Skip to main content
Beeldende Kunsten

Fotografie

Type

Afstudeerrichting van Academische Bachelor en Master

Duur

4 Jaar

  • Dagtraject

Fotografie is een snel veranderend medium met een directe maatschappelijke link. Als fotograaf sta je immers ín de wereld en werk je met de realiteit. De afstudeerrichting Fotografie binnen de opleiding Beeldende Kunsten leidt beeldenmakers van morgen op door hen vertrouwd te maken met de technische, conceptuele en esthetische aspecten van het medium. We dagen je uit om een subjectieve houding te ontwikkelen ten opzichte van beeldcultuur en hedendaagse kunst.

Iets voor jou?

Ben jij een creatieve denker? Iemand met een unieke kijk op de wereld en veel zin om dat op een verrassende en originele manier te tonen? Dan is de afstudeerrichting Fotografie misschien wel iets voor jou. 

Fotografie.jpgWat leer je?

Fotografie is tegelijk een vak en een taal. Enerzijds verwerf je een grondig begrip van het métier en haar geschiedenis en anderzijds doorgrond je de visuele codes, symbolen en metaforen . Daarmee stimuleren we je om kritische beeldende posities in te nemen binnen onze complexe samenleving.

Je werkt intensief rond het maken, presenteren en interpreteren van foto’s. Jouw persoonlijke invulling en de authenticiteit van de maker staan hierbij steeds centraal. De opleiding wil geen wetmatigheden opdringen maar stimuleert eerder een open dialoog tussen persoonlijkheden waardoor je zelf je positie kan bepalen en verdedigen.

De opleiding richt zich permanent naar het werkveld door een frequent aanbod van lezingen en workshops door internationaal vermaarde fotografen en kunstenaars. Denk dan aan namen als Beat Streuli, Peter Bialobrzeski, Charles Fréger, Peter Granser, Gregory Halpern, Christian Patterson, Brian Ulrich, Ria Pacquée, Hans op de Beeck, David Claerbout, … Daarnaast werken we samen met fotofestivals zoals Breda Photo en met musea (voornamelijk FoMu) en galeries.

Wie word je?

Veel alumni van de opleiding Beeldende Kunsten met afstudeerrichting Fotografie werken als autonoom kunstenaar, zelfstandig fotograaf, curator, criticus, … Anderen verdiepen zich dan weer verder in hun artistieke studie en onderzoek aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten.

Wil je leraar worden in de beeldende kunsten? Dan is de Educatieve Master aansluitend bij de master Beeldende Kunsten zeker iets voor jou. De afgestudeerde beschikt dan over twee met elkaar verweven profielen; dat van de kwaliteitsvolle beeldende kunstenaar én dat van de kwaliteitsvolle educator. Beide profielen versterken elkaar en vullen elkaar aan.

Alle informatie over deze opleiding vind je op

ap-arts.be

Praktijk en Theorie

Kunstpraktijk en kunsttheorie zijn in de loop van de twintigste eeuw steeds nauw met elkaar verbonden geweest. Ook in de Academie gaan het beoefenen van en het nadenken over de kunsten hand in hand. De theorievakken staan in het teken van een kritische en hedendaagse artistieke praktijk. Kunstgeschiedenis, kunstfilosofie en onderzoeksmethodiek bieden je, samen met meer specifieke vakken binnen je eigen discipline, de nodige tools om je te ontwikkelen tot een volwaardige kunstenaar of ontwerper.

In de master werk je autonoom aan een artistiek afstudeerproject, waarbij je theoretische bagage en artistieke vaardigheden van pas komen. In verschillende masterclasses krijg je, onder leiding van artistieke onderzoekers en (gast)docenten, de mogelijkheid om met studenten uit verschillende disciplines samen te werken.

Internationaal

De Antwerpse Koninklijke Academie Voor Schone Kunsten heeft een internationale reputatie uitgebouwd en is ook een internationale ontmoetings- en werkplek geworden. De Academie bestaat sinds 1664 en is daarmee na Rome, Parijs en Florence de vierde oudste kunstacademie van Europa.

De bruisende campus huisvest studenten van ruim 40 verschillende nationaliteiten. De Academie werkt samen met meer dan 45 opleidingen in Europa en daarbuiten. Studiereizen, internationale projecten en Erasmusuitwisselingen bieden de mogelijkheid tot het opdoen van buitenlandse ervaringen.

Expertise

De Academie is niet alleen een plaats voor studie en creatie, maar ook voor doelgericht onderzoek in de kunsten. Verschillende doctoraten in de kunsten getuigen daarvan. De diverse artistieke onderzoeksprojecten overstijgen de louter disciplinaire invalshoek en bieden ruimte aan kritische reflectie op de artistieke praktijk.

Het uitgebreide aanbod van onderzoeksgerichte gastcolleges, workshops, masterclasses en onderzoeksdagen draagt bij tot de ontwikkeling van de onderzoekscompetenties van alle studenten.

Toelatingsproeven

Om de opleiding te starten, moet je voor een toelatingsproef slagen. Deze proef test je artistieke blik en je technische vaardigheden. Alle informatie over de toelatingsproeven en hoe je ervoor kan inschrijven, vind je op AP-arts.be.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou