De menselijke drang en behoefte om te sieren is zowel universeel als tijdloos. Juwelen en objecten zijn hierbij de belangrijkste middelen voor identificatie en expressie, en ze vertellen een verhaal over status, stijl en cultuur van de drager. Tegelijkertijd zijn ze een getuige van sociale, culturele en technologische ontwikkelingen.
Daarom is juweelontwerpen zo'n opwindend en veelzijdig beroep. En hoewel het gebaseerd is op een rijke ambachtstraditie, is het daarnaast ook onderhevig aan voortdurende artistieke, sociale en technologische evolutie.
Iets voor jou?
Ben jij een creatieve denker? Iemand met een unieke kijk op de wereld en veel zin om dat op een verrassende en originele manier te tonen? Dan is de afstudeerrichting Juweel- en Edelsmeedkunst van de opleiding Beeldende Kunsten misschien wel iets voor jou.
Wat leer je?
Het curriculum bestaat uit een gezond evenwicht tussen artistieke atelierpraktijk, specifieke en algemene ondersteunende (kunst)theorievakken en tekenen om zo de studenten te ondersteunen in de ontwikkeling van hun eigen persoonlijke artistieke praktijk.
De focus ligt op de ontwikkeling van jouw individueel talent, creativiteit en zelfmotivatie. Dit gebeurt door middel van onderzoek, conceptontwikkeling en zelfreflectie. Daarnaast kan je uitgebreid aandacht besteden aan de technische vaardigheden en praktische inzichten die nodig zijn voor het ‘métier’.
Technologie en vakkennis van diverse metalen en materialen, edelstenen, juweelgeschiedenis en 3D-computertekenen maken deze cursus tot een spannende ontdekkingsreis, waarbij we nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht voortdurend stimuleren. Binnen dit geheel spelen studiebezoeken, workshops, projecten, lezingen en (internationale) gastdocenten met hun specifieke achtergrond en praktijkervaring een belangrijke rol.
Wie word je?
Vele alumni van de afstudeerrichting Juweel- en Edelsmeedkunst zijn zelfstandig of in dienstverband actief als ontwerper en/of maker van juwelen. Meestal is dat dan individueel, maar sommigen bundelen ook hun krachten en werken in collectief verband. Anderen zijn dan weer actief in de brede culturele sector.
Wil je leraar worden in de beeldende kunsten? Dan is de Educatieve Master aansluitend bij de master Beeldende Kunsten zeker iets voor jou. De afgestudeerde beschikt dan over twee met elkaar verweven profielen; dat van de kwaliteitsvolle beeldende kunstenaar én dat van de kwaliteitsvolle educator. Beide profielen versterken elkaar en vullen elkaar aan.