onderzoek in de kunsten. Verschillende doctoraten in de kunsten getuigen daarvan. De diverse artistieke onderzoeksprojecten overstijgen de louter disciplinaire invalshoek en bieden ruimte aan kritische reflectie op de artistieke praktijk.

Het uitgebreide aanbod van onderzoeksgerichte gastcolleges, workshops, masterclasses en onderzoeksdagen draagt bij tot de ontwikkeling van de onderzoekscompetenties van alle studenten.

Toelatingsproeven

Om de opleiding te starten, moet je voor een toelatingsproef slagen. Deze proef test je artistieke blik en je technische vaardigheden. Alle informatie over de toelatingsproeven en hoe je ervoor kan inschrijven, vind je op AP-arts.be.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou