Skip to main content
Beeldende Kunsten

Juweelontwerp en Edelsmeedkunst

Type

Afstudeerrichting van Academische Bachelor en Master

Duur

4 Jaar

  • Dagtraject

De menselijke drang en behoefte om te sieren is zowel universeel als tijdloos. Juwelen en objecten zijn hierbij de belangrijkste middelen voor identificatie en expressie, en ze vertellen een verhaal over status, stijl en cultuur van de drager. Tegelijkertijd zijn ze een getuige van sociale, culturele en technologische ontwikkelingen.

Daarom is juweelontwerpen zo'n opwindend en veelzijdig beroep. En hoewel het gebaseerd is op een rijke ambachtstraditie, is het daarnaast ook onderhevig aan voortdurende artistieke, sociale en technologische evolutie. 

Iets voor jou?

Ben jij een creatieve denker? Iemand met een unieke kijk op de wereld en veel zin om dat op een verrassende en originele manier te tonen? Dan is de afstudeerrichting Juweel- en Edelsmeedkunst van de opleiding Beeldende Kunsten misschien wel iets voor jou. 

Juweelontwerp.jpgWat leer je?

Het curriculum bestaat uit een gezond evenwicht tussen artistieke atelierpraktijk, specifieke en algemene ondersteunende (kunst)theorievakken en tekenen om zo de studenten te ondersteunen in de ontwikkeling van hun eigen persoonlijke artistieke praktijk.

De focus ligt op de ontwikkeling van jouw individueel talent, creativiteit en zelfmotivatie. Dit gebeurt door middel van onderzoek, conceptontwikkeling en zelfreflectie. Daarnaast kan je uitgebreid aandacht besteden aan de technische vaardigheden en praktische inzichten die nodig zijn voor het ‘métier’.

Technologie en vakkennis van diverse metalen en materialen, edelstenen, juweelgeschiedenis en 3D-computertekenen maken deze cursus tot een spannende ontdekkingsreis, waarbij we nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht voortdurend stimuleren. Binnen dit geheel spelen studiebezoeken, workshops, projecten, lezingen en (internationale) gastdocenten met hun specifieke achtergrond en praktijkervaring een belangrijke rol.

Wie word je?

Vele alumni van de afstudeerrichting Juweel- en Edelsmeedkunst zijn zelfstandig of in dienstverband actief als ontwerper en/of maker van juwelen. Meestal is dat dan individueel, maar sommigen bundelen ook hun krachten en werken in collectief verband. Anderen zijn dan weer actief in de brede culturele sector.

Wil je leraar worden in de beeldende kunsten? Dan is de Educatieve Master aansluitend bij de master Beeldende Kunsten zeker iets voor jou. De afgestudeerde beschikt dan over twee met elkaar verweven profielen; dat van de kwaliteitsvolle beeldende kunstenaar én dat van de kwaliteitsvolle educator. Beide profielen versterken elkaar en vullen elkaar aan.

Alle informatie over deze opleiding vind je op

AP-arts.be

Praktijk en Theorie

Kunstpraktijk en kunsttheorie zijn in de loop van de twintigste eeuw steeds nauw met elkaar verbonden geweest. Ook in de Academie gaan het beoefenen van en het nadenken over de kunsten hand in hand. De theorievakken staan in het teken van een kritische en hedendaagse artistieke praktijk. Kunstgeschiedenis, kunstfilosofie en onderzoeksmethodiek bieden je, samen met meer specifieke vakken binnen je eigen discipline, de nodige tools om je te ontwikkelen tot een volwaardige kunstenaar of ontwerper.

In de master werk je autonoom aan een artistiek afstudeerproject, waarbij je theoretische bagage en artistieke vaardigheden van pas komen. In verschillende masterclasses krijg je, onder leiding van artistieke onderzoekers en (gast)docenten, de mogelijkheid om met studenten uit verschillende disciplines samen te werken.

Internationaal

De Antwerpse Koninklijke Academie Voor Schone Kunsten heeft een internationale reputatie uitgebouwd en is ook een internationale ontmoetings- en werkplek geworden. De Academie bestaat sinds 1664 en is daarmee na Rome, Parijs en Florence de vierde oudste kunstacademie van Europa.

De bruisende campus huisvest studenten van ruim 40 verschillende nationaliteiten. De Academie werkt samen met meer dan 45 opleidingen in Europa en daarbuiten. Studiereizen, internationale projecten en Erasmusuitwisselingen bieden de mogelijkheid tot het opdoen van buitenlandse ervaringen.

Expertise

De Academie is niet alleen een plaats voor studie en creatie, maar ook voor doelgericht onderzoek in de kunsten. Verschillende doctoraten in de kunsten getuigen daarvan. De diverse artistieke onderzoeksprojecten overstijgen de louter disciplinaire invalshoek en bieden ruimte aan kritische reflectie op de artistieke praktijk.

Het uitgebreide aanbod van onderzoeksgerichte gastcolleges, workshops, masterclasses en onderzoeksdagen draagt bij tot de ontwikkeling van de onderzoekscompetenties van alle studenten.

Toelatingsproeven

Om de opleiding te starten, moet je voor een toelatingsproef slagen. Deze proef test je artistieke blik en je technische vaardigheden. Alle informatie over de toelatingsproeven en hoe je ervoor kan inschrijven, vind je op AP-arts.be.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou