Overslaan en naar de inhoud gaan

Dag van de Antwerpse Student

Beste student, vandaag is het jouw dag. Tijdens het afgelopen jaar werd meer dan ooit duidelijk dat student zijn niet altijd evident is. Daarom roepen de Antwerpse hogescholen en universiteiten de eerste donderdag van februari voortaan uit tot de Dag van de Antwerpse Student. Tijdens deze eerste editie zoomen we via verschillende kleine en grote acties in op mentaal welzijn. Onderstaand overzicht helpt je alvast om vlot(ter) je weg te vinden naar alle ondersteuning en initiatieven. Merci om samen met ons te blijven doorzetten!

Samen Tegen Corona 

We kunnen het niet genoeg benadrukken: AP heeft de volste bewondering en trots voor de tonnen flexibiliteit en doorzetting waarmee jij als student met deze coronapandemie omgaat én jouw passie blijft najagen. Respect! Tegelijkertijd beseffen we ook maar al te goed dat de maatregelen en omstandigheden het uiterste van iedereen eisen. Het is veel. Het is zwaar. Het is struggelen.  

Know that we’re on your side. We zien, begrijpen én delen jullie bezorgdheden en frustraties, en doen ons uiterste best om jullie in de mate van het mogelijke zo goed mogelijk te ondersteunen. Hieronder vind je nogmaals een overzicht naar allerlei initiatieven binnen & buiten AP Hogeschool waar jij als AP-student een luisterend oor, sociale verbinding, fun & entertainment of concrete hulp kan vinden. 

Bovendien delen we, bovenop dit aanbod, in primeur ook 3 gloednieuwe initiatieven om j(ulli)e een hart onder de riem te steken.

 • Op de Dag van de Antwerpse student (do 4 feb) verloten we via social media 50 x een Cadeaubon Antwerpen ter waarde van 25 euro. Zo kan je jouw study buddy(s) een mentale boost bezorgen via een klein gelukje naar keuze: een bloemetje voor op kot, een home spa set, een portie comfort food, een spannende escape room ... Whatever makes you feel better. Om te geven of samen van te genieten. Bovendien steunen we hiermee op onze beurt samen ook de lokale handelaars in Antwerpen.  
 • Nood aan een babbeltje? Goesting om iemand nieuw te leren kennen? Op woensdag 24 februari van 16 tot 20 u organiseren STUVO en ASAP online speed dates. Deelnemen is simpel. Bij je inschrijving geef je een beetje basic info mee over jezelf. Vervolgens word je gematcht met een medestudent voor een kort kennismakingsgesprek. Interesse? Meer info & de inschrijflink vind je op het intranet.
 • Naar aanleiding van de Dag van de Antwerpse student hebben we samen met STUVO nog een traktatie in petto: een online party voor én door onze AP-studenten. Waar, wanneer, hoe: dat kom je binnenkort te weten via het intranet en je mailbox. In de tussentijd: oefen alvast je beste moves en zoek een partyproof alternatief voor die eeuwige sweatpants. ;-) Stay tuned ...

En zoals altijd: zorg goed voor jezelf én elkaar. You got this and we got you. 

Sociaal leven

Fun & games 

Niet met vrienden op café gaan, geen feestjes of etentjes met je kotgenoten, niet naar de cinema of concerten …

 • Om het leven in deze lockdowntijd iets minder saai te maken, organiseert ASAP (Algemene Studentenraad van AP) elke week sociale activiteiten voor alle AP-studenten. Benieuwd wat er binnenkort op het programma staat? Check het hier.
 • Ook op opleidingsniveau worden heel wat sociale activiteiten georganiseerd: babbelboxen, quizzes, spelletjesavonden … Heb je zelf nog een ideetje? Signaleer het zeker aan je opleidingshoofd of de studentenraad van je departement of School of Arts. 
 • Daarnaast trakteren ook de studentenclubs van AP jou op verstrooiing en verbinding. Een overzicht van onze studentenverenigingen vind je hier.
   

Samen studeren 

Studeer je beter met wat meer sociale controle? Voor jou zijn er aan AP verschillende mogelijkheden: 

 • Reserveer een coronaproof studieplekje in een van de campusbibliotheken. Hoe dat moet, lees je hier.  
 • Samen studeren achter je eigen bureau? Dat kan! Log in op de virtuele studieruimte en studeer samen met medestudenten met je camera aan. Pauze verdiend? Dan ben je welkom voor een babbel in de virtuele studentenlounge. Alle info vind je hier
   

STUUR EENS EEN KAARTJE 

We ontmoeten elkaar véél te weinig in het echt, en dat doet pijn! Laat weten dat je aan je vrienden denkt, bezorg een virtueel opkikkertje aan een medestudent of familielid met onze exclusieve e-cards door cartooniste Niet Nu Laura.

