Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten lerarenopleiding geven les in China

AP in China

Een Engelstalig zomerkamp in China bood aan 10 studenten* lerarenopleiding van het departement Onderwijs en Training de opportuniteit om les te geven aan kinderen tussen 5 en 15 jaar in Huai An. Onder meer Sheila Schlott, Sanne Rooyackers en Lies Geboers vlogen in juli naar de andere kant van de wereld om zich op deze onvergetelijke internationale ervaring te werpen. Het zomerkamp was niet alleen leerrijk in het kader van hun lerarenopleiding, want de drie studentes namen tegelijkertijd ook een intens Chinees cultuurbad waarbij ze hun persoonlijke en culturele grenzen wisten te verleggen. We blikken kort terug op hun ervaringen.

Gedurende een maand verbleven onder meer Sanne, Lies en Sheila in China. Ongeveer 20 dagen lang gaven ze Engelstalige lessen aan klassen van 20 tot 30 leerlingen. Een pittige uitdaging in een omgeving waar je vaardigheden als leerkracht in spé snel op de proef worden gesteld. “Op de tweede dag vond een welkomstceremonie plaats, waar we onze klas en assistent voor het eerst leerden kennen. Ik was in shock toen ik ontdekte dat ik les moest geven aan een klas van 30 leerlingen tussen 7 en 10 jaar oud. De voorbereidingen die we hadden gemaakt, moesten volledig aangepast worden.”, legt Sheila op haar blog uit.

Ook de taalbarrière met de leerlingen stimuleerde de studentes geregeld tot creatieve oplossingen. Gelukkig stonden de Chinese assistenten altijd klaar om te helpen met vertalingen. Dat bleek geen overbodige luxe, want “Engels gaat bij hen nog zeer moeizaam, dus dikwijls leg ik dingen met héél veel gebaren uit”, verklaart Sanne in haar blogpost.

Na een tijdje bouwden ze een sterke band op met hun leerlingen en zagen ze hen stuk voor stuk openbloeien, elk met hun eigen karakter. Dat gaf een enorme persoonlijke en educatieve boost! “Ik ben heel blij dat ik dit gedaan heb omdat het voor mij nog eens een bevestiging was van: oké, dit wil ik echt doen! Je krijgt echt veel terug van je leerlingen. Dat gaf me enorme voldoening”, benadrukt Lies.

Lokale beroemdheden

Uiteraard was er ook tijd voor ontspanning en vrije tijd! Samen met de assistenten na de lessen karaoke zingen, Chinese delicatessen ontdekken of je even een lokale beroemdheid wanen, hoorde ook bij het programma. Zoals Sheila het mooi verwoordt, “de meesten Chinezen hebben nog nooit een buitenlander gezien. Er is constant een camera op ons gericht als we buitenkomen. Sommigen zetten zelfs hun brommer aan de kant van de weg en nemen zonder gêne foto’s van ons.”

Aansluitend kregen deze avontuurlijke studenten een gratis 6-daagse rondreis door China aangeboden om zich helemaal onder te dompelen in de Chinese cultuur en hun reis vreugdevol af te sluiten. Dat betekende onder andere: fonkelnieuwe steden ontdekken, de Chinese Muur bewonderen en ontspannen in spa resorts. Kortom, een ervaring die een diepe, blijvende indruk nalaat. Dat smaakt naar meer!

Het departement Onderwijs en Training blijft haar studenten stimuleren om deel te nemen aan internationale programma’s met als doel kennis, ervaring en grensoverschrijdende contacten op te bouwen in een globale context.

*Naast bovengenoemde personen, namen de volgende studenten gelijktijdig deel aan het Engelstalig zomerkamp in China: Olivia De Pauw, Els Domen, Celien Gonnissen, Kevin Meuldermans, Justine Rutten, Robbert Smeulders en Rikki Wathion.

Gerelateerde artikels