Overslaan en naar de inhoud gaan

Unieke praktijkervaring in lerarenopleiding Secundair Onderwijs

secundair onderwijs studeren antwerpen

In de lerarenopleiding Secundair Onderwijs kiezen we volop voor authentiek leren in de praktijk. Leraar word je niet in een aula, maar voor de klas. Daarom breng je meer tijd door in scholen dan enkel tijdens je stage. Al vanaf het eerste jaar kom je elk semester op nieuwe manieren in contact met het secundair onderwijs in de ‘designlabs’, ambitieuze projecten waarin je kennis en vaardigheden samenbrengt in de praktijk.

Authentiek en avontuurlijk ervaring opdoen

In de designlabs werk je met collega-studenten uit andere vakdomeinen projecten en vraagstukken uit rechtstreeks voor echte scholen. Vanaf het eerste jaar al mag je je elk semester aan een designlab verwachten. Je wordt hierin ondersteund door een lector of leercoach, maar zal steeds meer zelfstandig gaan werken. Concreet ga je gedurende enkele weken samen met een groepje medestudenten een uitdaging aan. Het resultaat is een bruikbaar eindproduct voor het onderwijsveld: lessenpakketten, extra-curriculaire activiteiten, een projectweek in buitenlucht, ... We laten je zo zelf ervaren hoe vakdidactiek, -inhoud en communicatie samenkomen. En je ontdekt first hand hoe een schoolorganisatie functioneert.

Outdoor leren aan zee

Een voorbeeld van een designlab uit het tweede jaar is MuZee. Hiervoor zal je in een groep een week aan outdooractiviteiten aan zee moeten opzetten voor leerlingen uit de eerste graad. Elk groepslid krijgt een specifieke rol in het team, jullie formuleren leerdoelen, stellen een planning op, ... En uiteraard zet je al het voorbereidende werk om in de praktijk wanneer je met studenten, leerlingen en leercoaches naar zee trekt. 

Dit is wat onze studenten vinden van MuZee: 

 

ZELF OOK INTERESSE IN DE educatieve BACHELOR Secundair onderwijs? 

Gerelateerde artikels