Ondersteuning op jouw maat

SOS Kopzorgen 

Zit je met iets, eender wat? Bij AP staat er altijd iemand voor je klaar. Bij SOS Kopzorgen vind je allemaal kanalen die je kan contacteren in alle discretie, voor een luisterend oor en/of advies & hulp op maat. Vind je dat er nog iets ontbreekt? Kunnen we je op nog een andere manier helpen? Laat het ons weten, via het contactformulier onderaan die pagina! 

Psychologische ondersteuning 

Stress? Last van verminderde motivatie? Nood aan een babbel? Onze psychologen van STUVO staan voor je klaar, zeker nu. Individuele gesprekken, groepssessies, lezingen, trainingen … Kijk zeker eens rond in het brede aanbod van de psychologische dienst.

Sociale ondersteuning 

Zit je krap bij kas? Een probleem met huisvesting of werk? Benieuwd of je in aanmerking komt voor een toelage, beurs of laptoplening? Dan staat de Sociale Dienst van AP voor je klaar. Je kan hen contacteren via chat, mail of telefoon, of gewoon een afspraak maken om eens te praten. Lees meer op het studentenintranet.

Laptop lenen? 

Heb jij dringend nood aan een laptop? AP zorgde voor een voorraad extra laptops, die we in bruikleen kunnen bezorgen aan wie daar nood aan heeft (voor een kortere of langere periode). Vraag er hier eentje aan.

Onderwijs en examens

Eerste hulp bij afstandsonderwijs 

Heb je soms het gevoel dat je verloren loopt tussen de digitale lessen? Krijg je die taken niet goed gepland, is studeren lastig met je huisgenoten of heb je nood aan meer structuur in je dag? Afstandsonderwijs brengt heel wat extra moeilijkheden met zich mee. We gaan dat afstandsonderwijs nog niet meteen kunnen wegnemen, maar willen je in tussentijd wel zo goed mogelijk helpen met die extra uitdagingen. Op de intranetpagina “Hulp bij afstandsonderwijs” vind je heel wat tips & tricks, contactpunten en ideeën om met de huidige situatie om te springen. 

Persoonlijke begeleiding 

In deze tijd staan de studentenbegeleiders extra voor je klaar. Lukt het plannen niet zo goed? Vind je het moeilijk om je leerstof te verwerken? Heb je twijfels bij je studiekeuze, of worstel je nog met iets anders? Met vragen of voor een babbel kan je ook altijd terecht bij je studentenbegeleider. De studentenbegeleiders helpen jou persoonlijk en discreet verder. Aarzel dus zeker niet hen te contacteren

Digitale examens 

De blok en examenperiode zijn sowieso geen makkie. In deze ongeziene omstandigheden komen daar heel wat extra uitdagingen bij. Plots moet je in je eentje thuis les volgen, studeren en zelfs examens afleggen. Maar hé, je staat er niet alleen voor. We verzamelden voor jou alle informatie rond digitale examens op één plek: www.ap.be/digitale-examens.

Nog meer steun voor en door studenten

STAN 

STAN is een studentencommunity voor en door studenten die jou gidst door de serieuze en fijne kanten van het Antwerpse studentenleven. Naast STUDY360 en de Studentengids, onderneemt STAN extra acties om studenten in deze coronatijden te verbinden en ondersteunen.

 • Op de STAN website vind je getuigenissen van medestudenten, tips, info, hulplijnen ...
 • De komende weken zal STAN ook zaadjes van hoop verspreiden onder de Antwerpse studenten. Misschien vond je al een kaartje in je brievenbus of heb je er zelf eentje opgehaald. Meer details vind je hier.
   

Student Platform Corona 

Zie jij door de bomen het coronabos nog? Studeren in deze bizarre tijden is niet evident. Samen met een aantal medestudenten van andere onderwijsinstellingen stampte Dries Meerts (voorzitter Algemene Studentenraad AP) het Student Platform Corona uit de grond. Dat is een online community waar studenten van zich kunnen laten horen, tips kunnen delen en vragen kunnen stellen aan de experten. Check www.studentplatformcorona.be en word nu lid van de Facebookgroep